Belgische islampartij pleit voor gescheiden vervoer van mannen en vrouwen in het openbaar vervoer. Wat is de zin achter die idioterie?

In oktober 2018 zijn er in België gemeenteraadsverkiezingen. Ook de islamitische ‘Parti Islam Belgique’ loopt zich warm. Naar verluidt doet het in ten minste 28 Brusselse en Waalse gemeenten mee. Het programmapunt dat de Belgische media in vuur en vlam zet is de verplichte scheiding van mannen en vrouwen in het openbaar vervoer. Dat is pikant omdat een accent van de emancipatiestrijd van Afro-Amerikanen lag op het beëindigen van het gescheiden reizen in bussen. Dat eindigde in 1956. Door de moord 50 jaar geleden op Dr. King zijn de emancipatiestrijd en de strijd tegen racisme weer prominent in het nieuws. Gescheiden reizen, nu niet volgens ras maar volgens sekse, in openbaar vervoer zet de klok meer dan 60 jaar terug. Het is echter een onhaalbaar standpunt dat slechts bedoeld lijkt om de bekendheid van de partij in de publiciteit te vergroten en een achterban van ultra-conservatieve moslims te binden. Dat is gelukt. Vooral Vlaamse politici merken op dat dat voornemen in strijd met de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens is.

Mijn reactie op de FB-pagina van de Parti Islam Belgique (vertaald): ‘Haat leidt inderdaad alleen maar tot verlies. Daarom is in België een partij die verdeling tussen mannen en vrouwen bevordert en mensenrechten schendt, contraproductief. Het resultaat van uw opvattingen is dat de islam wordt belasterd en moslims belachelijk worden gemaakt. Uw partij lijkt op een satirische tv-show die probeert te bewijzen dat moslims idioten, onwetend en antidemocratisch zijn. U lijkt goed te slagen in uw missie.’ De mensen achter de Parti Islam Belgique zijn politieke spookrijders die dankzij de steun van conservatieve moslims wellicht enkele zetels kunnen halen. Meer dan de twee die de partij in 2014 kreeg. Maar het neveneffect is groter. Bij het brede publiek wordt het beeld bekrachtigd van een onverdraagzame en achterlijke islam die niet verenigbaar is met democratie en de nationale rechtsstaat. Zoals een andere commentator zegt, de partij vergroot het gevoel van afwijzing en vijandigheid tegenover de islamgemeenschap. In dit geval lijkt dat gevoel terecht.

Foto: Schermafbeelding van posting met reacties op FB-pagina van de Parti Islam Belgique, 4 april 2018.

Advertentie

5 gedachten over “Belgische islampartij pleit voor gescheiden vervoer van mannen en vrouwen in het openbaar vervoer. Wat is de zin achter die idioterie?

 1. Er wordt in België al gepleit om de Islam Partij maar te verbieden. Drastisch maar men hengelt wel naar zo’n standpunt name. Kunnen ze mooi weer roepen hoe onverdraagzaam de Belgen zijn. Dat zal ook wel nuttige idioten in beweging zetten.

  Like

 2. @Raymond
  Ja, de Parti Islam hengelt met de harde standpunten naar een verbod. Zo lijkt het. Met voorlichting aan de gelovigen moet benadrukt worden dat de onverdraagzaamheid binnen deze partij zit en dat een religie ook maar een van de vele religies is. Niets meer en niets minder.

  Kan Dawkins’ atheïsme de moslimwereld vooruit helpen? Kernprobleem daar is wrede willekeur. Talloze misstanden doen mensen hunkeren naar een haarlemmerolie die alle kwalen van de samenleving zal genezen, en wel meteen. Slaafse navolging van de westerse cultuur of juist totale verwerping daarvan, nationalisme, socialisme, liberalisme, kapitalisme, fascisme, democratie, politieke islam, revolutie, contrarevolutie, ze verkondigden elk hun eigen blijde boodschap, die van meet af aan de kiemen bevatte voor bittere teleurstelling.
  https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/richard-dawkins-plant-een-atheistisch-offensief-tegen-de-islam~a1640b2d/

  Like

 3. @Anoniem
  Met schieten schieten we weinig op. Met verbieden evenmin. En nog minder met het maken van martelaren die naar verluidt binnen de islam mogen rekenen op grote populariteit. Het gaat erom om overtuigend aan te tonen dat de Parti Islam slecht verdedigbare standpunten heeft en de westerse democratie de burgers meer welvaart, welzijn, geluk en voorspoed biedt dan de teruggaande gang in de tijd die de Parti Islam met haar interpretatie van de islam biedt.

  Ofwel, de standpunten van de Parti Islam geven een uitgelezen kans om het open en gelijkheid nastrevende karakter van nationale rechtsstaat, democratie, pluriformiteit en secularisme af te zetten tegen het gesloten en ongelijkheid nastrevende karakter van een politieke versie van de islam. Het is de verdienste van de initiatiefnemers van de Part Islam dat deze tegenstelling in de publiciteit duidelijk kan worden belicht.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.