Wat zeggen kindermisbruik door Katholieke kerk in Pennsylvania en het verzwijgen over de geestelijke volwassenheid van de kerk?

Predator priests’ is het etiket dat media op de roofdier priesters van de Rooms-Katholieke kerk in Pennsylvania plakken. De feiten kwamen gisteren naar buiten in een rapport van het ministerie van Justitie van de staat dat het misbruik van kinderen gedurende 70 jaar en de tegenwerking van de hoogste kerkleiding in het 18-maanden lange onderzoek beschrijft. Meer dan 300 katholieke priesters misbruikten meer dan 1000 geïdentificeerde kinderen, maar waarschijnlijk zijn er duizenden meer gevallen. Minister Shapiro zei in een persconferentie dat ‘vanwege de manipulatie door de kerk van onze zwakke wetten in Pennsylvania’ vele roofdier priesters uit handen van Justitie konden blijven. Zo zijn feiten verjaard. Het gaat dus hier niet alleen om misbruik van kinderen door katholieke priesters, maar ook om obstructie door de katholieke leiding van de rechtsgang. De katholieke leiding ondernam geen actie, deed geen melding en stopte het misbruik in de doofpot. Het vermoeden bestaat dat de leiding van de katholieke kerk wereldwijd nog steeds deze misdaden van de eigen kerkelijke beambten toedekt en schoon schip weigert te maken. Wellicht daar geestelijk niet toe in staat is. Dit is merkwaardig omdat levensbeschouwing en zingeving tot de kernproducten van de katholieke kerk behoren. Dit roept de vraag op wat zo’n kerk met een gedrag van kindermisbruik en het ontwijken van verantwoordelijkheid nog waard is. De slotsom voor de VS is dat de instituties (regering, overheidsdiensten, kerk) waar mensen eeuwenlang blindelings op vertrouwden nu die mensen laten vallen. Hoe dit tij te keren?

7 gedachten over “Wat zeggen kindermisbruik door Katholieke kerk in Pennsylvania en het verzwijgen over de geestelijke volwassenheid van de kerk?

 1. Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar seksueel geweld binnen het kerkgenootschap Jehovah’s Getuigen. Ten minste vijf mensen hebben aangifte gedaan, schrijft minister Dekker van Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer. (..)

  Vorige maand riepen alle partijen in de Tweede Kamer op tot een onderzoek naar het seksueel misbruik binnen het kerkgenootschap. De Kamer wilde dat omdat het bestuur van de Jehovah’s Getuigen weigerde het seksueel misbruik binnen de kerk te onderzoeken.
  https://nos.nl/artikel/2246303-openbaar-ministerie-doet-onderzoek-naar-misbruik-jehovah-s.html

  Like

 2. Pennsylvania Attorney General Josh Shapiro is accusing Cardinal Donald Wuerl, the archbishop of Washington, of “not telling the truth” as he attempts to defend himself amid criticism and calls for his resignation over the release of a Pennsylvania grand jury report detailing allegations of widespread predatory behavior by more than 300 priests against more than 1,000 children.
  https://edition.cnn.com/2018/08/19/politics/pennsylvania-priest-abuse-report-cardinal-wuerl/index.html

  Like

 3. As long as there is even one bishop in this church who values the reputation of the diocese and the comfort of priests above the safety of his flock, this will continue happening. It’s going to happen again and again, any time a Catholic believes that it’s more important to make the Church LOOK as if it’s Christlike and sweet to the casual observer instead of demanding that her representatives on earth ACT like Christ– and demanding suitable penalties when they don’t.
  http://www.patheos.com/blogs/steelmagnificat/2018/08/5880/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.