Een conservatieve blik op hedendaagse kunst van PragerU

PragerU is een conservatieve non-profit organisatie die opgericht werd door de conservatieve televisie gastheer en schrijver Dennis Prager. Waarom conservatieve instellingen zich op een obsessieve manier verzetten tegen hedendaagse lunst is een raadsel dat nog steeds beantwoord moet worden. De conservatief-nihilistische politicus Thierry Baudet maakte zich in zijn vroege carrière in navolging van rechtse denkers die hem inspireerden vanuit een 19de eeuws perspectief (‘Chopin) sterk tegen ‘moderne kunst’ en overigens ook architectuur dat het ‘thuisgevoel’ in de weg zou staan. De 19de eeuw van voor Édouard Manet is de referentie voor deze conservatief geïnspireerde politici en opinie-leiders die niet in de moderne tijd willen treden.

In deze 3 jaar oude video geeft kunstenaar Robert Florczak zijn visie op hedendaagse kunst. Zijn eigen werk voldoet overigens bij lange na niet aan de normen die hij zelf aan kunst van anderen stelt. Het valt het best te omschrijven als rommel dat niet aan de academische standaard voldoet waar hij zo hoog van opgeeft. Hij maakt vlakke kunst, kitsch en meent hedendaagse kunstenaars de maat te kunnen nemen aan de hand van zijn 19de-eeuwse standaard. Dat kan, maar de tegenstrijdigheid slaat wel als een boomerang op hem terug.

Een goede framing is op sociale media het hele verhaal: ‘Waarom is moderne kunst zo slecht?’ Een meer interessante framing lijkt echter ‘Waarom maken conservatieven zich zo druk over moderne kunst?’ Door ertegen te ageren hechten ze tegelijk een groot belang aan hedendaagse kunst. Dat is onbewust positief.

Uiteraard is er veel mis met de kunsthandel en de macht van het grote geld in de hedendaagse kunst. Maar wat Florczak voor PragerU doet gaat verder, hij wijst de hedendaagse kunst zonder uitzondering af. Dat is te grof en ongenuanceerd. Hij wenst niet te erkennen dat de norm om kunst te beoordelen met de eigen tijd mee verschuift. Of doet in opdracht van wat pretentieus de ‘Prager University’ heet, net alsof hij het niet begrijpt.

3 gedachten over “Een conservatieve blik op hedendaagse kunst van PragerU

 1. De aap komt uit de mouw. Moderne kunst is relativisme. Beautie is in the eye of the beholder. M.a.w er is geen objectieve maatstaf waarmee men kunstenaars de kan beoordelen. We weten allemaal oordelen is veroordelen. Het gaat om macht om te bepalen wat kunst is en wat niet. Wat ondersteuning verdient en wat niet. Niet de kunst staat voorop maar het toe eigenen van macht over de kunstwereld.

  Like

 2. @Raymond
  In de video verwijst Robert Florczak meermalen naar het criterium ‘kwaliteit’. Hij interpreteert dat vanuit de traditie van voor het modernisme en presenteert het als bepalend. Dat is een specifieke invalshoek die op zich niet verkeerd is, maar niet de enige is. Daarnaast zijn vele andere invalshoeken mogelijk die even waardevol kunnen zijn.

  Robert Florczak probeert door de veroordeling van de kunsthandel en de museumsector (wat op zich een zinvolle benadering is en waarmee hij zeker niet de enige criticus is) de moderne of hedendaagse kunst zelf te veroordelen. Dat is te simpel en overigens tegenstrijdig. Want kunstwerken van voor het modernisme zijn ook onderdeel van de kunsthandel van veilinghuizen, adviseurs (Beatrix Ruf!, galeries, kunstjournalistiek, musea en investeerders.

  Dus als hij gelijk heeft over de besmetting van de kunst door de kunsthandel dan geldt dat onderhand niet alleen voor de kunst vanaf het modernisme, maar voor alle kunst. Dus ook Da Vinci, antieke Chinese prenten of antieke Griekse of Egyptische beelden etc.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.