D66 is de grootste vijand van zichzelf. Hoelang willen kiezers op die partij dat nog aanzien?

Lijsttrekker Said Kasmi van D66 in Rotterdam sloot tijdens de campagne Leefbaar Rotterdam uit vanwege de samenwerking van die partij met Forum voor Democratie. Dat paste in het landelijke patroon van D66 om zich af te zetten tegen Forum voor Democratie. Deze rechts-radicale partij deed bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen in Amsterdam onder eigen naam mee en haalt daar naar verwachting twee of drie zetels. Zo werd een kleine partij tot een groot spookbeeld gemaakt en als afschrikwekkend voorbeeld in de campagne voorgesteld. Enfin, partijpolitiek in campagnetijd moet hoe dan ook met een korreltje zout genomen worden. De vraag is of een politicus als Said Kasmi door de boden van zijn eigen geloofwaardigheid kan zakken.

D66 zal waarschijnlijk ook op lokaal niveau de kans niet laten liggen om zich opnieuw ongeloofwaardig te maken. De partij strompelt van de ene naar de andere strategische blunder. Na afschaffing van het raadgevend referendum dat ooit een van de kroonjuwelen van de partij was en de ommezwaai van tegen- naar voorstander van de sleepwet. Voor die wet stemden bij het referendum meer tegen- dan voorstanders. In het voor D66 belangrijke Utrecht zelfs 60% tegenstemmers, zodat de partij zichzelf daar in de weg zat en het nog een wonder is dat kiezers de partij niet massaal de rug toekeerden.  Na alle fratsen, tegenstrijdigheden en het gedraai dat niet om aan te zien was.

Nu lijkt de draai in Rotterdam in de maak waarbij D66 in de coalitie met Leefbaar Rotterdam stapt. Ondanks de definitieve uitsluiting door D66 van Leefbaar. Dit alles roept de vraag op wie het bij D66 eigenlijk voor het zeggen heeft en of er wel sprake is van central regie. Gezond verstand en principes verliezen het van machtshonger. Een ontluisterend beeld van een ooit redelijke partij.

5 gedachten over “D66 is de grootste vijand van zichzelf. Hoelang willen kiezers op die partij dat nog aanzien?

 1. @Raymond
  D66 is nog altijd groter dan GroenLinks. De VVD is te ver naar rechts afgedwaald. D66 moet meer ruggengraat en principes tonen. Harder en rechtlijniger zijn. Duidelijker zijn zonder te vervallen in de politieke marketing van GroenLinks, de afstandelijkheid van het CDA of de verborgen agenda van de VVD.

  Like

 2. Tot overmaat van ramp deed coalitiegenoot D66 hem in de ban vanwege het omarmen van het rassenvertoog van Baudet en het presenteren van discriminerende voorstellen. Zonder D66 kan hij onmogelijk een meerderheidscoalitie formeren. Hij moet dus opnieuw kiezen. Gaat hij de breuk lijmen door zijn excuses aan te bieden voor zijn extreme campagneuitspraken en openlijk afstand te nemen van Baudet? Of weigert hij te buigen, daarmee het risico lopend om in de oppositie te belanden?
  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/26/hoe-leefbaar-onnodig-naar-rechts-draaide-a1597027

  Like

 3. Ruimte om op je eigen blog te foeteren op dingen, mensen en partijen die dingen doen die je niet aanstaan is natuurlijk een onvervreemdbaar recht.
  In tegenstelling tot andere onderwerpen, waar je vermogen tot diepteanalyse klip en klaar blijkt, is er in dit artikel sprake van een… je ne sais quoi… oppervlakkigheid die geen recht doet aan de inhoud, maar slechts dient om het frame van ondeugdelijkheid neer te zetten.

  Het is vanzelfsprekend veel eenvoudiger om een partij de maat te nemen die niet 100% lijkt te doen wat het zich voorafgaand aan verkiezingen en coalitievorming voorgenomen had. Simpelweg voorbijgaan aan het stapsgewijze politieke proces en alleen kijken naar de uitkomst, da’s de makkelijke weg. Die ook niet tot beter begrip van de soms wankele werkelijkheid lijdt.

  Als je ze naloopt blijken er dingen te spelen die je niet op het eerste gezicht had verwacht.
  Daar moet in de politieke communicatie wel beter op gelet worden, point taken.
  Als de kiezer in Rotterdam een uitspraak doet waar de raadsleden een antwoord op moeten formuleren, kan je alleen hopen dat men ruggengraat toont, desnoods in oppositie gaat tegen een vermeend duivels verbond, etc. Dat moeten we nog zien.

  Misverstand: “…afschaffing van het raadgevend referendum dat ooit een van de kroonjuwelen van de partij was”.
  Deze referendum-vorm was een tijdelijke gedoogconstructie, op weg via gehoopte gewenning naar ene grondwetswijziging die een correctief referendum mogelijk zou moeten maken, met de mogelijkheid om een volksraadpleging te houden nadat de Eerste Kamer zich positief over een wet(-swijziging) had uitgelaten.
  Dat de nadelen veel zwaarder bleken te wegen dan de voordelen maakte dit onhoudbaar, vond een meerderheid van de Tweede Kamer.

  De Wiv/Sleepwet voorkeur was ook een voorzichtig gedoogde, tijdens de coalitie gehechte constructie.
  De amendementen om er een hele mooie wet van te maken vanuit D66 haalden het niet; dit wat voorligt was volgens de kunst van het haalbare het beste wat ervan te maken viel. En daar moet je dan vóór zijn, of het geheel naar ut jiskefet verwijzen. Intussen zijn we in NL te kwetsbaar voor statelijke en kwaadwillige cyber-misbruikers, dus nietsdoen was nauwelijks een houdbare optie meer.

  Wie werkelijk aan machtshonger leidt maakt echt andere keuzes dan wat D66 heeft laten zien.
  Het is immers geen belijdenispartij met gestaalde kaders en rigide opvattingen.
  Stapsgewijs het transparante proces volgen zou je tot ander beeld kunnen brengen, zoals ik het ervaar.

  Kijk ter vergelijking bijvoorbeeld eens naar de manier waarop de SP recentelijk de provinciale staten Flevoland heeft gesaboteerd en er nu uit rigide gekrenkte trots uit is gestapt, zonder dat daar aandrang op was gepleegd.

  Had niet gedacht dat de lengte van deze ‘recensie’ omvangrijker zou zijn dan het oorspronkelijke stuk.

  Like

 4. @Dutchguy
  Ik weet niet of ik me aangesproken moet voelen. Maar hoe dan ook, hervorming van D66 is beter dan verwerping ervan. Laten we maar zeggen dat we naar hervorming streven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.