George Knight

Debat tussen links en rechts

Britse DCMS commissie publiceert rapport over desinformatie en nepnieuws

with 4 comments

Nieuwe tijden brengen nieuwe waarheden. Zoals het feit dat nepnieuws een bedreiging voor de democratie vormt en de macht van Amerikaanse techbedrijven zoals Facebook onaanvaardbaar groot is geworden en die bedrijven hun verantwoordelijkheid afschuiven. Overheden hebben geen gepast antwoord om dat nepnieuws te bestrijden en moeten nog instrumenten ontwikkelen om de techbedrijven tot actie te dwingen. Hoewel dat inzicht voor de poorten van de hel moet worden weggesleept en vooral politieke partijen die nu de macht hebben doen alsof er niks aan de hand is, is bij enkele overheden onderhand wel het besef van de urgentie tot handelen doorgedrongen. Des te meer omdat de opkomst van sociale media aan autoritaire landen die de zogenaamde liberale democratieën willen verzwakken redelijk goedkope en makkelijke middelen geeft om dat straffeloos vanuit het verborgene te doen. Illustratief in dit verband is dat de bewezen Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 die zich in 2018 herhaalt nog steeds niet gevolgd is door een integraal plan van aanpak van de regering-Trump om onwettige beïnvloeding van het electorale proces te voorkomen. Als het wantrouwen een kritische grens overstijgt, dan is dat de dood van de democratie.

Guardian’s Observer zet dat voor het Verenigd Koninkrijk in een artikel van Carole Cadwalladr op een rijtje. Tekenend is het optreden van de kleine DCMS (Digital, Culture, Media & Sport) parlementscommissie met het conservatieve parlementslid Damian Collins als voorzitter. De commissie probeert ondanks onvoldoende macht en tegenwerking van organisaties en personen die het wil onderzoeken een verschil te maken. Vandaag heeft het het tussentijdse rapport Disinformation and ‘fake news’’ gepubliceerd met volgende samenvatting:

Aanleiding voor het onderzoek is het sterke vermoeden dat de uitslag van het Brexit-referendum is beïnvloed door illegale buitenlandse inmenging (desinformatie-campagne) vanuit de Russische Federatie en dat pro-Leave organisaties wettelijk hun boekje te buiten zijn gegaan. Dat roept dezelfde vraag op als de verkiezing van Donald Trump, namelijk of de wettelijke basis van de uitslag nog wel aanwezig is als het proces zoveel onregelmatigheden en misleidingen bevat. Deze vraag over de legitimiteit van respectievelijk het Brexit-referendum en de verkiezing van Trump is in zowel het Verenigd Koninkrijk als de VS nog niet tot de kern van het politieke en publieke debat doorgedrongen. Maar in de marges zeurt het en brengen onderzoeken de onregelmatigheden in kaart. Het is dan ook een kwestie van tijd totdat in beide landen de legitimiteitsvraag centraal komt te staan in het debat. Nu nog weten tegenstanders dat proces te vertragen, maar mede door het besef dat niet handelen geen optie is wegens de aangekondigde dood van de democratie zullen op termijn alle politieke partijen hun eigenbelang ondergeschikt moeten maken om rechtsstaat en democratie te redden. Als ze dat willen. Als ze dat niet doen, dan treden ze bewust in de geesteshouding van de autoritaire staat.

Foto: Samenvatting van tussentijds rapport ‘Disinformation and ‘fake news’’ van de DCMS-commissie van het Britse parlement, 29 juli 2018.

4 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. As I wrote in the book, Donald Trump comprises the gravest existential threat to the republic since the Civil War. That is not hyperbole. But here’s the thing: if the American experiment is going to end, it won’t be because of that fucking guy. In that, I have the fullest confidence.
  https://www.salon.com/2018/07/28/writer-greg-olear-on-dirty-rubles-trump-is-gravest-existential-threat-to-america-in-150-years/

  Like

  George Knight

  29 juli 2018 at 16:56

 2. A rightwing thinktank has been offering potential US donors access to government ministers and civil servants as it raises cash for research to support the free-trade deals demanded by hardline Brexiters, according to an investigation.
  https://www.theguardian.com/politics/2018/jul/29/rightwing-thinktank-ministerial-access-potential-us-donors-insitute-of-economic-affairs-brexit

  Like

  George Knight

  30 juli 2018 at 10:59

 3. It’s pretty rare for the report of a minor parliamentary committee to generate such a buzz but perhaps less surprising when the topic is ‘fake news’ and the main villain of the piece is one of the world’s most valuable – and controversial – companies, Facebook. (…)

  The irony of the Commons select committee receiving such a positive response about its ‘fake news’ report is that it did little under its previous chairs to address the deregulatory climate which allowed Facebook and Google, as well as the Mail and the Sun, to assume such dominant positions in our media diets. ‘Fake news’ is not an exception to but the logical result of a commercial media system that privileges short-term rewards and commercial impact. The rise of programmatic advertising and the domination of advertising by Google and Facebook are hardly peripheral developments but part of a structural readjustment of the media. So while it’s welcome that the Committee is now identifying digital monopolies as a ‘problem’, it was the lack of ‘plucky’ behaviour by politicians and regulators that allowed them to become such a problem in the first place.
  https://www.opendemocracy.net/uk/brexitinc/des-freedman/fake-news-and-facebook-symptoms-not-causes-of-democratic-decline

  Like

  George Knight

  3 augustus 2018 at 12:14

 4. Tom Watson, the deputy leader of the Labour party, has called on the government to confirm if the National Crime Agency is looking into whether there was Russian interference in the EU referendum.
  https://www.theguardian.com/politics/2018/aug/27/tom-watson-demands-answers-about-alleged-russian-brexit-plot

  Like

  George Knight

  28 augustus 2018 at 14:42


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: