Kunst in de openbare ruimte. Controverse over muurschildering van Miriam Vleugels in Bocholtz/ Simpelveld

De in Kerkrade wonende beeldende kunstenaar Miriam Vleugels (‘Vleugels Verbindt’) zegt erg te houden van symbolieksymboliek. Wat ze daar onder verstaat maakt ze niet duidelijk. Miriam maakt wel duidelijk hoe ze zich als kunstenaar ziet: ‘Ik schilder intuïtief. Ik schilder vanuit mijn innerlijke met gevoel voor compositie en kleur. Intuïtieve schilderijen komen tot stand door los te laten wat moet of hoe het hoort. Je luistert naar je gevoel. Intuïtief schilderen is schilderen vanuit je ziel.’ Ze plaatst ook enkele foto’s van zichzelf op haar site:

Aanleiding is de petitiePleibrug Bocholtz herstel en voorstel oplossing’ van ‘burgers en omwonenden’ op Petities.nl. Deze constateert dat Vleugels is begonnen met een muurschildering ‘aan de Pleibrug tussen Herver en de Vlengendaal te Bocholtz’ waarin verwezen wordt naar het Romeins verleden van de streek. Men zegt ‘niet te willen twijfelen aan haar kunde’, maar omwonenden was ‘al snel duidelijk dat dit de plank helemaal mis zou slaan’. Toeristen zouden weggejaagd worden. Uit de petitie blijkt dat er geen overleg tussen de gemeente Simpelveld die de opdracht aan Vleugels gaf en omwonenden is geweest. De opstellers van de petitie hebben niet zozeer kritiek op de kunst van Miriam Vleugels, maar op de aanbesteding door de gemeente en in het bijzonder wethouder Hub Hodinius. Daarom accepteren ze deze muurschildering niet.

Op de FB-paginaPleibrug petitie Bocholtz’ zijn recente ontwikkelingen over dit project te vinden waaronder een verwijzing naar onderstaande video van LimburgTubeNL. Inmiddels is in de nacht van vrijdag op zaterdag door onbekenden het werk van Vleugels beklad, zo blijkt uit de berichtgeving. De eerste vereiste voor de plaatsing van kunst in de openbare ruimte is het verwerven van draagvlak onder de omwonenden. Dat lijkt hier mis te zijn gegaan. Kunst in de openbare ruimte blijft een lastige uitdaging voor het openbaar bestuur.

Foto 1: Schermafbeelding van deel petitiePleibrug Bocholtz herstel en voorstel oplossing’ op Petities.nl.

Foto 2: Miriam Vleugels op Miriamvleugels.nl.

4 gedachten over “Kunst in de openbare ruimte. Controverse over muurschildering van Miriam Vleugels in Bocholtz/ Simpelveld

 1. @Raymond
  Wat er fout is aan deze schildering is niet wat de omwonenden/ opstellers van de petitie tot actie heeft aangezet. Er is kritiek op de aanbesteding omdat de gemeente Simpelveld geen overleg met de omwonenden heeft gezocht.

  Wat er fout is met de muurschildering is een andere kwestie. Ik antwoordde in een tweet de opsteller van de petitie Lars Brouwer daarover het volgende:

  Like

 2. Bericht van petitionaris Lars Brouwers via FB:

  Update: gemeenteraad en commissies wisten van niks; niet v ontwerp, budget of keuze kunstenaar. Dat is ook terug te lezen en alle notulen…….juist….niks over deze brug! Er wordt 2x summier melding v gemaakt: 1x in najaar 2017 (orienterende gesprekken) en 1x in berap (begroting) voorjaar 2018. Bij die laatste gaat het voornamelijk in dat agendapunt over de vorderingen mbt kunstwerk bij een andere brug; het viaduct vh laatste stuk a76 ri Heuvelland. Hier moet een romeinse landmark komen op een metershoge (schat zon 15 a 20) waarbij gedacht wordt aan n romeinse vaas in brons. Budget en schrik niet: 1 ton! Nou denk je logisch….dat gaat toeristen trekken…die willen immers allemaal die romeinse geschiedenis van de villa valei komen zien in het pittoreske Bocholtz! Ik wens ze suc6! Allles ligt onder de grond en wat opgegraven is vind je in Leiden 🤣. Ipv verkwisten voor nutteloze betekenisloze kunst zouden ze ook kunnen investeren in opgravingen…..maar nee dat is te duur (lees: dan moeten we grond gaan onteigenen v een aantal boeren en ja die strijd gaan we niet aan want die stemt op mij en ohja dalijk claimt aken die vondst want het zal maar net midden op de grens gevonden worden!)

  Voor de geinteresseerden: ons ku(ns)twerk is inmiddels opgelukt met wat romeinse taferelen en symbolen her en der (waaronder wat griekse zuilen en een handtekening vd kunstenares: een M en een V in de vorm v vogeltjes) en als toppunt aan de bewoners kant in de k3 regenboog, een romeinse cijfercode 3x onder elkaar. I V X L C D M. Volgen jullie t nog? Heeft t wat met Bocholtz te maken of zijn wij nu zo dom om t niet te snappen? Ik denk dat ze de schoolgaande jeugd hiermee gewoon gratis elke dag wat wil leren!

  Enfin, college (of wethouder alleen) heeft wat besloten waar niemand inhoud v kende op 28 juni rond de laatste raadsvergadering want er staat in deze notulen nog iets vermeld: formeel toestemming vragen aan provincie limburg. Ja ik zou dan denken als raadslid….waarvoor. Maar neen ze geven inmiddels allemaal toe n beetje aan vakantie toe geweest te zijn! Provincie, de eigenaar, weet ondertussen nergens van en een statenlid verzekerde me dat hem dat ook sterk leek…..immers dan zouden ze willen weten waarvoor, met welk doel, kosten en nog belangrijker dan zou het op overheid.nl gepubliceerd zijn. Dan kunnen bewoners het immers zien en evt bezwaar aantekenen. Jullie ruiken het al? Stinkt he?

  Na veel 5en en 6en heeft meneer Houdini, wethouder, volgende week donderdag pas tijd om me te woord te staan. Ondertussen zijn ze op het gemeentehuis druk met hun aller hachjes redden. Of wordt gemeente Simpelveld de 1e gemeente die nieuwe raadsverkiezingen moet uitschrijven? Wordt vervolgt!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.