Salvini wil Roma in Italië in kaart brengen, tellen en uitzetten als ze buitenlands zijn

De leider van de nationalistische, populistisch-rechtse Lega Nord en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini in het kabinet van Lega en de Vijfsterrenbeweging heeft zijn ministerie opdracht gegeven om een dossier over de Roma samen te stellen. Een telling, een censimento. Hij zegt dat de Italiaanse Roma ‘jammer genoeg’ niet uitgezet kunnen worden, maar hij de buitenlandse Roma het land wil uitzetten. Waarheen en of andere landen ze op willen nemen is de vraag. Ook onduidelijk is tegen wie hij zich hiermee richt. Politico zegt in een bericht dat Salvini al deels op zijn uitspraken is teruggekomen. Dat hij van zijn tegenstanders het scheldwoord ‘fascist’ naar zijn hoofd geslingerd krijgt is voorspelbaar en hoort bij de politieke folklore. Maar de vraag hoe de grotendeels links-populistische Vijfsterrenbeweging dit en mogelijke volgende soortgelijke acties van Salvini verteert is van belang voor de stabiliteit van de regering. En voor de stabiliteit van de EU.

2 gedachten over “Salvini wil Roma in Italië in kaart brengen, tellen en uitzetten als ze buitenlands zijn

  1. @Raymond
    Populisten kunnen links of rechts zijn, of zich op linkse en rechtse retoriek en/of een politiek programma baseren. Populisme is niet per definitie negatief als het ernaar streeft om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen.

    Het wordt er inderdaad potsierlijk op als populisten claimen de burger naar de mond te praten. Doorgaans is dat niet meer dan cosmetica en gedragen populisten zich achter de schermen anders dan voor de schermen in de publiciteit. Daarin verschillen ze weinig van andere politici.

    Neem Trump die bij hoog en laag volhoudt het moeras in Washington te dempen, maar in praktijk het omgekeerde doet en vermogende sponsors, bedrijven en banken meer tegemoet komt dan andere presidenten voor hem deden. Dat soort populisme is lachwekkend en misleidend omdat het de burgers die wat rode lappen vlees over identiteit en migratie krijgen toegeworpen op het verkeerde been zet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.