Labour-leider Jeremy Corbyn kreeg vandaag veel kritiek op zijn opstelling in het Britse Lagerhuis over de vergiftiging van de Russische mol Sergei Skripal in Salisbury. Die kritiek kwam van buiten zijn partij, maar ook van zijn eigen backbenchers. In een opinie-artikel voor Washington Examiner is Tom Rogan duidelijk, volgens hem heeft Corbyn zichzelf vernietigt en speelt hij in de handen van de propaganda van het Kremlin: ‘Corbyn speelde perfect in de handen van Russische propagandaberichten en bewees opnieuw dat hij een Kremlin-stroman is’. Onlangs kwamen er geruchten in het nieuws dat Corbyn een communistische spion was die in 1986 door de Tjsjechische geheime dienst geworven zou zijn. Corbyn en zijn woordvoerders ontkennen de aantijgingen, maar kunnen de schijn niet wegnemen. Hoe dan ook kan Corbyns pro-Russische opstelling door zijn tegenstanders binnen en buiten Labour telkens weer aangegrepen worden om zijn positie te verzwakken.
Premier Theresa May had evenmin een goede dag. Ze speelde daadkracht, maar het bleef een afzichtelijk toneelstuk waarbij ze de daad onvoldoende bij het woord voegde. Luke Harding legt in een artikel in The Guardian de vinger op de pijnlijke plek. May had meer kunnen doen om haar te lauwe reactie als toenmalig minister van Binnenlandse Zaken op de moord door het Kremlin op Aleksandr Litvinenko te corrigeren. Ze kan wel ferm willen optreden, maar ze mist de middelen daartoe. Haar land is nog eens extra verzwakt door de naderende Brexit wat het zwakker maakt dan het al was: ‘Nothing May has announced is likely to deter Putin from future adventures similar to what happened in Salisbury. Justly or not, he will interpret May’s remarks on Wednesday as proof of what he concluded long ago: that Britain is lacking in allies and weak.’
Zo resteert een verwarrend beeld van een Russische staat die tegen burgers in een ander land een zenuwgas gebruikt dat uniek verwijst naar de Russische Federatie. Gesteld dat het om novichok gaat. Dat zenuwgas werd volgens de Britse expert in chemische wapens Hamish de Bretton-Gordon uitsluitend ontwikkeld en geproduceerd in Shikhany, Midden-Rusland. Geruchten dat bij de ontmanteling van de Sovjet-Unie in de chaos (chemische) wapens zijn zoekgeraakt worden weersproken. Ze zouden steeds onder strikte controle van de Russische militaire inlichtingendienst GRoe hebben gestaan en onregelmatigheden zijn nooit gemeld.
De inzet door het Kremlin van novichok kan daarom vergeleken worden met het afvuren van een kogel waar de naam van de afzender op staat gegraveerd. Vooral omdat het nationale onderzoekscentrum op het gebied van chemisch oorlogsvoering Porton Down slechts 12 kilometer van Salisbury verwijderd is kon ontdekking door analyse niet uitblijven. De aanslag op Skripal en zijn dochter was een provocatie, zelfs een vernedering van de Britten die tot nu toe niet passend beantwoord is. Hoewel de echte reactie door de regering May wellicht nog kan komen en bestaat uit geheime acties die de daders alsnog met gelijke munt terugbetaalt.
“The problem is, you know, it’s a bit more profound than that,” Simmons replied. “The British government is very weak right now.”
“They are trying to manage this incredibly difficult process of Brexit,” he noted. “They are divided from Europe through that and they are looking at the White House and worrying — deeply worrying — about what is happening to their ally at a time when they need their closest ally the most.”
https://www.rawstory.com/2018/03/brits-looking-white-house-deeply-worrying-trumps-leadership-nbc-london-journalist/
LikeLike
There is a reason for choosing Novichok. In its blatant Russian-ness, the nerve agent sends a signal to all who may be thinking of dissent in the intensifying repression of Putin’s Russia. The message is clear: We will find you, we will catch you, we will kill you — and though we will deny it with lip-curling scorn, the world will know beyond doubt that Russia did it.
https://www.washingtonpost.com/opinions/boris-johnson-we-must-stand-against-russia/2018/03/14/48fa87d0-27bc-11e8-bc72-077aa4dab9ef_story.html?utm_term=.46507700534f
LikeLike
Sinds op zijn minst 2012 vindt de ene na de andere provocatie plaats door het Kremlin. Ze lijken vooral bedoeld te zijn om aan te tonen dat het Westen niet of nauwelijks durft op te treden en dat bullebakken en schurkenstaten hun gang kunnen gaan. hetgeen ze dan ook vrolijk doen. De lijst wordt al langer en langer. Het Westen maar dan vooral West-Europa is dan ook nagenoeg weerloos. Ze hebben hun defensie maar ook hun wil om op te treden en de rechtsorde te handhaven doelbewust weg bezuinigd. Het lijkt akelig veel op de dertiger jaren. Ook toen liet het Westen het afweten. Herhaalt de geschiedenis zich?
LikeLike
@Raymond
Ik denk dat de in het Westen ervaren agressieve houding van het Kremlin vooral bedoeld is voor binnenlands gebruik. Het kan geen toeval zijn dat de moord op Skripal en zijn dochter enkele weken voor de presidentsverkiezingen plaatsvond. De Russische Federatie kent geen vrije verkiezingen. De oppositie is uitgeschakeld en wordt niet eens toegelaten tot het politieke systeem.
Het is eenzijdig en valt in de huidige omstandigheden niet te winnen voor westerse landen. Het Kremlin beroept zich in het Westen op redelijkheid en overleg en zet daar een schappelijk gezicht op, maar is in eigen land autoritair en spijkerhard. Dat is schieten vanuit een vesting waar iedereen wordt geweerd.
Mee eens dat westerse landen geen antwoord hebben op die agressie. Ze hebben vanwege het vredesdividend hun defensie niet op orde. Ik denk niet doelbewust, maar uit naïviteit. Zelfs de krijgsmacht van een economisch belangrijk land als Duitsland hangt met draadjes en elastiekjes aan elkaar. De NAVO is een schim van wat het 25 jaar geleden was. Door de militaire macht van de VS is de NAVO nog altijd indrukwekkend. Dat is echter geen samenwerking, maar een Amerikaanse alleengang.
Het ergste is nog de verdeeldheid die het Kremlin bij radicaal-links en radicaal-rechts koopt in het Westen. Maar ook bij het bedrijfsleven (Shell, Gasunie). Dat kan in bepaalde gevallen als landverraad worden gezien. Maar zo wordt het tot nu toe in de westerse publieke opinie niet genoemd.
Tekenend is dat in Europa sociaal-democraten (in de traditie van Clement Attlee zoals Stephen Kinnock zegt of voor Nederland Jacques de Kadt), Groenen en links-liberalen het meest principieel en standvastig zijn in het doorzien van de beweegredenen van het Kremlin. In Duitsland is de in de DDR opgegroeide christen-democraat Angela Merkel iemand die de Russische motieven in haar genen voelt.
Bij de kritiek voegen zich nu in het Verenigd Koninkrijk de conservatieven, maar dat is een flinterdunne basis. Als er vanwege commercieel belang zaken valt te doen met Russische bedrijven of oligarchen, dan zijn de Tories zo weg en geven ze de voorkeur aan hun portemonnee. Net als de VVD in Nederland hebben ze geen principes die het recht en de ethiek boven het machtsevenwicht stellen.
Zo winnen de schreeuwers met de grootste mond evenals de profiteurs die zich door die mond om laten kopen. Het is een somber beeld.
De tragiek is dat dit toegeven aan intimidatie door de Russische Federatie onwerkelijk is omdat het in werkelijkheid een zwak en machteloos land is. Bij een militair conflict is het gigantisch in de minderheid. De Russische Federatie is publicitair een groot Potemkin-dorp dat het niet gaat om het opbouwen en duurzaam maken van het eigen land, maar om het verzwakken van andere landen. De Russische Federatie is een complex minderwaardigheidscomplex zonder echt geloof in eigen kracht. Dus de tragiek die het Westen treft vanwege de Russische agressie volgt uit de tragiek van de Russische Federatie zelf. Dat is de echte tragiek van een land dat op zoek is naar een doel. Ten koste van ons.
LikeLike
Putin’s most vocal opponent, anti-corruption activist Alexei Navalny, also expressed his concerns about the thrust of the Western response. “One scenario, as it seems to me, is Putin’s comfortable scenario,” he told ABC News this week, gesturing at symbolic sanctions and the sort of expulsions ordered Wednesday.
“There is a second option,” he said, “that would really be painful for Putin and his corrupt circle that consists of applying targeted sanctions on those oligarchs and state officials whose families have been based for a very long time in Great Britain.” Those do not seem to be in the cards yet.
https://s2.washingtonpost.com/camp-rw/?e=Z3dkZXJpZGRlckB4czRhbGwubmw%3D&s=5aa9fddafe1ff62bafaa9fc4
LikeLike
The Russian chemist who revealed the existence of the novichok family of chemical agents to the world has dismissed the notion that a non-state actor could be behind the poisoning of former spy Sergei Skripal and his daughter in Salisbury, England, earlier this month.
https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/16/russian-spy-poisoning-attack-novichok-chemist
LikeLike
We therefore should not expect that the Kremlin will take today’s British response lying down. Neither will Moscow feel constrained by the somewhat gentlemanly SpyWar rules of the last Cold War. Putin and his regime have the proven capability of lashing out with sinister violence all over the world. Moscow will not calm down now that Prime Minister May has asked for a collective response by NATO to the current crisis, as well as requesting that the United Nations Security Council take up the Skripal case.
http://observer.com/2018/03/theresa-may-announces-measures-against-russia-for-sergei-skripal-case/
LikeLike
LikeLike
Het ‘complex minderwaardigheidscomplex ‘ van Rusland is een aparte column waard.
LikeLike
@Anoniem
Dank, goed idee. Ik heb het in een stuk gezet.
https://georgeknightlang.wordpress.com/2018/03/17/russische-federatie-zadelt-europa-op-met-complex-minderwaardigheidscomplex/
LikeLike
“Where people have obtained wealth by corruption and where we can see a link with the Kremlin, with Vladimir Putin, it may be possible to have unexplained wealth orders and other sanctions on those individuals,” Johnson told BBC’s Andrew Marr Show.
https://www.rawstory.com/2018/03/chemical-weapons-experts-heading-uk-russia-spy-case/
LikeLike