Frans manifest tegen het nieuwe antisemitisme roept op tot modernisering van de islam

Een manifest in het Franse dagblad Le Parisien tegen ‘het nieuwe antisemitisme’ roept op tot bewustwording. Er zou een nieuw antisemitisme zijn ontstaan onder moslimextremisten en joden worden bedreigd. Frankrijk zou het toneel van een dodelijk antisemitisme zijn geworden. De oproep is een initiatief van oud-directeur Philippe Val van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Meer dan 250 politici, volksvertegenwoordigers, kunstenaars en intellectuelen hebben het manifest ondertekend. Een specifieke passage is opmerkelijk wanneer het manifest verwijst naar de Koran. In een bericht van de NOS wordt dat ingekort vertaald: ‘Verzen uit de Koran waarin wordt opgeroepen Joden, christenen en ongelovigen te doden, moeten worden afgewezen. Zodat niet één gelovige zich nog op een heilige tekst kan beroepen om een misdaad te begaan.’

De strekking van de tekst is breder en verwijst naar het Vaticaan en het katholieke karakter van Frankrijk. Dat geeft het manifest focus: ‘En conséquence, nous demandons que les versets du Coran appelant au meurtre et au châtiment des juifs, des chrétiens et des incroyants soient frappés d’obsolescence par les autorités théologiques, comme le furent les incohérences de la Bible et l’antisémite catholique aboli par Vatican II, afin qu’aucun croyant ne puisse s’appuyer sur un texte sacré pour commettre un crime.’ Vrij vertaald: ‘Daarom vragen we dat de verzen van de Koran die oproepen tot het doden en straffen van joden, christenen en ongelovigen als achterhaald worden bestempeld door theologische autoriteiten, zoals de incoherenties van de Bijbel en het katholieke antisemitisme werden afgeschaft door het Tweede Vaticaanse Concilie, zodat geen gelovige kan vertrouwen (= zich kan baseren, voortbouwen) op een heilige tekst om een misdaad te plegen’.

Deze oproep tot emancipatie raakt aan de vrijheid van godsdienst en geeft aan hoe lastig het is om religieuze denkbeelden ondergeschikt te maken aan de rechten en vrijheden van de nationale rechtsstaat en het daar in te laten passen. Of in ruimere zin opgevat, het te dwingen tot redelijkheid. Aan godsdiensten kan per definitie geen redelijkheid opgelegd worden. Godsdiensten baseren zich als vanouds ook niet op redelijkheid, maar op het tegengestelde van redelijkheid. Het geloof draagt onredelijkheid en uitsluiting van andersdenkenden in zich en dat maakt er voor vele gelovigen de aantrekkingskracht van uit. Een oproep tot modernisering van de islam, zoals het Vaticaan begin jaren ’60 deed met het katholicisme is een begrijpelijke reactie en projectie van het recente verleden in het katholieke Frankrijk, maar ook een wereldvreemde en machteloze oproep.

Godsdiensten komen weg met hun onredelijkheid, wat zeker niet wil zeggen dat de meerderheid van Franse of Europese moslims niet redelijk is. Integendeel, maar als een heilig schrift met ondersteuning van geestelijke leiders in autoritaire landen buiten Europa voeding blijft geven aan een harde kern van onredelijke gelovigen die zich koesteren in apartheid, dan is daar geen kruid tegen gewassen. Des te meer omdat Koranstudie een taboe is binnen de machtigste instituten van de islam en het onderzoek naar de omstandigheden van het eigen ontstaan vanuit de dogmatiek van de godsdienst wordt geblokkeerd. Zo is een cyclische zelfverwijzing binnen de islam gecreëerd waar modernisering niet in kan breken. Wat overigens niet wil zeggen dat alle islamologen zich daar aan houden. Maar islamstudie is een ‘gevoelige zaak’ zoals blijkt uit een overzicht van 1999 in The Atlantic. Emancipatie en modernisering van een godsdienst is een smal en gevaarlijk pad een steile berg op. Maar er is geen alternatief. Op dit moment is wensdenken over de islam het ultieme realisme.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelManifeste «contre le nouvel antisémitisme»’ in de zondageditie ‘Aujourd’hui en France Dimanche’ van Le Parisien, 22 april 2018.

5 gedachten over “Frans manifest tegen het nieuwe antisemitisme roept op tot modernisering van de islam

 1. “Maar er is geen alternatief.”

  Nee? Mensen zijn altijd gevoelig voor hun rechten en belangen. Er is voor de diehards vast wel in elk religieus boek een passage te vinden om te rechtvaardigen waarom zij wél door rood licht mogen rijden, of iets anders onredelijks, wie zoekt die vindt. Toch doen ze dat niet omdat ze beseffen dat zíj ook degenen kunnen zijn die van de andere kant komen. Rechten en belangen.

  Het alternatief op een ideologie of religie moet dan ook niet ideologisch of religieus zijn, maar praktisch. Wijs ze er op dat de mechanismen die zij gebruiken om haat te zaaien en te discrimineren ook tegen hén gebruikt kunnen worden. En ongetwijfeld zullen ze dan (terecht) zeggen dat dit nu toch ook al gebeurt. En dan zit je opeens op dezelfde golflengte.

  Dan moeten de Fransen (of wijzelf, want wij zitten in het zelfde schuitje) natuurlijk wel bereid zijn om daar daadwerkelijk maatregelen aan te verbinden. Want je kunt geen antisemitisme bestrijden als je wel antimoslimisme, antizwartisme of antiblankisme toestaat.

  Like

 2. @Manfred
  Het gaat er nou juist om dat de diehards, de hardliners doen wat je ontkent dat ze doen. Want nogmaals, een godsdienst is niet redelijk en in de dogmatiek ervan is volop onredelijkheid te vinden die de diehards continu voedt. De strategie voor de lange termijn is om die diehards te isoleren, maar vooralsnog is dat dweilen met de kraan open als ze van buiten Europa met financiële en ‘intellectuele’ middelen gevoed blijven worden in hun onredelijkheid.

  De norm is de rechtsstaat en de toepassing daarvan. Dat moet voorop staan zonder onderscheid van de achtergrond van individuen. Complicatie is als in de analyse allerlei verschillende aspecten met elkaar worden vermengd: juridische, politieke, religieuze en culturele. Zo’n analyse biedt geen duidelijkheid, maar onduidelijkheid. Andere complicatie is dat de rechtsstaat niet in beton is gegoten, maar meebeweegt met maatschappelijke ontwikkelingen. Zo kan religie zowel een beproeving, maatstaf en correctie van als inbreuk op de rechtsstaat zijn.

  Like

 3. Zeker dertig islamitische organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd in Golfstaten of hebben daadwerkelijk geld ontvangen uit deze landen. Het gaat om miljoenen euro’s uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dat blijkt uit informatie die de overheid jarenlang geheim heeft gehouden maar waar NRC en Nieuwsuur de hand op wisten te leggen.
  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2228686-geheime-lijsten-financiering-moskeeen-onthuld.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.