Kremlin schrijft Trump als ‘bezit’ af en gooit het over een andere boeg: het zaaien van verwarring, chaos en verdeeldheid in VS

De Amerikaanse president Trump zit gevangen tussen twee vuren. Speciale aanklager Robert Mueller zit Trump op de hielen in zijn Rusland-onderzoek. Het vermoeden bestaat dat Mueller en zijn team zoveel belastende zakelijke praktijken en criminele contacten van de president – die teruggaan tot de jaren 1980 – in kaart heeft gebracht dat Trump geen kant meer opkan. De Russen willen met inzet van hun compromitterend materiaal over Trump dat hij doet wat ze zeggen, zoals Kremlin-watcher Julia Davis oppikte van de Russische staatstelevisie en in bovenstaande tweet weergeeft. Vitaly Tretyakov voert aan dat de Russische regering de invloed (‘leverage’) die het heeft op Trump moet gebruiken om hem naar hun hand te zetten. De boodschap is dat als Trump Russische hulp wil bij de tussentijdse verkiezingen van november 2018 – zoals het Kremlin Trump ook hielp bij de presidentsverkiezingen van 2016 – hij moet doen wat het Kremlin zegt.

Het is onthullend wat Tretyakov zegt. Want een chanteur geeft nooit toe te chanteren. Daarnaast weten de Russen dat Trump het in Washington niet alleen voor het zeggen heeft. Na de ontluisterende persconferentie in Helsinki als afsluiting van de ontmoeting met president Putin die de indruk gaf dat Trump in diens zak zit zijn ook bij de Republikeinen in de Senaat alle bellen gaan rinkelen. Wetgeving die gesteund wordt door beide partijen is in de maak die de nationale veiligheid van de VS ondanks Trump moet veiligstellen. De naam die aan de DESKAA-wet gegeven wordt is duidelijk: ‘Defending American Security from Kremlin Aggression Act’. Atlantic Council geeft de achtergronden in een bericht. Zoals contraspionage-expert John Schindler in een opinie-artikel zegt zal het Kremlin Trump laten vallen, en mogelijk vermoorden als het van mening is dat hij machteloos is en in Washington niets meer voor de Russen kan bereiken. De verwachte Democratische winst in het Huis maakt dat nog aannemelijker. Helpen vergroten van verwarring en chaos, en zaaien van extra verdeeldheid is de strategie van de Russen als ze van mening zijn dat ze Trump voor hen geen nut meer heeft. Tretyakov maakt er een begin mee. Het Kremlin weet dat zijn mening in het Westen opgepikt wordt.

Foto: Tweet van Julia Davis, 10 augustus 2018.

Advertentie

4 gedachten over “Kremlin schrijft Trump als ‘bezit’ af en gooit het over een andere boeg: het zaaien van verwarring, chaos en verdeeldheid in VS

 1. Gelukkig zit het wantrouwen van de Amerikanen tegenover de Russen zo diep dat zelfs republikeinen weigeren om het spel van Trump en Poetin te spelen. Ik denk overigens niet dat Trump een willoos slachtoffer is van Russische chantage. De bewondering van Trump tegenover Poetin is die van de ene bullebak tegenover de ander.

  Like

 2. @Raymond
  Er was de persconferentie in Helsinki voor nodig om de Republikeinen tot de urgentie te brengen. Niet alleen de nationale veiligheid, maar ook de nationale trots stonden op het spel. Tot nu toe is er vanuit het Witte Huis geen gecoördineerd beleid geformuleerd om de Russische (en Chinese, Iraanse etc.) inmenging in het electorale proces te counteren.

  Publieksonderzoek van onder meer Pew geeft aan dat de Republikeinse kiezers na 2016 hun vanouds wantrouwende houding tegenover de leiders in het Kremlin hebben ingewisseld voor een meer welwillende houding. Zo is er een duidelijk verschil ontstaan met Democratische kiezers:
  http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/07/13/key-public-opinion-findings-on-trump-putin-and-the-countries-they-lead/

  We zullen zien wat voor nieuws de toekomst brengt over de achtergronden van mogelijke chantage van Trump door het Kremlin. Ik denk dat Trumps opvallend welwillende houding tegenover de Russische Federatie niet anders te verklaren valt dan door het feit dat het Kremlin compromitterend materiaal over hem heeft. Dan denk ik eerder aan Trumps contacten met Russische criminelen en oligarchen en zijn vastgoed-, witwas-, en belastingontduikingspraktijken die daar uit volgden, dan aan de klassieke ‘honey trap’ van een Russische schone in Trumps Moskouse bed.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.