NPO-directeur Klein komt met ongeloofwaardige ‘vernieuwingen’, na kritiek op hem te korten op journalistieke programma’s

Update 7 mei 2021: De directie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat verder met haar marketingsdenken. Veelzeggend is dat het kijkcijfers belangrijker acht dan de kwaliteit van programma’s. Het belang van marketing heeft de journalistiek verdrongen. Journalistiek en onderzoeksjournalistiek worden wegbezuinigd. De infantiliteit van nieuwe programma’s (Showcolade) lijkt gelijk op te gaan met de infantiliteit van de huidige leiding van de NPO. De publieke omroep wil behagen, maar behaagt uiteindelijk niemand door te kiezen voor oppervlakkigheid. Daarnaast voert het een achterhoedegevecht uit een vorige oorlog. De verdenking die zich opdringt is dat de eigen positie van de directie van de NPO vooropstaat en de kijkers en programmamakers daar ondergeschikt aan zijn gemaakt. Wie stopt deze baasjes? 

Frans Klein is tv-directeur van de publieke omroep en geeft NRC’s Wilfred Takken een interview. Er is veel kritiek gekomen op voorstellen van de leiding van de publieke omroep om op journalistieke programma’s te bezuinigen. Klein legt uit te willen vernieuwen. Omdat journalistieke programma’s een steeds kleiner publiek bereiken zouden ze een andere vorm moeten krijgen. Hij verwijst naar online journalistiek als alternatief. Maar juist dat roept weer veel kritiek op van de traditionele media die dat als branchevervalsing zien. In Duitsland is de publieke omroep al op dit voornemen teruggekomen na overleg met de krantenuitgevers. Het feit dat Klein dit nog als optie ziet tekent zijn gebrekkige politieke antenne. Mijn reactie bij de Facebook-posting van NRC:

De argumentatie van Frans Klein dat de kijker van Tegenlicht al ‘zeer goed bediend wordt door de publieke omroep’ zodat er gekort kan worden op Tegenlicht is onjuist. Tegenlicht en ook Andere Tijden zijn unieke programma’s die niet vervangen kunnen worden door andere programma’s.

Daarnaast maakt Klein nog een andere denkfout. Jongeren, maar ook ouderen kijken niet meer vanzelfsprekend lineair naar televisie. Uiteraard weet Klein dat. Waarom hij dan toch tot de gedachtensprong komt dat hij televisie voor jongeren wil maken is de vraag. Het lijkt onzinnig om krampachtig televisie voor jongeren te willen maken. Daar trappen jongeren niet in. Het gaat erom goede programma’s te maken die zowel ouderen als jongeren kunnen bedienen.

Het Nederlandse omroepbestel is gefragmenteerd en lijkt in die versplintering te weinig soortelijk gewicht te hebben. De noodzaak tot hervorming wordt versneld door extra bezuinigingen. Frans Klein is het symbool van een ouderwets zuilensysteem met levensbeschouwelijke omroepen dat zichzelf heeft overleefd. Hij is geen deel van de oplossing, maar van het probleem.

Klein helpt kwalitatief journalistieke programma’s om zeep, beschermt de omroepen, doet aan wensdenken en beseft onvoldoende dat de traditie van broadcasting niet meer gerevitaliseerd kan worden in de vorm die hij ons voorspiegelt. Dat tijdperk ligt achter ons. Ook in Hilversum. De winst van zijn interventie is dat hij zich ermee zo onmogelijk maakt in potsierlijkheid en wereldvreemdheid dat hij er onbewust een punt voor de tegenpartij mee maakt.

Namelijk voor degenen die de omroepen willen omvormen en afslanken tot productiehuizen en een nationale omroep willen optuigen. Klein bewijst met zijn manier van denken het Nederlandse publiek een grote dienst. Zijn schot in eigen voet biedt volop kansen voor de toekomst met een levensvatbaar omroepbestel zonder de omroepen zoals we die nu (nog) kennen. Dan is het definitief geen 1925 meer in Hilversum.

Foto: Schermafbeelding van deel artikel ‘NPO-directeur: ‘Kijker Tegenlicht komt voldoende aan zijn trekken’’ in NRC, 29 juni 2018.

7 gedachten over “NPO-directeur Klein komt met ongeloofwaardige ‘vernieuwingen’, na kritiek op hem te korten op journalistieke programma’s

  1. De publieke omroep kan met minder geld gewoon blijven draaien én programma’s als Andere Tijden, Tegenlicht en Brandpunt+ behouden. Maar dan moet het huidige bestel wel op de schop. Dat stelt Paul Römer. De directeur van de NTR (Andere Tijden, Het Sinterklaasjournaal) pleit vandaag voor een drastisch andere inrichting van de publieke omroep. ,,Ik heb besloten niet langer aan de zijkant te blijven staan, want er moet écht wat gebeuren.’’
    https://www.ad.nl/binnenland/omroepdirecteur-legt-bom-onder-het-publieke-bestel~ac3b43c9/

    Like

  2. Als de publieke omroep ergens op moet bezuinigen is het wel sport. Er is een absolute overkill aan sportprogramma’s. Die kunnen allemaal en zonder enige uitzondering naar de commerciële zenders. Dan houdt men massa’s geld over voor programma’s die je op de commerciële zenders nooit zult zien. Sport zoals uitgezonden door de publieke omroep is puur commercieel.

    Like

  3. @Raymond
    Hoe dat met de reclame-inkomsten zit rond sportprogramma’s valt te bezien, maar dat de publieke omroep zich opstelt als een commerciële omroep is een feit. Kijkcijfers behoren bij een publieke omroep geen hoofdrol te spelen en de inhoud te bepalen.

    In de kern zou het het meest logisch zijn om de STER-reclame af te schaffen, terug te gaan van 3 naar 2 openbare netten (en ‘jongerenzender’ NPO 3 voortaan alleen on line aan te bieden), de omroepen om te vormen tot productiehuizen en de publieke taken van de publieke omroep weer centraal te zetten, zoals toenmalig minister Brinkman dat in zijn Mediawet (1987) formuleerde. Daarbij past wellicht een beetje nationale sport, inclusief kleine, onbekende sporten, maar zeker niet de overvloed aan internationaal voetbal, tennis en wielrennen die nog weinig met die publieke taak te maken heeft en behaagziek is.

    Het huidige establishment van NPO en omroepen staat in meerderheid (maar gelukkig zijn er gunstige uitzonderingen) op de rem en heeft in een nieuw publiek omroepbestel niets te zoeken.

    Maar de echte zwakte van het Nederlandse omroepbestel is de dekking ervan door de politieke partijen. De levensovertuiging van omroepen (of wat daar nog van over is en voor doorgaat) wordt namelijk gespiegeld door de levensovertuiging van de politieke partijen. De laatsten durven niet door te bijten met stevige hervormingen en evenmin te investeren in een schip dat als zinkend wordt gezien door de meerderheid van de bevolking. Daarbij komt ook nog eens de concurrentievervalsing van de vercommercialiseerde publieke omroep die de krantenuitgevers en de echte commerciële omroep oneigenlijke concurrentie aandoet.

    De oplossing is zo simpel om de publieke omroep weer publiek te maken en aandacht te concentreren op programma’s die gericht zijn op informatie, kunst, voorlichting, doelgroepen en evenementen dat het een wonder is waarom dit uitblijft. De enige verklaring is dat de omroepen en omroepbobo’s zich zo in de loopgraven hebben ingegraven dat ze nog hoofdzakelijk bezig zijn hun eigen belangen te verdedigen en het belang van de publieke omroep totaal uit het oog verloren zijn.

    Like

  4. Pingback: Overpeinzingen bij een petitie. Toekomst van de publieke omroep ligt noch bij huidige NPO-top, noch bij de omroeporganisaties | George Knight

  5. De Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) doet onderzoek naar de gang van zaken rondom een omstreden nevenfunctie van NPO directeur Frans Klein. Klein was tot 2016 tevens bestuurder van het Britse Bidrio Limited. Volgens NRC een schimmige brievenbusfirma die gebruik maakt van een belastingparadijs. Het CIPO bevestigt tegenover HP/De Tijd dat nu onderzoek wordt gedaan naar de wijze van ‘melden’ van de nevenfunctie en de manier waarop de Raad van Bestuur van de NPO de melding heeft ‘getoetst’.
    https://www.hpdetijd.nl/2019-05-09/raad-van-bestuur-npo/

    Like

  6. Pingback: Burgers moeten afbraak publieke omroep halt toeroepen. Frans Kleins schoten in eigen voet bieden kansen voor nieuw omroepbestel | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.