Josh Rogin zegt dat Trump VS uit NAVO en WTO wil terugtrekken. Als dat dreigt te gebeuren, dan kan een tegenreactie niet uitblijven

CNN’s John Berman is in gesprek met Washington Post columnist Josh Rogin over president Trump die de VS zowel uit de NAVO als de Wereldhandelorganisatie WTO wil terugtrekken. Zo gaan de geruchten. Dat zet een streep door de Amerikaans-Europese samenwerking van bijna 75 jaar. Rogin was afgelopen week in Europa en sprak met bondgenoten die niet goed begrijpen waar Trump mee bezig is en zelfs in paniek zouden zijn. Amerikanen zullen het ook nauwelijks kunnen begrijpen omdat het Bruto Nationaal Product van de VS het hoogste ter wereld is en sinds de crisis van 2008 een steile lijn omhoog vertoont. Waarom stoppen met een formule die in het voordeel van de VS werkt? Voor de NAVO geldt in mindere mate hetzelfde. De VS heeft via de militaire alliantie ook politieke, culturele en economische druk op bondgenoten kunnen zetten die het straks uit handen moet geven. China staat in de coulissen te trappelen om de wereldmacht over te nemen.

Waarom Trump dit allemaal doet is omdat Trump Trump is en niet beter weet. Maar waarom de Republikeinse partij de ontmanteling van de wereldorde en het westerse bondgenootschap waar het zich altijd zo voor heeft ingezet toestaat is onverklaarbaar. De constatering dat Trump zonder duidelijke uitleg de wensen van de Russische president inwilligt en de positie van de VS en Europese bondgenoten verzwakt maakt het raadsel echt onbegrijpelijk. Een losgeslagen Trump begint zijn land economisch en moreel steeds meer schade te berokkenen en de nationale veiligheid in gevaar te brengen. Dit kan niet doorgaan voordat een tegenreactie in gang wordt gezet. Want de belangen zijn gigantisch. Het is daarom niet de vraag of, maar wanneer en hoe Trump door het politieke, militaire en economische establishment van zijn land tot de orde wordt geroepen.

Deze president op ramkoers die impulsief pokert met de belangen van zijn land en de grootste vijand ermee in de kaart speelt is levensgevaarlijk. Zijn ramkoers kan het snelst afgeremd worden door opponenten op ramkoers. Op welke manier dat gaat gebeuren is nog schimmig. Het kan niet anders dan veel vuurwerk geven.

10 gedachten over “Josh Rogin zegt dat Trump VS uit NAVO en WTO wil terugtrekken. Als dat dreigt te gebeuren, dan kan een tegenreactie niet uitblijven

 1. As Rogin points out, Trump has been dismissive of American allies since he began running for president, but he’s lately gotten much more aggressive about it. Even though Secretary of State Mike Pompeo and others have tried to play down his contemptuous attitude, the rest of the world is no longer sanguine that it’s all bluster. It appears to be the case that the president of the United States really is hellbent on rupturing long-standing American alliances in ways that will benefit Russia.
  https://www.salon.com/2018/06/29/donald-trump-and-vladimir-putin-plan-a-summit-our-president-remains-suspiciously-eager-to-please/

  Like

 2. Like

 3. Trump’s aanhangers keuren alles goed wat hij doet. Ze zijn zeer selectief in hun nieuwsvoorziening. Zolang FOX en andere rechtsextremisten hem blijven steunen zie ik niet in wie Trump tot staan kan brengen. De Democraten hebben gewoon geen flauw idee wat te doen en andere partijen doen er niet toe in de USA.

  Like

 4. @Raymond
  Er zijn geledingen binnen de Democratische partij die er keihard tegenaan willen gaan. Dat is nu het discussiepunt, moet de onverzoenlijke hardheid van Trump beantwoord worden met onverzoenlijke hardheid van de Democraten? Ik denk trouwens van wel, maar wel op het gevaar af om gematigde Republikeinen en onafhankelijken kwijt te raken. Maar de meerderheid van de bevolking van de VS is progressief en is voor progressieve denkbeelden. Daarom is het dwaas dat een meerderheid zich bij het dictaat van een minderheid neerlegt.

  Like

 5. @George,
  Gaat deze progressieve meerderheid ook stemmen tijdens de tussentijdse verkiezingen in november? De achterban van Trump zal zeker gaan stemmen. Dat maakt de republikeinen zo zeker van hun zaak. Dit is overigens geen specifiek probleem. Je ziet dit in de meeste landen. De progressieven wonen meestal in de steden en de conservatieven op het platteland. Op het platteland is de groepsdruk om te gaan stemmen nu eenmaal veel groter. Progressieve mensen maken verder de fout om te denken dat alle vooruitgang die geboekt is onomkeerbaar is. dat is het niet. Kijk naar Oostenrijk. Plannen voor een 12 uren werkdag en een 60 uren werkweek. terug naar vroeger.

  Like

 6. @Raymond
  Het heeft er ook mee te maken dat progressieven doorgaans jonger zijn en verkiezingen niet echt serieus nemen. Conservatieven zijn gemiddeld ouder en gaan veel trouwer stemmen. Je zag het bij de Brexit waar slechts een deel van de linkse studenten ging stemmen, terwijl ze er toch voor waren dat het VK in de EU bleef. Achteraf hadden ze spijt over hun eigen laksheid. Als links even sterk als rechts was opgekomen, dan was de Brexit afgestemd. Overigens had die relatief lage opkomst ook te maken met de zwabberende koers van Labour en Corbyn. De laatste een linkse populist die net als rechtse populisten uitermate kritisch is op de EU. Maar terwijl rechts daar duidelijk over is, blijft Corbyn tot op dit moment duister over zijn diepere gedachten.

  Daar komt in de VS nog wat anders blij, namelijk een actief ontmoedigingsbeleid vanuit bestuurlijk rechtse hoek (Republikeinse gouverneurs én Gerechtshoven) om linkse stemmers, zoals minderheden als Latino’s of Afro-Amerikanen, te verhinderen om te gaan stemmen. Die ontmoediging is tamelijk succesvol en is een schande voor een land dat zegt een democratie te zijn onder het beginsel ‘one man one vote’ maar het in de praktijk op vele onderdelen niet is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.