Salarisverhoging naar 3 miljoen euro van ING-bestuursvoorzitter Hamers beschadigt positie en draagvlak van ING

Bij het artikelSalaris ING-topman van bijna twee naar drie miljoen euro: ‘Hij is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald’ van Sikko Debbenhof voor WNL op 8 maart 2018 plaatste ik onderstaand commentaar:

De kritiek op de forse salarisverhoging van 50% van ING-topman Hamers komt niet voort uit emotie, zoals president-commissaris Jeroen van der Veer het in al zijn simplisme probeert te framen, maar uit een rationele argumentatie.

Er is in politiek, maatschappij en het bedrijfsleven zelf, voortdurend aandacht voor de zelfstandigheid van het Nederlandse bedrijfsleven. Er bestaat overeenstemming over dat het ongewenst is dat Nederlandse bedrijven die Nederland symboliseren niet uitverkocht moeten worden aan China, een Saoedische oliesjeik of de investeerders op Wall Street.

Kortom, Nederlandse bedrijven zijn gegroeid en geworteld in de Nederlandse economie, maatschappij en politieke verhoudingen. Hoewel de internationalisering niet aan de bedrijven voorbijgaat. Sommige halen meer dan 50% van hun omzet in de VS.

De logica ervan is dat als Nederlandse bedrijven in Nederland een basis willen blijven houden ze daarvoor Nederlands publiek geld nodig hebben. Zoals van de pensioenfondsen.

In de basis behoren dan deze bedijven volgens een model van matiging te opereren. Ook wel het Rijnlands model genoemd. Daarin worden de belangen van alle betrokkenen (aandeelhouder, bedrijf, personeel, directie, overheid, vakbond) op zo’n manier met elkaar in evenwicht gebracht dat geen enkele betrokkene dominant is.

Met de salarisverhoging van 50% voor bestuursvoorzitter Hamers wordt afstand genomen van dat Rijnlandse model. Het evenwicht raakt er door zoek. Indirect bevordert het de uitverkoop van de Nederlandse bedrijven aan raiders die mentaal of cultureel geen enkele boodschap hebben aan het bedrijf ING. Of aan de economische infrastructuur van Nederland met de systeembank ING.

Daarbij dient opgemerkt te worden dat Hamers geen ‘ondernemer’ is die eigen risico loopt, maar gewoon een werknemer van ING met een loonstrookje (plus bonusregeling) zoals alle andere werknemers van ING. Daarom valt niet in te zien waarom hij een loonsverhoging van 50% moet krijgen, terwijl dat voor de andere werknemers 1,7% is.

Van der Veers vergelijking met een topvoetballer is onterecht omdat Hamers als bestuursvoorzitter van ING niet op het veld staat, maar in de bestuurskamer eindverantwoordlijk is voor het bedrijf. Creatieve, geniale mensen binnen ING zijn eerder te vergelijken met topvoetballers omdat ze unieke kwaliteiten toevoegen. In de dealing room of als chef van een afdeling waar het creatief talent zich verzamelt.

Ralph Hamers is in de kern een bediende die het belang van ING dient. Het is lomp dat hij samen met president-commissaris Van der Veer denkt zijn eigen belang te moeten dienen. Het woord dat hierbij past is hybris. De betekenissen van dit woord, te weten hoogmoed, overmoed, grootheidswaanzin, brutaliteit en onbeschaamdheid vatten de actie van Hamers en Van der Veer goed samen. Ze overschatten hun eigen rol en beschadigen ING met hun solo-actie.

Foto: Schermafbeelding van artikel ‘Salaris ING-topman van bijna twee naar drie miljoen euro: ‘Hij is Eredivisie, maar werd Jupiler League betaald’ van Sikko Debbenhof voor WNL, 8 maart 2018.

Advertentie

11 gedachten over “Salarisverhoging naar 3 miljoen euro van ING-bestuursvoorzitter Hamers beschadigt positie en draagvlak van ING

 1. Waarom zijn de ING klanten niet veel kwader?
  Wie moeten die miljoen loonsverhoging betalen? Die komt heus niet uit de lucht vallen hoor.
  Waar kunnen ING klanten hun stem laten horen?

  Like

 2. @Stella van Dam
  Nergens. Nederland heeft drie algemene banken, ING, Rabo en ABN die met elkaar de consumentenmarkt voor financiële dienstverlening beheersen. Dat is een marktvorm met weinig aanbieders, in economische termen een oligopolie.

  Bij elk van deze banken komen af en toe schandalen voor die de boosheid van de consument wekken. Hypotheekfraude, manipulatie van LIBOR-rente of de betaling van de eigen topmannen. Het heeft dan weinig zin om tot het volgende schandaal naar een andere bank over te stappen. Dan blijven consumenten verhuizen.

  Kleinere ‘duurzame’ banken als ASN, Triodos, Handelsbanken of de Financiële Coöperatie zijn voor de meeste burgers niet echt alternatieven omdat ze een beperkt aantal financiële producten aanbieden.

  Zie ook het commentaar op een oproep uit 2015 van journalist Rutger Bregman (De Correspondent) om over te stappen naar een andere bank:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/04/21/actie-ikstapovervanbank-stemt-tot-nadenken-middenbank-gevraagd/

  Voor actuele tweets over het overstappen naar een andere bank, zie: https://twitter.com/hashtag/ikstapovervanbank

  Het is de banksector die niet deugt en een zelflerend en zelfregulerend vermogen van nul heeft. Elke keer weer worden de banken door de politiek uit de problemen geholpen of durft de politiek niet in te grijpen in het hervormen en herstructureren van de banken en financiële instellingen.

  De verliezen van banken worden gesaneerd door de belastingbetaler en de winsten van de banken gaan naar de aandeelhouders of de bestuurders. Het is van tweeën een: Of banken nemen hun eigen verliezen of banken delen hun winst. Maar zoals het in de praktijk nu gaat spelen de banken een vals spel. Ze kunnen nooit verliezen omdat ze hun verliezen door anderen laten betalen. En de winst strijken ze alleen op.

  Daarbij komt dat banken er niet eens meer op uit zijn om hun klanten te dienen, maar die klanten voor eigen gewin bewust benadelen.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2012/03/14/greg-smith-valt-bedrijfscultuur-goldman-sachs-frontaal-aan/

  Like

 3. Pensioenbelegger PGGM, een van de grootste pensioenbeleggers van het land, wil in gesprek met de bank over de salarisverhoging. “We willen graag een verdere toelichting op het voorstel”, zegt de woordvoerder.

  “Uiteindelijk moeten wij als aandeelhouder bepalen of we het wel of niet ondersteunen. Dat doen we in de aandeelhoudersvergadering op 23 april. Voor die tijd doen we er geen mededelingen over”, gaat de woordvoerder verder. “Het betekent dat we hen letterlijk de vraag gaan stellen of zo’n verhoging verstandig is.”
  https://www.rtlnieuws.nl/economie/personeel-ing-salarisverhoging-hamers-moeilijk-uit-te-leggen

  Like

 4. Volgens de minister-president wordt hij al jaren door banken gevraagd om als kabinet actief mee te helpen het ’aanzien’ van de financiële sector te verbeteren en hun grootste obstakels uit de weg te ruimen. De salarisverhoging maakt dergelijke inspanningen nutteloos. „Vraag het me dan niet, als je denkt dat het eigen salaris zo verhoogd moet.” Rutte vindt de salarisexplosie ’buitensporig’ en hij ergert zich er ’verschrikkelijk’ aan.
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1769917/rutte-bank-is-geen-gewoon-bedrijf

  Like

 5. De enige vraag die een president-commissaris met de statuur van Van der Veer zich had moeten stellen is of dit verstandig is. Is het verstandig om zo’n beetje de hele Nederlandse samenleving tegen je in het harnas te jagen, om veel krediet bij politici te verspelen, alleen maar om je bestuursvoorzitter wat royaler te kunnen belonen?
  https://www.volkskrant.nl/opinie/van-der-veer-laat-zien-dat-hij-niet-goed-begrijpt-wat-het-huidige-succes-van-banken-veroorzaakt~a4579996/

  Like

 6. Premier Rutte zei vrijdag dat systeembanken niet dezelfde vrijheden hebben om de beloning van bestuurders vast te stellen als andere bedrijven, omdat ze een soort ‘semi-overheidsinstellingen’ zijn. Als ze in de problemen komen, dan kunnen ze de overheid namelijk om hulp vragen. Die zal niet snel weigeren, omdat de gevolgen van problemen bij zo’n bank te groot kunnen zijn.
  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/groenlinks-wil-spoedwet-tegen-salarisverhoging-ing-topman

  Like

 7. Het lijkt me verstandiger om de macht over de nutsfuncties weg te halen bij de banken. Om te beginnen dient het betalingsverkeer uit handen van de banken genomen te worden. De overheid dient zelf weer een bank te beginnen om dit te kunnen regelen. Daarbij dient er ook een mogelijkheid geschapen te worden om spaargeld te bewaren en de gedwongen winkelnering bij banken te stoppen. Dan zijn er geen systeembanken meer en mogen ze ook rustig omvallen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.