God, MAF, EO-serie ‘Bushpiloten’ en het verwijt van kolonialisme. Waarom zendt de publieke omroep christelijke propaganda uit?

Helpen om niet is MAF (Mission Aviation Fellowship) niet. MAF wil mensen en gemeenschappen transformeren door de liefde van Jezus Christus. Om dat te bereiken richt het zich op achterstandsgebieden. ‘Because many people living in remote places have never heard the Gospel’ zo zegt de MAF. Dat ziet het niet als voor- maar als nadeel. Hulp onder voorwaarden wordt zo een middel om mensen te evangeliseren. MAF is een christelijke zendingsorganisatie met het hoofdkantoor in Nampa, Verenigde Staten. MAF kent ook een Nederlandse afdeling die het vanwege de fondsenwerving uitschreeuwt: ‘MAF maakt hen bereikbaar voor Gods Liefde!

Het beeld dat in publicaties van MAF doorsijpelt is dat mensen met een kleurtje niet voor zichzelf kunnen zorgen en geholpen worden door witte, Westerse (grotendeels) mannen op Bijbelse missie. De vraag wat de oorzaak van deze scheve verdeling van de rijkdom is en of religie daar wellicht medeschuldig aan is stelt MAF niet. MAF doet aan symptoombestrijding. Die zwarte mensen worden daar volgens de opvatting van MAF zo gelukkig van dat ze tegelijkertijd het evangelie omarmen. Het is volgens MAF namelijk de perfecte religieuze sandwichformule. In Nederland besteedt de EO in de serie Bushpiloten aandacht aan het werk van MAF.

In een televisierecensie van 15 juli 2018 heeft Trouw-recensente Maaike Bos weinig goeds over voor de intenties van MAF en de serie Bushpiloten. Ze legt uit dat de serie draait om ‘drie piloten die met hun gezin in Angola, Papoea en Suriname wonen om (medische) ondersteuning naar onbereikbare dorpjes te vliegen.’ Bos: ‘En die piloten zijn dat zo vol liefdevolle overtuiging. Maar dan denk ik weer aan de voice-over in het begin. “Ze gaan er heen om voor de MAF te vliegen én het woord van God te verspreiden. Jammer, dat fanatieke zendelingen-laagje plaatst mij persoonlijk weer op afstand. Goede daden verrichten maar in ruil daarvoor zieltjes winnen; het voelt zo koloniaal.’ Bos concludeert dat het niet deugt wat MAP doet: ‘Ik ben zo’n kijker die ‘het woord van God verspreiden onder inheemse mensen’ niet mooi en exotisch vindt, maar dwingend.

Kolonialisme (of post-kolonialisme) is een politiek beladen term dat al snel naar een welles/nietes-debat leidt. Of MAF en de drie Bushpiloten die de EO in de tv-serie portretteert zich bezondigen aan kolonialisme valt te bezien. Dat MAF zich betuttelend, bevoogdend en paternalistisch opstelt leidt echter geen twijfel. Om Mao te parafraseren, MAF geeft de arme zwarte mensen geen hengel om zelf vis mee te (leren) vangen, maar een vis. Ook nog eens een christelijke vis die op vele niveau’s (fondsenwerving bij de christelijke achterban, suggestie van eigen voortreffelijkheid, christelijk imperialisme) dient om de eigen onmisbaarheid te kunnen blijven benadrukken. Dat de EO de serie Bushpiloten uitzendt op het publieke net NPO 2 geeft zeer te denken over de netcoördinator van de publieke omroep die toestemming geeft voor het uitzenden van religieuze propaganda.

Foto: Publiciteitsmateriaal (Foto’s Bushpiloten) van de EO bij de serie Bushpiloten.

6 gedachten over “God, MAF, EO-serie ‘Bushpiloten’ en het verwijt van kolonialisme. Waarom zendt de publieke omroep christelijke propaganda uit?

 1. Toegegeven, Randstedeling-zijn maakt blind voor ‘de rest’ van het land. Geeft niet hoor. Wij van ‘de provincie’ zijn wel gewend aan domheid, arrogantie enz. die opvallend sterk in de Randstadsteden heersend is.

  Maar aangezien er nog altijd meer mensen zitten in kerken (voorop), synagogen, tempels, moskeeën dan in voetbalstadions, verbaas ik mij echt dat de @NPO zo allemachtig veel geld, menskracht, energie en tijd stopt in die zakelijk gezien extreem-lucratieve miljardenwereld van het betaald voetbal (o.a. met die maffiaachtige affaire-FIFA: dit is één voorbeeldje slechts).
  En dat de NPO oneindig minder geld, menskracht, energie en tijd spendeert aan de absoluut NIET-lucratieve wereld van de godsdiensten. To-ta-le onbalans is dit. ‘Hilversum’ scháám je!
  En ‘Den Haag’ doe hier wat aan.
  BASTA!

  Like

 2. @Kees Cornelder
  Ik weet niet tot wie u zich richt of tot wie u zich meent te richten met uw verwijzing naar het Randstedeling-zijn. Tot een fictieve stropop die u met veel genoegen in brand steekt terwijl u de brandweer belt?

  Voor de duidelijkheid, ik ben geboren en getogen in Zeeland in een regio die deel uitmaakt van de Biblebelt en waar op zondag de zwarte groepen gelovigen zwijgzaam en met neergebogen hoofden driemaal daags mijn ouderlijk huis passeerden. Dat maakte diepe indruk op me. Ik zal het wel uit mijn hoofd laten om die kerkgang te karakteriseren als domheid. Zo simpel zit het leven niet in elkaar.

  De religieuze sector in al zijn verschijningsvormen is het tegendeel van niet-lucratief. Integendeel, het is een florerende bedrijfstak, een winstgevende industrie. Ondanks de kerken die gesloten worden vanwege de elk jaar met een procent (of meer) toenemende ontkerkelijking. Maar door herschikking binnen de religieuze sector vindt geld toch het doel naar andere religieuze organisaties.

  Mee eens dat er een lelijke onbalans zit in de programmering van de publieke omroep door de veelheid aan uitzendingen van professionele sport. En dan met name voetbal, wielrennen en tennis. Dat soort sport is geen kerntaak van de publieke omroep en zou niet in die hoge mate uitgezonden moeten worden. Maar religieuze propaganda van een christelijke organisatie behoort evenmin tot de kerntaken van de publieke omroep. Dat tegenover elkaar zetten is een schijntegenstelling.

  Het is zowel professionele sport als religieuze propaganda die niet in de programmering van de publieke omroep past. Wel: kunst, drama, evenementen en informatie. Waaronder de oriëntatie op godsdiensten en levensbeschouwingen, maar niet de profilering van een specifieke religieuze organisatie om zichzelf te promoten. Dat is sluikreclame, religieus of niet.

  Like

 3. Niemand zal de inwoners van de Veluwe ‘inheems’ noemen, maar Maaike Bos durft het aan mensen in Papoea Angola en Suriname wel zo te noemen. Mij dringt de vraag op waarom er hier mensen zijn die menen dat mensen met een kleurtje niet voor zich zelf kunnen zorgen en beschermd moeten worden door zgn witte mensen die denken te weten wat goed en niet goed is voor een mens met een kleurtje, maw deze mensen met kleur zijn capabel en vrij om te kiezen voor religie en andere aangeboden diensten. Waarom zou de publieke omroep geen religieuze propaganda mogen faciliteren als politieke partijen propaganda bedrijven bij de publieke omroep en tussendoor Becel haar boter propageert in het reclameblok. Men kan het religies en levensovertuigingen niet kwalijk nemen haar eigen waar ruimhartig aan te prijzen. Ik wens u nog een gezegende dag toe.

  Like

 4. @Greet
  Iedereen dringt de vraag op waarom ‘mensen met een kleurtje’ niet voor zichzelf zouden kunnen zorgen. En waarom dat dan zo gekomen is.

  Maaike Bos is de boodschapper van het slechte nieuws. Ze stelt dat niet zelf, maar analyseert de koloniale opstelling van MAF en concludeert wat de opstelling van MAF, de witte Bushpiloten en de serie van de EO is.

  Arme mensen die afhankelijk zijn (gemaakt) van hulp en in slechte omstandigheden leven zijn niet vrij om te kiezen. Ze pakken wat langskomt. Of dat nou communistisch, christelijk, islamitisch of wat dan ook is. De ethische vraag is hoe correct het is om mensen die zo afhankelijk zijn van hulp ook die religie of levensbeschouwing op te dringen.

  Laten we geen appels met peren vergelijken. De zendtijd voor Politieke Partijen is een afzonderlijk, afgeschotte categorie van wie iedereen op voorhand weet dat het politieke propaganda is. Het effect ervan is niet groot. Hetzelfde geldt voor de reclameblokken. Iedereen beseft dat de filmpjes dienen om mensen tot kopen van producten aan te zetten en dat daarbij doorgaans een loopje met de waarheid wordt genomen. Bijna niemand neemt de claims van de reclamemakers serieus.

  Politieke zendtijd en reclameblokken zijn onvergelijkbaar met de reguliere programmering van de publieke omroep. De programma’s van de publieke omroep hebben een andere doelstelling. Of liever gezegd, hebben dat volgens hun opdracht die door de huidige top van de publieke omroep totaal niet wordt nageleefd.

  Trouwens, de sluikreclame voor MAF zou nu u daar kritisch op wijst inderdaad beter in het reclameblok uitgezonden kunnen worden. ‘Bushpiloten’ is niet zozeer bedoeld als informatie of amusement, maar wel als propaganda en fondsenwerving. Jezus Christus als Becel, ofwel christelijke boter op het hoofd. Voor de liefhebbers van ranzige ethiek.

  Like

 5. MAF voorziet in een eerste levensbehoefte voor mensen die leven in geïsoleerde gebieden maar levert tevens de blijde boodschap. Dit is ruilhandel waar beidde partijen voordeel in zien. Daar er geen andere hulporganisatie zich aanbiedt die in hun noden voorziet
  Staat mijmeren over ethiek niet in verhouding tot de levensreddende actie van
  MAF.

  Like

 6. @Greet
  We verschillen van mening of het toelaatbaar is om hulp en religie als koppelverkoop aan te bieden. Daarnaast verschillen we van mening of het de taak van de publieke omroep is om dat onder de aandacht van het publiek te brengen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.