AD geeft een bizar en onvolledig verslag van een Russisch-sprekend gezin dat naar Oekraïne dreigt te worden uitgezet

Het bericht van Ivar Penris in het AD over het niet-gehuwde Russisch-Oekraïense stel Viktor Zelenkin en Olga Andropova en hun drie kinderen Maksim (10), Denis (10) en Arina (5) dat aanstaande zaterdag per vliegtuig naar Oekraïne, waarschijnlijk Kiev, uitgezet dreigt te worden bevat merkwaardige opmerkingen en vreemde gaten. Het heeft ermee te maken dat de journalist vooral Olga’s controversiële beweringen ongefilterd en zonder context doorgeeft. Het bevestigen van nepnieuws kan niet de functie van de journalistiek zijn die de laatste tijd claimt dat nepnieuws door te prikken. Dit artikel prikt het nepnieuws niet door, maar dikt het aan.

Het Russisch-sprekende uit Zuhres, provincie Donetsk afkomstige stel waar het als staatsburger geregistreerd staat verblijft in Nederland sinds 2001. Olga suggereert dat de reden dat ze naar Nederland kwamen was dat ‘ze zich als Russische inwoners van Oekraïne niet meer veilig voelden’. Dat is merkwaardig omdat in 2001 en de jaren ervoor president Leonid Koetsjma aan de macht was die notabene in die tijd het Russisch een officiële taal van Oekraïne noemde. Toen hij in zijn tweede termijn wegens corruptie steeds meer onder vuur kwam te liggen haalde hij de banden aan met de Russische Federatie en verbeterden de betrekkingen met Moskou. In die jaren 1999-2001 was de economische, politieke en militaire druk van de Russische Federatie en de macht van de Russische inlichtingendienst in Oekraïne nog onaangetast. Daar kwam pas eind 2013 een omslag in. Zelenkin en Andropova zijn niet zoals Penris opschrijft ‘Russische’ maar ‘Russisch-sprekende’ staatsburgers van Oekraïne. Waarom ze zich in 2001 niet veilig voelden in Oekraïne is de vraag, maar het is onaannemelijk dat hun etnische achtergrond er iets mee te maken had. Het lijkt erop dat ze nu een verblijfsgrond als vluchteling of een humanitaire reden uit de duim zuigen om de positie in de procedure te versterken.

In Donetsk is sinds 2014 de zogenaamde Volksrepubliek Donetsk (DNR) gevestigd die alleen bestaat door financiële, humanitaire en militaire steun vanuit de Russische Federatie. Het is een gemilitariseerde, pro-Russische enclave met Aleksander Zachartsjenko als president. Hij wordt aangestuurd door Russische adviseurs. Het is nogal een bizarre bewering als onder de controle van pro-Russische separatisten, Russische militairen en huurlingen, en Russische politieke adviseurs in de regio Donetsk ‘al tweehonderd Russische kinderen zijn doodgeschoten’ zoals Olga beweert. Waarmee ze verwijst naar Russisch-sprekende Oekraïense kinderen. Wat zou het nut zijn van de politieke en militaire leiding van de DNR om dat te laten gebeuren?

Het is begrijpelijk dat Andropova en Zelenkin alles uit de kast halen om in Nederland te blijven. Het levenspeil is hier hoger en de vooruitzichten beter. Door de Russisch-Oekraïense oorlog die nu al ruim vier jaar duurt stagneert Oekraïne. Ze hopen waarschijnlijk via de verwijzing naar hun kinderen een deel van de bevolking te mobiliseren die voor hen in de bres springt. Zodat de emotie de gaten in hun verhaal dichtsmeert en goedertierenheid overwint. De ingezonden brief in NRC van juf Floor Kwakernaak van Denis Andropov is daar een voorbeeld van. Met een slotzin die verwijst naar de scheiding van migrantenkinderen van hun ouders in de VS dat hier niet aan de orde is: ‘We schreeuwen moord en brand over de behandeling van vluchtelingen in Amerika. Dit is Nederland.’ Juist Maksim beweert het tegendeel van juf Kwakernaak als hij stelt dat hij wel begrijpt dat zijn ouders uitgezet worden omdat ze geen Nederlander zijn, maar hij niet begrijpt waarom hij uitgezet wordt. Maar hoe kan dat anders zonder dat de kinderen van hun ouders gescheiden worden?

Olga maakt haar verhaal er niet geloofwaardiger op door onzin te verkopen en te refereren aan anti-Russische sentimenten in een pro-Russische regio in Oekraïne. De indruk die het stel wekt is dat het sinds 2001 halfslachtig voor Nederland koos en kansen heeft laten liggen. Pas in 2013 deden ze een aanvraag om in Nederland te mogen wonen en werken. Het is vervelend wat er met de kinderen gebeurt die in Nederland opgegroeid zijn, maar het is de primaire verantwoordelijkheid van de ouders dat het is misgelopen. Zij hadden zich vanaf 2004 toen de oudste zoon Maksim werd geboren moeten realiseren wat hun handelen voor hun kinderen inhield. Dat hebben ze jarenlang voor zich uitgeschoven en nu zit het gezin met de brokken.

Foto: Schermafbeelding van delen van het artikelMaksim (14) snapt niks van uitzetting: ‘Mama, ik ben toch gewoon Nederlander?’’ van Ivar Penris in het AD, 3 juli 2018.

Advertentie

5 gedachten over “AD geeft een bizar en onvolledig verslag van een Russisch-sprekend gezin dat naar Oekraïne dreigt te worden uitgezet

 1. Inreisverboden vreemdelingen, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
  17 juni 2013

  (..)
  Bij beschikking van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, d.d. 11 juni 2013, onder nummer 278.643.5929, is de vreemdeling Viktor Zelenkin, geboren op 9 oktober 1977, nationaliteit: Oekraine, burger van, met toepassing van artikel 66a, eerste lid, aanhef en onder a van de Vreemdelingenwet, een inreisverbod opgelegd voor de duur van twee jaren, gerekend vanaf de datum waarop betrokkene de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland daadwerkelijk heeft verlaten.
  Bij beschikking van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, d.d. 11 juni 2013, onder nummer 278.643.4109, is de vreemdeling Olga Andropova, geboren op 20 november 1979, nationaliteit: Oekraine, burger van, met toepassing van artikel 66a, eerste lid, aanhef en onder a van de Vreemdelingenwet, een inreisverbod opgelegd voor de duur van twee jaren, gerekend vanaf de datum waarop betrokkene de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland daadwerkelijk heeft verlaten.
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2013-16640.html

  Inreisverboden vreemdelingen, Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)
  15 juli 2015

  Bij beschikking van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, d.d. 10 juli 2015, 2786435929, is de vreemdeling Viktor Zelenkin, geboren op 9 oktober 1977, nationaliteit: Burger van de Oekraïne, met toepassing van artikel 66a, eerste lid, aanhef en onder a, van de Vreemdelingenwet, een inreisverbod opgelegd voor de duur van twee jaar, gerekend vanaf de datum waarop betrokkene de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland daadwerkelijk heeft verlaten.
  Bij beschikking van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, d.d. 10 juli 2015, 2786434109, is de vreemdeling Olga Andropova, geboren op 20 november 1979, nationaliteit: Burger van de Oekraïne, met toepassing van artikel 66a, eerste lid, aanhef en onder a, van de Vreemdelingenwet, een inreisverbod opgelegd voor de duur van twee jaar, gerekend vanaf de datum waarop betrokkene de Europese Unie, de Europese Economische Ruimte en Zwitserland daadwerkelijk heeft verlaten.
  (..)
  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2015-20637.html

  Like

 2. Wij zijn zojuist mondeling geïnformeerd door de IND dat staatssecretaris Harbers (Justitie & Veiligheid) heeft besloten geen gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid zodat de familie Andropov in Nederland zou kunnen blijven.

  Daarvan krijgen we waarschijnlijk maandag de schriftelijke bevestiging. Tegen dit besluit is geen bezwaar of beroep mogelijk. Daarmee heeft de gemeente geen middelen meer om uitzetting van de familie Andropov te voorkomen.

  Op dit moment loopt er nog een aantal juridische procedures die door de advocaat van de familie zijn aangespannen. De rechtbank neemt hier op korte termijn een besluit over. De uitkomst hiervan bepaalt of de geplande uitzetting morgen ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden.

  Burgemeester Gerdo van Grootheest: “Ik ben erg teleurgesteld in deze beslissing van de staatssecretaris. Culemborg heeft erop aangedrongen om juist in het belang van de drie kinderen, op basis van humaniteit, de familie Andropov in Culemborg te laten blijven wonen. Heel Culemborg leeft mee met de familie Andropov.”
  https://www.culemborg.nl/inwoners/nieuws_3766/item/staatssecretaris-wijst-verzoek-van-de-gemeente-af_8002.html

  Like

 3. Like

 4. Protesten vanuit de plaatselijke politiek en ruim 10.000 sympathisanten om humanitaire redenen, staan nog steeds overeind. Probleem is bovendien dat de familie teruggestuurd wordt naar Kiev, in een conflictgebied. De van oorsprong etnische Russen, de Andropov ‘s, worden daar als separatisten gezien. Vader Victor dreigt gevangen gezet te worden of ingezet in het leger om te vechten tegen Rusland. Hij is namelijk nog steeds dienstplichtig. Een ander punt is dat de jongste van de familie, Arina, geen paspoort heeft en de familie bang is dat dit kind niet als hun kind beschouwd zal worden.
  https://culemborgsecourant.nl/lokaal/culemborgs-gezin-andropov-uitgezet-ondanks-beroep-465173

  Toelichting:
  1) Interessant dat Kiev nu ook al als een conflictgebied wordt beschouwd. Waar de constatering op gebaseerd is dat Oekraïense ‘etnische Russen’ als separatisten worden beschouwd is onduidelijk. Hier lijkt iets anders aan de hand. Olga Andropova en Viktor Zelenkin hebben zich in Nederland bij herhaling zeer pro-Russisch uitgesproken. Wellicht zijn ze bang dat die rekening nu vereffend wordt en voeren ze journalisten met valse informatie. Maar dat wil niet zeggen dat in Oekraïne alle etnische Russen als separatisten worden beschouwd of geen voorstanders voor de eenheidsstaat Oekraïne zouden zijn. Er wonen in Oekraïne zo’n 8 miljoen etnische Russen.
  2) Het valt goed te begrijpen dat de 40-jarige Viktor Zelenkin er weinig zin in heeft om opgeroepen te worden voor militaire dienstplicht (dat kan tot 55 jaar) en naar het front gestuurd te worden in Oost-Oekraïne waar in de Russisch-Oekraïense oorlog bijna elke dag aan beide kanten doden vallen. Het valt echter niet te begrijpen dat hij van dat argument (dus: persoonlijke veiligheid) in de procedure niet zijn speerpunt heeft gemaakt, maar met dit militaire dienst-verhaal op de achtergrond is gebleven en zich achter zijn kinderen heeft verscholen. Had hij geen goede advocaat en waarom heeft die hem niet geadviseerd om open kaart te spelen?
  3) Feitelijk zijn Andropova en Zelenkin economische vluchtelingen die nu teruggestuurd worden naar het land van herkomst. Zoals dat met andere economische vluchtelingen die illegaal naar Nederland komen ook gebeurt, of in principe moet gebeuren. De meerderheid van de Nederlandse bevolking en politiek dringt op zo’n harde aanpak aan.

  Like

 5. Twee kinderen van het Oekraïense gezin Andropov, dat begin juli vanuit Culemborg werd uitgezet naar hun land van herkomst, komen vandaag toch niet terug naar Nederland. Dat meldt moeder Olga aan Omroep Gelderland. Volgens haar geeft de Nederlandse ambassade in Kiev geen toestemming aan de kinderen om te vliegen. Het vliegtuig met de twee jongens Maksim en Dennis zou om 9.00 uur Nederlandse tijd vertrekken en landen rond het middaguur.
  https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2322611/Oekraiense-kinderen-niet-terug-naar-Culemborg

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.