Politieke marketing. PVV profileert zich met filmpje tegen de islam. En roept voorspelbare reacties op

Het is de PVV weer gelukt. Aandacht met een reclamespotje over de islam. Een bericht op nu.nl zegt dat het tot ophef leidt. Dat zal de bedoeling geweest zijn. Het werd uitgezonden in de zendtijd voor politieke partijen.

De reacties zijn voorspelbaar. En een prima middel voor politieke partijen om zich scherp te profileren in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen. Premier Rutte vindt het filmpje onsmakelijk en laat het daarbij. D66 vindt dat het te ver gaat en heeft een tegenfilmpje in elkaar geflanst dat zegt dat Nederland gaat voor vrijheid, gelijkheid en tolerantie. Dat valt met enige moeite als reactie op het filmpje van de PVV te zien. Maar Geert Wilders zal beweren dat hij ook voor vrijheid, gelijkheid en tolerantie is, en juist daarom tegen de islam is. D66 laat zich framen door het geschreeuw van de PVV om er electorale winst uit te halen. Haagse islamitisch geïnspireerde Islam Democraten vinden dat de NPO het filmpje niet had mogen uitzenden. Maar daarmee geven ze aan niet te begrijpen hoe Nederland werkt. Met hun reactie spelen ze de PVV in de kaart.

Wat vind ik ervan? Het filmpje maakt een politiek statement door kenmerken op te noemen die volgens de PVV karakteristiek zijn voor de islam. Daarmee kan met het oneens zijn, maar het moet gezegd kunnen worden. Het heeft het niet over gelovigen, maar over een religieuze organisatie die de islam is. Of zoals de PVV het liever omschrijft, een ideologie. Er is geen verwijzing naar Nederland, zodat het niet eens duidelijk is of dit campagnefilmpje wel over Nederland gaat. Het filmpje roept niet op tot haat. Uiteraard bestaat er geen islam die wereldwijd dezelfde verschijningsvorm heeft. Bij elk kenmerk kan men dan ook toevoegen: of niet.

Maar het is goed dat dit filmpje gemaakt wordt. Het benoemt een al bestaande maatschappelijke vraag die vanwege allerlei taboes maar niet afdoende beantwoord wordt. Namelijk of ‘de islam’ verenigbaar is met democratie. Toch valt niet in te zien dat dit filmpje dat debat ook maar op enigerlei wijze dichterbij brengt. Integendeel. Partijen kruipen in de loopgraven van een pro- of anti-islam kamp. Met de paradox dat de islam zich aan inspectie onttrekt. Een echt antwoord zal waarschijnlijk genuanceerd zijn en uit grijstinten bestaan.

Politiek is niet voor bange mensen. Een wereldreligie met veel macht staat niet boven de wet en gelovigen en vertegenwoordigers ervan moeten tegen een stootje kunnen. Ze kunnen hun gelijk niet claimen vanuit hun gelijk. Bij kritiek moeten ze het debat aangaan en hun argumenten presenteren en in een betoog gieten. Het wachten is op vergelijkbare filmpjes met kenmerken voor christendom, neoliberalisme, sociaal-democratie, atheïsme, rechts-extremisme of vrijzinnigheid. De PVV heeft satire een voorzet voor open doel gegeven.

Advertentie

6 gedachten over “Politieke marketing. PVV profileert zich met filmpje tegen de islam. En roept voorspelbare reacties op

 1. WoW, dit is een ijzersterke film. Nog niet eerder heeft een politieke partij haar boodschap zo kernachtig en indringend voor het voetlicht gebracht als de PVV met dit filmpje. Er wordt heel erg goed gebruik gemaakt van het terugbrengen tot de essentie van een boodschap die in een korte tijd zo effectief mogelijk moet zijn. Beeld en geluid smelten samen in een filmisch geheel waarin zichtbaar gemaakt wordt wat de islam onder de streep de samenleving oplevert nog eens gesymboliseerd door de streep waar het bloed vanaf druipt. Het eindshot is meesterlijk als het uitzoomt naar de oplossing voor het probleem, de PVV. Dit is puur vakmanschap gecombineerd met een diep inzicht hoe men met beperkte middelen zich effectief laat horen. Ik verwacht dat met dit filmpje een trend wordt gezet waar andere politieke partijen naar zullen grijpen, want men is uitgekeken op oubollige filmpjes waarvan de makers alles altijd op een lullige manier menen te moeten uitleggen.

  Like

 2. Let ook eens op het gebruikte lettertype dat hoe dan ook een verwijzing is naar de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. Al met al doet het filmpje me denken aan uw artikel dat u wijdde aan het design van de nazi’s. De makers maken gebruik van een beeldtaal die op een min of meer half bewuste manier in ons gezamenlijk geheugen ligt opgeslagen. Iedereen herkent deze taal die ook nog eens een breed scala aan emoties kan oproepen. En daar is het de makers om te doen, een boodschap beklijft pas goed als het aan een emotie is gekoppeld.

  Like

 3. Mijn reactie op een FB-post van D66:

  Nee, ik heb geen specifieke vragen. Ik volg de politiek en weet waar D66 voor zegt te staan en zich mee bezighoudt. Overigens is dit antwoord van D66 een typische framing van de partijpolitiek die neerkomt op ‘het nog een keer uitleggen omdat de burger het niet begrijpt of slecht geïnformeerd is’. Dat wordt ook wel arrogantie genoemd. Of in het beste geval is uw antwoord gladde politieke marketing die volkomen langs de burger heen gaat. Daarmee mist D66 de essentie van mijn kritiek. Want ik ben goed geïnformeerd. Het gaat erom dat ik het fundamenteel oneens ben met de opstelling van D66 inzake het antwoord op het verkiezingsspotje van de PVV. Ik verkies de twijfel en het zoeken van Van Mierlo boven de ketelmuziek van Pechtold.

  Like

 4. 4. Blasphemy – Blasphemy is the notion that some ideas are inviolable, off limits to criticism, satire, debate, or even question. By definition, criticism of these ideas is an outrage, and it is precisely this emotion–outrage–that the crime of blasphemy evokes in believers. The Bible prescribes death for blasphemers; the Quran does not, but death-to-blasphemers became part of Shariah during medieval times.

  The idea that blasphemy must be prevented or avenged has caused millions of murders over the centuries and countless other horrors. As I write, blogger Raif Badawi awaits round after round of flogging in Saudi Arabia—1000 lashes in batches of 50—while his wife and children plead from Canada for the international community to do something.
  https://www.rawstory.com/2018/04/12-worst-ideas-organized-religion-unleashed-upon-world/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.