Turkije-politiek van DENK leidt tot uitsluiting van deze partij door VVD Deventer. Waarom zwijgen niet-Turkse kaderleden van DENK?

De VVD Deventer wil niet met DENK in debat. In een bericht op de website met de veelzeggende titel ‘Geef het Erdoganistische gif van DENK geen kans in Deventer’ kwalificeert fractievoorzitter Daan Ledeboer DENK als ‘Een regelrechte aanval op onze waarden en onze democratie.’ Dit naar aanleiding van de oproep van DENK-leider Tunahan Kuzu om Turks-Nederlandse kamerleden en bestuurders te bevragen over hun stellingname in de Armeense kwestie. In een opvallende reactie noemde hij kamerleden die de Armeense genocide erkenden landverraders. De vraag die Kuzu ongenoemd laat is welk land ze volgens hem zouden verraden. Noorwegen? Thailand? Japan? België? Honduras? Het enige relevante land is Nederland omdat de kamerleden en raadsleden Nederlandse staatsburgers zijn die een controlerende en wetgevende rol in de Nederlandse politiek hebben.

Met zijn fanatisme, gespeelde onbegrip en onnozelheid neemt Kuzu met zijn partij afstand van Nederland en doet hij zich kennen als vijfde colonne in Nederland voor de politiek van de Turkse leider Recep Erdogan. Valt zo’n opstelling van de pro-Erdogan Kuzu nog enigszins te begrijpen, vraag is wat niet-Turkse kaderleden van DENK die als vanouds zo’n duidelijke pro-Erdogan opstelling missen binnen DENK te zoeken te hebben. Want de Turkije-politiek van DENK zoals Kuzu die verwoordt trekt deze partij naar de marges van het politieke spectrum. Dat is ook van invloed op kandidaat-raadsleden in Deventer, Rotterdam, Utrecht of Amsterdam die door deze pro-Erdogan politiek van DENK straks belemmerd kunnen worden in hun raadswerk. Kunnen ze zich vereenzelvigen met Kuzu’s Turkije-politiek die de andere programmapunten van DENK marginaliseert?

Hoelang nog blijven niet-Turkse kaderleden van DENK zwijgen en wanneer nemen ze afstand van de Turkije-politiek van DENK die de partij verwijdert van de redelijkheid, de Nederlandse democratie en een solide plek tussen andere partijen in Tweede Kamer en gemeenteraden? Of kent DENK net als Forum voor Democratie geen interne partijdemocratie, met als gevolg dat grieven van de basis genegeerd worden en niet in openheid en zonder dwang van de partijtop op een ledenvergadering besproken kunnen worden? Het lijkt er sterk op.

Foto: Eigen tweet in antwoord op een tweet van DENK, 24 februari 2018.

Advertentie

3 gedachten over “Turkije-politiek van DENK leidt tot uitsluiting van deze partij door VVD Deventer. Waarom zwijgen niet-Turkse kaderleden van DENK?

 1. Het is niet voor het eerst dat getwijfeld wordt over waar de loyaliteit ligt voor DENK. Hoelang kunnen we nog toestaan dat deze partij in het parlement of andere volksvertegenwoordigingen zitten.

  Like

 2. @Raymond
  Goede vraag. Kwestie van weerbare democratie en hoe onze politieke leiders die democratie willen verdedigen tegen antidemocratische krachten. Vooralsnog lopen ze angstvallig om het onderwerp heen. Als partijen als DENK en Forum voor Democratie blijven radicaliseren, dan breekt in de nabije toekomst ooit wellicht het moment aan dat ze hard moeten optreden tegen dit soort partijen.

  Hopelijk is de regering achter de schermen al met dit onderwerp bezig en laat het door deskundigen uitzoeken wat de juridische voetangels en -klemmen zijn voor een verbod van DENK. Dan ligt in elk geval het scenario klaar dat Rutte III of een volgend kabinet uit de lade kan trekken als dat nodig is.

  Like

 3. Zowel GroenLinks als de SP verwijten de partij Denk dat die mede de lastercampagne heeft georganiseerd tegen de vijf Kamerleden. Denk-Kamerlid Tunahan Kuzu gaf direct na de stemming in de Tweede Kamer een interview aan de Turkse tv-zender AHaber, onderdeel van hetzelfde pro-Erdogan mediaconcern als de krant Sabah. Kuzu zei dat alle Turks-Nederlandse politici “moeten laten zien waar ze staan” in de kwestie van de Armeense genocide. Het erkennen van de genocide is volgens Denk “niet acceptabel”. Kuzu riep Turkse Nederlanders op om voor de gemeenteraadsverkiezingen alle VVD- en D66-raadsleden van Turkse komaf kritisch te bevragen op hun standpunt.
  https://www.trouw.nl/democratie/kamerleden-met-turkse-wortels-bedreigd-om-erkennen-armeense-genocide~a58ad7d0/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.