George Knight

Debat tussen links en rechts

Overheid moet speciale aanklager benoemen om handelaren in nepnieuws aan te pakken. Dat kan via het economisch delict

with 3 comments

De Groene geeft door onderzoek en analyse in een artikel een goed beeld van de Nederlandse en buitenlandse handelaren in nepnieuws. In het open Nederland kunnen buitenlanders in nepnieuws handelen, terwijl ze dat in eigen land nooit zouden mogen. Door veiligheidsdiensten zouden ze per direct opgepakt worden en achter de tralies verdwijnen. Maar Nederland kan niet naïef zijn en ongenode gasten hier de Nederlandse democratie laten ondermijnen omdat in Nederland nu eenmaal mag wat in autoritaire landen niet mag. Maatregelen zijn nodig. Het artikel in De Groene maakt inzichtelijk in welke richting dat gezocht moet worden: het economisch delict. Het tonen van die weg is de verdienste van de journalisten Linda van der Pol en Coen van de Ven.

Het is een ongelijke strijd. De open samenleving die Nederland is biedt Russen de mogelijkheid om hier als vrij handelende individuen te opereren wat in de gesloten Russische Federatie onmogelijk is. Terwijl het handelen van de leiders in het Kremlin nog begrepen kan worden vanuit hun traditie, ambigue relatie tot het Westen en Sovjet-mentaliteit die blijkbaar in de genen is gaan zitten, past Nederlanders die hierop meeliften geen enkel begrip. Het zijn landverraders die juridisch als zodanig aangepakt dienen te worden.

Het gaat er niet om om de vrijheid van meningsuiting in Nederland in te perken. Dat is een doodlopende weg die haaks staat op de mentaliteit van openheid, overleg, nuchterheid en publiek debat die zo bij Nederland past. De meningsuiting moet blijven zoals die is en niet door restrictieve overheidsmaatregelen ingeperkt worden. Het gaat erom om de meningsuiting te beschermen tegen de valse speculanten in meningsuiting.

Speculanten die investeren in nepnieuws zijn in de kern economische profiteurs die daarom ook zo opgevat en aangepakt moeten worden. Investeerders in nepnieuws zijn de nieuwe bunkerbouwers, de nieuwe OW’ers (oorlogswinstmakers). Over de rug van het algemeen belang halen ze zonder verantwoordelijkheidsbesef hun economische winst binnen. Handelaren in nepnieuws die met of zonder een verguld omhulsel van ideologie de handel als nepnieuws als een investering beschouwen moeten hard in hun portemonnee geraakt worden.

Handel in nepnieuws is een economisch delict en moet via de weg van de investering, de winst (‘Pluk ze’) en de wetten die hiervoor gelden strafrechtelijk worden aangepakt. Te denken valt aan de Telecommunicatiewet of de Wet financiële betrekkingen buitenland 1994 die handvaten bieden om Nederlandse en buitenlandse investeerders in nepnieuws in Nederland aan te pakken. Door onderzoek moet de overheid deze Nederlandse en buitenlandse actoren die in Nederland handelen in nepnieuws in kaart brengen, er het gepaste wetsartikel uit het repertoire van economische delicten bij zoeken en vervolgens tot vervolging overgaan. Te denken valt aan een speciale aanklager met voldoende bevoegdheden die op het raakvlak van de beleidsterrein van de ministeries van Economische Zaken, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken opereert. Hiermee kan minister Ollongren tegelijk haar huidige machteloosheid van zich afschudden en wordt de vervolging op afstand van het kabinet gezet. Politiek wel zo gewenst.

Foto 1: Schermafbeelding van deel artikelHollands nepnieuws; Russische desinformatie of online kattenkwaad?’ in De Groene, 21 februari 2018.

Foto 2: Reactie op tweet van Erik de Vlieger, 21 februari 2018.

3 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Toelichting als antwoord op een reactie op Facebook:
  https://www.facebook.com/groups/134460650440049/permalink/211285462757567/

  De wisselwerking tussen ideologie (of: overtuiging of politieke kleur) en ondernemingsgeest (of: investering of zakendoen) zie ik anders. De meeste ‘zakenmensen’ zijn politiek kleurloos. Ze kunnen met vriend en vijand zakendoen als ze daar financieel gewin bij hebben. De spreekwoordelijke moeder wordt verkocht. De meeste zakenmensen hebben geen geweten of verantwoordelijkheidsbesef. Dat zien we in het groot bij de rekkelijke opstelling van multinationals (Shell) of Duitse bedrijven om ondanks sancties en politieke belemmeringen toch zaken te doen met de Russische Federatie. Voorbeelden genoeg (Siemens: turbine). Of Facebook of Twitter die niet optraden toen een Russische trollfabriek (trouwens een multimedia onderneming die veel meer is dan trollen alleen) inbrak op sociale media. Daar zit geen greintje ideologie of overtuiging, laat staan geweten of verantwoordelijkheidsbesef bij. Enkel het binnenhalen van een snelle dollar telt.

  Het gaat er niet om of iemand als Erik de Vliegere pro- of anti-EU is. Het gaat erom of hij winst kan maken op zijn investering. En wellicht speelt ook ook nog wat egotripperij mee door het oppimpen van zijn eigen zelfbeeld en belangrijkheid. Of wat hij denkt dat zijn belangrijkheid in de ogen van anderen is. Bij de mensen die in het artikel van De Groene worden opgevoerd staat het economisch motief voorop. Uiteraard zijn er grenzen. Sommige ondernemers zeggen niets te maken te willen hebben met kinderhandel, wapenhandel of pornografie. Maar of dat uit overtuiging is of vanwege het risico van slechte publiciteit is de vraag.

  Uiteraard zijn er ook zakenmensen of ondernemers die een politieke overtuiging hebben. George Soros, Peter Thiel. Dan zijn er ook zakenmensen die een overtuiging lijken te hebben. Dat komt voor in autoritaire landen (China, Russische Federatie, Turkije) waar ondernemers op straffe van uitsluiting geen andere keuze hebben dan de politieke lijn van de leiding te volgen. Ze kunnen zelfs niet zeggen dat hun opstelling aan de kant van het regime niet van harte gaat. Hoe dat in de praktijk werkt is af te lezen aan de Oekraïense oligarch Rinat Achmetov die zijn staalconcern door de omwenteling van 2014 loodste. Of aan Amerikaanse bedrijven die zowel geld aan de Republikeinen of de Democraten doneren om altijd aan de kant van de winnaar te eindigen.

  Kortom, ik ben van mening dat het economisch motief de overgrote meerderheid van de zakenmensen bepalend stuurt. En een economisch motief kun je het beste financieel raken. Ofwel, het interesseert Erik de Vlieger of andere investeerders in nepnieuws geen fluit als ze in de media of de publieke opinie kritisch benaderd worden. Integendeel, sommigen zullen hun ego daar alleen maar verder door opgepoetst voelen. Ze voelen pas de pijn als ze in hun investering geraakt worden. De rest is bijzaak en een afgeleide daarvan.

  Uiteraard zijn er randfiguren die ingehuurd worden, zoals Russische trollen die in Nederland de visie van het Kremlin verkondigen. Maar om deze pionnen of het Kremlin gaat het niet. Het gaat om de opinie-leiders in Nederland die meningen verkondigen die haaks staan op het voortbestaan van de democratie. Dat kunnen de Nederlanders niet over hun kant laten gaan als ze in een weerbare democratie willen leven. En omdat de beste aanpak naar mijn idee de economische aanpak van investeerders of handelaren in nepnieuws is pleit ik voor een brede aanpak daarvan net het aanstellen van een speciale aanklager ’Nepnieuws/ Economische delicten’.

  Like

  George Knight

  21 februari 2018 at 16:04

 2. Amper een uur nadat het nieuws over de schietpartij in de school in Florida vorige week uitbrak, schoten Twitteraccounts die vermoedelijk banden hebben met Rusland in actie. Ze stuurden honderden berichten de wereld in om het debat over de wapenverkoop in de VS aan te wakkeren en begonnen valse nieuwsberichten te verspreiden. Daarbij viseerden ze een student die zich openlijk en snoeihard had uitgesproken tegen president Trump. (…)
  “Dat is behoorlijk typisch voor hen, om zo in te spelen op recent nieuws,” vertelde Jonathon Morgan, CEO van New Knowledge, een bedrijf dat desinformatiecampagnes op het internet onderzoekt. “De bots focussen op alles dat verdeeldheid zaait onder de Amerikanen. Nagenoeg systematisch.”

  https://www.hln.be/nieuws/buitenland/russische-bots-schilderen-tienerjongen-die-schietpartij-florida-overleefde-af-als-acteur~ace7fd5e/

  [OPM: Amerikaanse tochtbedrijven (YouTube, Twitter, Facebook, Google) gingen opnieuw de fout in met het verspreiden van nepnieuws over David Hogg. Dat ondanks hun belofte dat ze dit probleem zouden aanpakken. Maar dat doen ze niet. Ze blijven op hun handen zitten. Dit vergroot de zorgen over de verspreiding van nepnieuws bij de tussentijdse verkiezingen van november 2018. Het roept de vraag op nu de techbedrijven het zo af laten weten en de Russische trollfabrieken niet geblokkeerd worden of er nog wel sprake kan zijn van een eerlijke campagne. Daarnaast schieten de techbedrijven door hun afwachtende houding in eigen voet. Want ze ondermijnen zo het vertrouwen in hun eigen media, zodat gebruikers afhaken. Kortom, in vele opzichten is de lethargie van de techbedrijven onbegrijpelijk en onverklaarbaar.]

  Like

  George Knight

  21 februari 2018 at 23:43

 3. Twitter Inc said on Wednesday it would no longer allow people to post identical messages from multiple accounts, cracking down on a tactic that Russian agents and others have allegedly used to make tweets or topics go viral.
  https://www.rawstory.com/2018/02/twitter-bars-tactics-used-bots-spread-false-stories/

  Like

  George Knight

  22 februari 2018 at 10:21


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: