Facebook censureert schilderijen van Vlaamse meesters. Dat toont macht techbedrijven, opmars preutsheid en popularisering musea

Dit reclamefilmpje van Toerisme Vlaanderen maakt veel duidelijk over onze tijd. Met een omweg kijken we naar onszelf. Aanleiding is het beleid van Facebook om oude kunst in Vlaamse musea die te naakt wordt bevonden te censureren. Het wordt door Facebook verwijderd. Het is de Vlaamse toeristensector en musea een doorn in het oog. Ze tekenen protest tegen de censuur door Facebook aan. In een bericht geeft de Vlaamse publieke omroep VRT de bijzonderheden. Er is zelfs een brief naar Mark Zuckerberg verstuurd.

Deze kwestie maakt duidelijk dat bedrijven als Facebook veel macht hebben waar overheidsinstellingen geen afdoende antwoord op hebben. Ze zijn voor hun publiciteit via sociale media afhankelijk van bedrijven als Facebook, Google of Twitter. Tevens duidt de censuur door Facebook aan dat een nieuwe puriteinsheid en preutsheid in opmars is die de samenleving overspoelt. Inclusief de traditionele oude schilderkunst. Het antwoord van Toerisme Vlaanderen geeft tenslotte aan hoe eng toerisme en museumsector verknoopt zijn en kunstmusea zich als ‘tentoonstellingsfabrieken’ afhankelijk hebben gemaakt voor hun publieksbereik.

4 gedachten over “Facebook censureert schilderijen van Vlaamse meesters. Dat toont macht techbedrijven, opmars preutsheid en popularisering musea

  1. Facebook censureert helemaal niks. Je houdt jezelf voor de gek door dit zo extreem slordig te formuleren: “het beleid van Facebook om oude kunst in Vlaamse musea die te naakt wordt bevonden te censureren”.

    Hoezo, zijn die schilderijen op de brandstapel gegooid of zo? Volgens mij hangen ze nog steeds in die musea en zijn de reproducties gewoon te koop in de museumwinkels en webshops en staan de foto’s ongemoeid op hun eigen sites.

    Wat je bedoelt is dat Facebook geen naaktafbeeldingen op hun EIGEN site toestaat. Sinds wanneer is beheer van je eigen site censuur? Censuur is sowieso een overheidsdingetje, zie jij Facebook als jouw overheid?

    Aanstellerij. Ook van de VRT overigens want die hanteert hetzelfde malle begrip.

    Like

  2. @Manfred
    Ik ben het me je oneens. Uiteraard gaat Facebook over Facebook. Iedereen begrijpt dat het in dit geval daar over gaat. Facebook censureert op de eigen site schilderijen met naakt erin van Vlaamse meesters. Ik noem dat censuur. Ofwel zuivering vanwege zedelijkheid.

    Achterliggende vraag is hoe groot de macht van Facebook is, wat voor soort bedrijf het eigenlijk is en welke maatschappelijke verantwoordelijkheid het heeft. En neemt.

    Anders gezegd, eerst maakt Facebook anderen van zich afhankelijk en vervolgens doet het net alsof het neutraal en objectief is. En geen journalistieke plicht heeft. Dat wringt. Oplossing? Overheden moeten de macht van Facebook terugdringen en inperken.

    Like

  3. Pingback: Rijksmuseum Twenthe is boos op Facebook vanwege naaktverbod. Waarom heeft het zich voor de publiciteit zo afhankelijk gemaakt? | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.