Baudet ontkent in Tweede Kamer het volkenrecht. Paljas of gesprekspartner?

Internationaal recht bestaat niet!’, schreeuwde Thierry Baudet afgelopen week in de Tweede Kamer in het Syriëdebat. ‘Er bestaan geen internationale coalities … die zijn allemaal in jullie hoofd. Dat is niet echt. De orde in de wereld wordt gehandhaafd door legers, mét wapens!’ De pretentie die uit zijn woorden spreekt is dat hij alleen het begrijpt. Maar dat is nog maar de vraag. Het gedrag en de overtuiging van de politieke leider van Forum van Democratie wijzen op doldwaasheid en hysterie. Kortom, iemand die buiten zinnen is. Het is nogal wat voor een Nederlandse volksvertegenwoordiger en wetmaker om het volkenrecht te ontkennen.

Ik begin me steeds meer af te vragen of Thierry Baudet wel werkelijk bestaat en hij niet een spookbeeld is. Een efemere oprisping van de onderbuik. Neorealistische historici en politicologen als John Mearsheimer gaan voorbij aan recht en ethiek en sanctioneren in praktijk de landen met de grootste en brutaalste bek. Om een andere reden is overigens Baudets uitspraak ook onbegrijpelijk. Want als vriend (de vijand (Rusland) van mijn vijand (EU) is mijn vriend) van het Kremlin kan hij beseffen dat de krachtigste legers met de beste wapens niet in de Russische Federatie maar in het Westen te vinden zijn. Zelfs in zijn doldwaasheid zit geen systeem. 

Met dank aan Mihai Martoiu Ticu.

2 gedachten over “Baudet ontkent in Tweede Kamer het volkenrecht. Paljas of gesprekspartner?

  1. We kunnen met elkaar afspreken dat de maan van groene kaas is gemaakt. En we kunnen ook afspreken dat volkeren rechten hebben. Bestaat er daardoor volkenrecht? Volgens mij wijst Baudet hier op de kloof tussen een dode letter op papier en machtsgebruik in de echte wereld.

    Like

  2. @Manfred
    We kunnen afspreken dat we geen verkeersregels meer nodig hebben en dat het recht van de sterkste beslist wie het op straat voor het zeggen heeft. Dat zal tot veel patserbakken en gevechtswagens leiden. We kunnen ook afspreken dat we wel verkeersregels hebben en dat die gehandhaafd worden.

    Wat er zich in het hoofd van Baudet afspeelt weet ik niet. Hij zegt wat hij zegt, en daar spreek ik hem op aan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.