Trumps impulsen zijn van Nixoniaanse allure. Ze leiden hem naar de ondergang

Wat moeten we in Nederland met de politieke ontwikkelingen in de VS? Negeren, er aandacht aan besteden of iets daar tussenin? Het verdient volle aandacht omdat er op dit moment geschiedenis geschreven wordt die herinneringen oproept aan de zwartste bladzijden uit de recente Amerikaanse geschiedenis. De levende geschiedenis die onze kinderen straks in de geschiedenisboeken lezen wordt nu gemaakt. Er herhaalt zich iets van zo’n 65 of 45 jaar geleden. Steeds meer in het nauw gebracht door de Rusland-onderzoeken slaat president Trump steeds wilder om zich heen en dat raakt ook de buitenlandse betrekkingen met EU en NAVO. Dus ook het Nederlands belang. Trump breekt de instituties en de rechtsstaat af, vergroot de ongelijkheid en koopt zijn basis af door ze of douceurtjes (sponsors, bedrijfsleven) of retorisch gelijk (witte, mannelijke evangelisten) te geven. Alles ten koste van de invloed en de cohesie van de VS. Trump de tovenaarsleerling speelt met dynamiet en brengt door zijn impulsen en eigenbelang te volgen zijn eigen ondergang dichterbij. Dit kan niet lang meer duren.

Foto: Tweet van Hans de Vreij, 21 mei 2018.

5 gedachten over “Trumps impulsen zijn van Nixoniaanse allure. Ze leiden hem naar de ondergang

 1. Like

 2. Trump is een rare president. Hij komt zijn verkiezingsbeloften na en dat zijn we niet gewend. De meeste politici gaan uit van het principe veel beloven en weinig geven doet gekken (Kiezers) in vreugde leven. Zo lang Trump zijn beloften blijft na komen zullen de Republikeinen hem echt niet afzetten. Het wordt pas anders als de Democraten 1 of zelfs beide huizen van het Congress weten te heroveren. Maar dat moet ik eerst nog zien gebeuren.

  Like

 3. @Raymond
  Ik zie dat anders. President Trump komt naar mijn idee deels zijn verkiezingsbeloften na, en deels niet. Wat bij dat laatste in het oog springt is dat hij beloofde het moeras droog te leggen. ‘Drain the swamp‘ als een metafoor voor het terugdringen van de belangengroepen die Washington DC in hun greep zouden hebben.

  Maar die belofte komt Trump niet alleen niet na, hij heeft zelfs de invloed van multinationals, (conservatieve) sponsors (Koch broers, Sheldon Adelson, Robert Mercer), lobbyisten en banken (Goldman Sachs) door benoemingen en beleid vergroot. Dat valt op te vatten als bedrog met als gevolg een regering die stuurloos oogt omdat op afstand belangengroepen het beleid bepalen.

  Trumps motto’s ‘America First‘ en ‘Make America Great Again’ zijn op zich niet verkeerd, maar het gaat erom hoe hij die vervolgens in beleid vertaalt. Dan blijkt het bij Trump niet om een weloverwogen strategie te gaan om de macht en invloed van de VS te vergroten, maar om marketing en tactisch kortetermijn-denken. Het gevolg is dat China aan invloed wint omdat de VS zich isoleert en eenzijdig verdragen opzegt. Zelfs de Iran-deal die in de VN Veiligheidsraad tussen vele partijen was beklonken.

  De verwachting is dat de Democraten in november 2018 bij de tussentijdse verkiezingen in elk geval de meerderheid in het Huis verwerven. Alle indicatoren wijzen daar op dit moment op, hoewel in de laatste fase de marges in de races altijd kleiner worden. Als dat de Democraten lukt, dan wordt vermoedelijk in het nieuwe Huis in januari 2019 een impeachment-procedure tegen Trump gestart. In de Senaat is het beeld minder duidelijk, mede omdat er veel verkiezingen in ‘rode’ staten zijn waar zittende Democraten kwetsbaar zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.