Nederlands kabinet geeft voorkeur aan handelsbelangen boven de bestrijding van de radicale islam. In Algerije is dat anders

Wie het Frans of Arabisch niet verstaat, kan toch uit de beelden afleiden wat er aan de hand is. De Algerijnse minister van Religieuze Zaken en Waqf  Mohamed Aïssa verklaart de oorlog aan het Saoedische Wahabisme en het islamitisch fundamentalisme. Islamitische geestelijken omringen hem. Aïssa meent onder verwijzing naar de Saoedische islamgeleerde Sheik Ibn El-Otheimine (1929-2001) dat hedendaagse salafisten niet de ware betekenis hanteren. Salafisme zou een verwijzing zijn naar het pad dat de profeet, zijn volgelingen en voorgangers volgden, maar hieruit zou niets afgeleid kunnen worden over het persoonlijke pad van moslims voor nu: ‘Echter, salafiya adopteren als een persoonlijk pad en het gebruiken van andere moslims met een tegengestelde mening, of sterker nog als een partizanenpad, is volledig in tegenspraak met salafiya zelf’. Dit gaat om de interpretatie en beeldvorming van het salafisme en wie erover het laatste woord kan claimen.

Of het klopt wat Aïssa zegt is niet de kern. Het gaat erom dat een Algerijnse minister het met stilzwijgende instemming van islamitische geestelijken nodig acht om zich tegen de fundamentalistische islam uit Saoedi-Arabië te keren en hij denkt die met eigen wapens te kunnen bestrijden. Dit geeft aan dat de stromingenstrijd in de (Soennitische) islam in een nieuwe fase is beland. De radicale islam wordt de voet dwarsgezet.

Dit staat in schril contrast met de conclusie van RTLZ-journalist Roderick Veelo. In een commentaar hekelt hij de lakse opstelling van de Nederlandse regering over de import van de radicale islam uit Saoedi-Arabië. Achtereenvolgende kabinetten met onder meer VVD, PvdA, CDA en D66  zouden dat jarenlang vanwege handelsbelangen hebben verzwegen of zelfs ontkend. Door onderzoeksjournalistiek van Nieuwsuur en NRC en tegen de zin van het kabinet in is de financiering van radicale moskeeën alsnog naar buiten gekomen. Veelo concludeert: ‘De situatie is absurd: we hebben de handen vol aan het deradicaliseren van jonge moslims en tegelijkertijd houdt de overheid er een geheime achteringang op na voor de radicale islam. Die geheime afspraken zijn ondraaglijk. Net als de wegkijkers, de langslapers en de lakse bestuurders die de samenleving opzadelen met de import van nog meer religieuze intolerantie.’ In landen als Algerije wordt de urgentie beseft van het terugdringen van de radicale islam omdat het een strijd om de macht is. Maar de Nederlandse regering daartegenover beseft die urgentie niet en maakt die ondergeschikt aan het eigen handelsbelang.

Advertentie

4 gedachten over “Nederlands kabinet geeft voorkeur aan handelsbelangen boven de bestrijding van de radicale islam. In Algerije is dat anders

 1. Maar wat gaan de Algerijnen dan dóén? Uit je schrijfsel (ik versta geen Frans/Arabisch) blijkt uit niets dat Algerije iets gaat doen wat hun handelsbelangen met Saoedi-Arabië, Koeweit of Qatar zal verstoren.

  Daarnaast is de Algerijnse situatie totaal verschillend van de Nederlandse. Algerije heeft een burgeroorlog achter de rug die draaide om religieuzen vs. seculieren en de meerderheid van de moslims (duh) zijn Arabisch/Berbers, in Nederland zijn die niet Arabisch maar Turks. En onze Turken zijn afkomstig uit een geseculariseerd Turkije. Bovendien gaat het in Nederland om financiering van nieuwe moskeeën en imams, dat is in Algerije irrelevant, hun moskeeën staan daar al eeuwen en hun imams komen uit het land zelf.

  Die verschillen zijn belangrijk omdat wij daardoor ‘slechts’ rekening moeten houden met radicaliserende groepjes en dus incidenten maar Algerije met demografie en politieke stromingen.

  Like

 2. @Manfred
  Algerije en heel Noord-Afrika kent net als Nederland een agressief oprukken van de radicale islam met geld uit het Midden-Oosten. Uiteraard zijn er verschillen in religieuze traditie en verspreiding tussen Nederland en Algerije. Dus de uitgasgpositie verschilt. Maar overeenkomsten bestaan ook.

  De dreiging in Algerije is groter en wordt beter beseft, zo lijkt het. Logisch omdat het een islamitisch land is waar de radicale islam (FIS) al eerder (!991) verkiezingen won. Met een staatsgreep in 1992 werd voorkomen dat het de macht kon uitoefenen. Die angst voor de radicale islam voedt de urgentie van het Algerijnse politieke establishment.

  Het salafisme manifesteert zich in nieuwe vormen en zoekt nieuwe manieren om de macht over te nemen. In hoofdstad Algiers is er net als in Nederland een gevecht om de macht in moskeeën en weten salafisten in bepaalde gevallen de macht over te nemen van moskeeën van voorheen de ‘gematigde’ en lokale islam.
  http://le-blog-sam-la-touch.over-blog.com/2017/12/enquete-sur-le-wahhabisme-en-algerie.au-coeur-de-la-nebuleuse-salafiste-el-watan.html

  Algerije is lid van de OPEC en een belangrijke gas- en olieproducent. Het land is dus eerder een concurrent of rivaal voor landen als Koeweit of Saoedi-Arabië, dan een handelspartner. De handelsbelangen van Algerije met Saoedi-Arabië zijn klein zoals uit de grafiek (‘Origins’) blijkt. Slechts 1,4% import uit KSA.
  https://atlas.media.mit.edu/fr/profile/country/dza/#Export

  Like

 3. Gevraagd is juist diplomatieke druk op landen als Saoedi-Arabië om deze ondermijning van de verdraagzaamheid in ons eigen land tegen te gaan. Waarom krijgen haatpredikers eigenlijk een verblijfsvergunning? De lange arm van Riad moet worden afgehakt: voor die ambitie zouden de aanhangers van een middeleeuws strafrecht toch enig begrip moeten kunnen opbrengen.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/05/01/herdenken-in-tijden-van-antisemitisme-a1601437

  Like

 4. Volgens het rapport zijn ‘de religieuze handboeken van salafistische strekking (..) wijdverspreid in België en in de buurlanden, zowel in de reële als in de virtuele wereld’, dankzij de ongelimiteerde financiële en technologische middelen waarover Saoedi-Arabië en de Golfstaten beschikken. Het rapport merkt op dat er geen land bestaat waarin Saoedi-Arabië nog geen geld gegeven heeft aan lokale geloofsgemeenschappen.
  https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/brussel/choquerend-rapport-over-grote-moskee-brussel/10010505.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.