Als Nederland geen stadsstaat of natiestaat is, wat is het dan wel?

Het is dwaasheid wat Tracy Metz in 2016 zei. Zie alleen de macht van Facebook of Google die alle grenzen te buiten gaat. Inmiddels is Benjamin Barber naar wie ze verwijst gestorven. Met hem het optimisme dat burgers vanaf de basis hun eigen lot in handen kunnen nemen. Niemand trekt zich aan de haren uit het moeras. Metz heeft wel gelijk dat Nederland geen natiestaat is. Dat denken is romantiek en nostalgie. Bovenal zelfbedrog en misleiding op weg naar een oplossing. ‘Nostalgie naar die gouden eeuw van de natiestaat blijft het westerse politieke debat tot op de dag van vandaag verstoren, maar het werd gebouwd op een onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden die nooit zal terugkeren’, zegt Rana Dasgupta in een artikel in The Guardian.

Maar als Nederland stadsstaat noch natiestaat is -of op korte termijn kan worden- en Metz een handelaar in valse tegenstellingen blijkt te zijn, wat is Nederland dan wel? Complex. Lokaal, stedelijk, regionaal, nationaal en globaal door elkaar heen. Waarbij grenzen vervagen en niet uitsluitend fysiek meer zijn. Het antwoord is hybride. Cultureel kan Europa opgedeeld worden in regio’s, maar politiek kan het niet zonder supranationale EU om niet geplet te worden tussen grote landen (VS en China), banken en multinationals die de politiek hebben geëconomiseerd. Hoe dan ook is de romantiek naar kleinschaligheid en het lot in eigen hand nemen van Metz geen passend antwoord op de romantiek die terugverlangt naar nationalisme van de 19de eeuw in een Europa dat nooit meer die leidende positie zal kunnen innemen. Valse stemmen klinken aan alle kanten.

5 gedachten over “Als Nederland geen stadsstaat of natiestaat is, wat is het dan wel?

 1. Een natiestaat vereist éen afgebakend volk binnen afgebakende grenzen. Dat kan Nederlands dus al niet zijn. Is er ergens een land waar dat wel voor geldt?

  Maar waarom zou iemand willen dat Nederland dat is, welk voordeel ziet zo iemand daar in, die reden doorgronden is misschien belangrijker.

  En verder is Nederland gewoon een constitutionele democratie, net als alle andere constitutionele democratieën. [hier een tong-uitstekende smiley]

  Like

 2. Als men niet meer weet wat men is dan wordt de deur geopend voor partijen die daar wel ideeen over hebben. In België is er de politieke partij Islam die vastomlijnde plannen met het land heeft. Zij streven naar een t

  Like

 3. Theocratie. In Nederland leeft deze wens naar een theocratie eveneens. Het zal een kwestie zijn van tijd en invloed dat Nederland een theocratie is en de grondwet is vervangen door de sharia.

  Like

 4. @Greet. Ja zo kun je elke willekeurige voorspelling maken. Het zal ook een kwestie van tijd en invloed zijn voordat van de ProPieten iedereen in een Zwarte Pietenpak moet lopen. Of voordat iedereen van de chocoladelobby elke dag verplicht een kilo chocola moet eten.

  Like

 5. Manfred, in Brussel mag men een stem uitbrengen, niet op de vraag of men zwartepietenpakken wil maar of men sharia wil. Brussel bestaat reeds voor 1/3 uit moslims en de kans is reeel dat de partij verder groeit in aantal zetels. Ahrouch van Islam zegt geen haast te hebben met de islamitisering van België en denkt voor de eeuwwisseling dat het land islamitisch bestuurd wordt. Het wordt tijd deze anti democratische partij te verbieden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.