Kremlin kan aansprakelijkheid MH17 niet toegeven omdat het betrokkenheid bij de oorlog in Oost-Oekraïne niet kan erkennen

Als de Russische Federatie erkent dat het aansprakelijk is voor haar aandeel in het neerschieten van de MH17, dan erkent het dat het actief betrokken is bij het conflict in Oost-Oekraïne. Maar sinds voorjaar 2014 ontkent het Kremlin dat het hier ook maar iets mee te maken heeft. Ondanks overvloedig bewijs van het tegendeel.

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het Kremlin vanwege Nederlandse en Australische druk zou erkennen dat het aansprakelijk is voor het neerschieten van de MH17 omdat het dan tevens erkent dat het met reguliere en onregelmatige (huurlingen van Wagner, vrijwilligers) militaire troepen sinds 2014 in dit oorlogsgebied opereert. Het Kremlin ontkent al vier jaar lang elke betrokkenheid bij de oorlog in Oost-Oekraïne. Het zou vooral in het binnenland haar eigen geloofwaardigheid en grip op de macht te grabbel gooien als het haar militaire aanwezigheid in Oost-Oekraïne alsnog zou toegeven. Dat is een te hoge mate van gezichtsverlies.

Dat is de paradox van de MH17. Het Kremlin is met haar inmenging in Oost-Oekraïne zo diep het konijnenhol vol leugens ingekropen dat het er zichzelf niet meer uit kan bevrijden. Door de herhaalde ontkenning dat het in het konijnenhol zit kunnen anderen de Russische Federatie niet helpen er zich uit te bevrijden. Overigens was verzwakking van Oekraïne door de ondermijning via de zogenaamde hybride oorlogsvoering aanvankelijk het doel van het Kremlin. Met naast de militaire inmenging als hoofdcomponenten: propaganda, cyberwar, economische en politieke oorlogsvoering. Dus zonder dat dit hoe dan ook erkend werd of kon worden. Opzet was destabilisatie van Oekraïne. Stabiliteit is de voorwaarde voor een lidstaat om lid van de Navo te worden.

Niet alleen Oekraïne zit gevangen in deze kwestie, maar ook de Russische Federatie. Het leiderschap in het Kremlin kan hopen dat de herinnering slijt in de tijd en er een patina laagje van vergetelheid ontstaat. In de tussentijd dwingt het Kremlin het geluk af van een gecorrumpeerde en controversiële Oekraïense president die met Putin strijdt in de competitie om leiding te mogen geven aan het meest corrupte land van Europa.

Er is nog een paradox. Dat is dat het Kremlin ontkent betrokken te zijn geweest bij het neerstorten van de MH17, maar zich in de praktijk niet gedraagt als een buitenstaander. Het eist een formele rol in het onderzoek op. Dit is een merkwaardige en ongerijmde reactie van het Kremlin omdat het weet dat de Russische Federatie volgens de regels van ICAO (=VN) formeel geen partij is. De crash was niet op of boven het grondgebied van de Russische Federatie, het vliegtuig was niet Russisch en er waren geen Russische slachtoffers. Dat maakt de Russische Federatie officieel geen partij in het onderzoek. Wel kan elke buitenstaander zoals het JIT herhaaldelijk heeft gezegd (en gevraagd aan de Russen) informatie aanleveren als het vindt dat die relevant is voor het onderzoek. In de verslagen van de OVV over de oorzaak van het neerstorten van de MH17 hebben de Russen overigens talloze aanmerkingen en aanvullingen aangeleverd die ook gepubliceerd werden.

Resteert de vraag hoe de reactie van het Nederlandse kabinet ingeschat moet worden. Wat is het waard en wat beoogt een harde reactie? Met als ultieme vraag wat de reactie politiek en economisch Nederland mag kosten. Kiest Nederland vanwege de onverzoenlijke houding van de Russische Federatie die de flater van de MH17 niet wil toegeven een hardere opstelling in het Nord Stream II dossier? Dat zou pas echt belangrijk nieuws zijn.

Foto: Tweet, 25 mei 2018.

Advertentie

3 gedachten over “Kremlin kan aansprakelijkheid MH17 niet toegeven omdat het betrokkenheid bij de oorlog in Oost-Oekraïne niet kan erkennen

 1. As three IC officials have confirmed to me, Washington possessed damning information about the shootdown, including SIGINT which left no doubt that the Russian military—specifically the 53rd Air Defense Missile Brigade—downed the airliner. Detailed, top-secret intelligence from the National Security Agency, which the White House was briefed on within a couple days of the disaster, told the tale. Nevertheless, the Obama administration elected to sit on this bombshell, allowing dishonest Kremlin narratives to gain traction as the public tried to ascertain what exactly had happened to the doomed jetliner.
  http://observer.com/2018/05/kremlin-responds-to-netherlands-australia-blame-russia-for-mh17-crash/

  Like

 2. Het gaat van kwaad tot erger met Poetin en zijn kliek. Ooit maakten ze deel uit van wat we de beschaafde wereld noemden. Moet je zien waar ze nu verzeild zijn geraakt. Een trieste ontwikkeling.

  Like

 3. @Raymond
  Absoluut hebben president Putin en zijn vrienden zich de hoek ingevochten waar ze niet meer uitkomen. Maar relatief vallen de machthebbers in het Kremlin niet eens zo uit de toon. Dat komt neer op de vraag wat het verschil is tussen een soldaat in een rij die een stap vooruit zet of zijn 10 maten die een stap achteruit zetten. Putin doet het slecht, maar velen doen het slecht.

  Dankzij president Trump die zich in zijn veiligheidspolitiek jegens de Russische Federatie gedraagt als een Russische agent kan Putin zich (nog) redden. En de meeste Europese leiders (Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk) blaffen politiek met zwaar symbolische retoriek richting Kremlin -nu weer Rutte met de MH17- maar economisch is het gewoon business as usual. En tel daar nog de landen op die vriendelijk tegenover Putin staan, zoals Hongarije, Italië, Cyprus, Slowakije en Griekenland.

  De externe steun houdt de Russische Federatie draaiend. Deels uit eigenbelang van die EU-lidstaten met hun specifieke afwegingen, deels uit angst voor een implosie van de Russische Federatie en uitstralende chaos richting (West)-Europa. Dat is een gijzeling over en weer.

  Zo wordt iedereen gegijzeld (en laat iedereen zich gijzelen) door een incompetente en autoritaire Russische Federatie die het risico en haar eigen weggezakte ethiek aan de VS en EU heeft weten uit te besteden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.