Onrust bij FvD duurt voort: drie geroyeerde kandidaat-Kamerleden. Is de partij een nepshow over democratie? Wat verbergt de façade?

Het gerotzooi binnen Forum voor Democratie bereikte vandaag opnieuw een nieuwe hoogte. Drie voormalige Kamerkandidaten zijn uit de partij gezet. Ze vroegen om democratisering en overleg. Gert Reedijk, Arthur Legger en Freek Jan Berkhout kregen een brief van het bestuur die als redenen geeft dat ze geprobeerd hebben ‘de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken’ en het partijbestuur te ondermijnen. Punt van kritiek van de kritische leden die om meer partijdemocratie vragen is juist dat het partijbestuur vanaf november 2017 de uitbouw van de partij op een laag pitje heeft gezet. Onder meer op provinciaal niveau.

De conclusie mag zijn dat het partijbestuur de geest niet meer in de fles krijgt. Het is ook de vraag of het royeren van leden slim is. Want elk geroyeerd partijlid staat borg voor voortdurende kritiek vanaf de zijlijn op de partij. De uitspraak  van president Johnson maakt dat inzichtelijk: ‘It’s probably better to have him inside the tent pissing out, than outside the tent pissing in’. FvD doet het omgekeerde en jaagt critici de tent uit.

Het door het bestuur onlangs geroyeerde kaderlid van de partij Robert de Haze Winkelman is duidelijk in zijn tweets. Hij heeft het over zuiveringen in de partij ‘die in de DDR niet zouden hebben misstaan’. Hij vraagt zich af of de ‘beweringen over pro-democratie’ van de partijtop dan alleen maar een façade zijn. Maar wat moet de nepshow over democratie bij FvD dan aan het zicht onttrekken? Wie onthult wat FvD tot nu toe wil verbergen?

Foto: Schermafbeelding van tweets van 16 februari 2018 van Robert de Haze Winkelman.

5 gedachten over “Onrust bij FvD duurt voort: drie geroyeerde kandidaat-Kamerleden. Is de partij een nepshow over democratie? Wat verbergt de façade?

 1. Berkhout (67), Legger (53) en Reedijk (70) vertellen nu voor het eerst wat hen bewoog om zich te verzetten tegen het partijbestuur, en hoe Forum voor Democratie van een open, energieke „start-up” op weg is te veranderen in een achterdochtige en „rechts-extremistische sekte” waar de leider Baudet „solitair en arbitrair” bepaalt wat er gebeurt. (…)

  De partij, zo voelen de drie mannen het, verandert snel in een „politieke sekte”. Ze hebben dat geprobeerd tegen te houden, maar nu willen ze vooral de buitenwereld waarschuwen. Legger: „De partij heeft een enorm bereik, via Facebook zo’n anderhalf miljoen echte mensen. Er zit een intense, bijna seksuele energie in die grote, jonge groep. Via sociale media staan die in direct contact met Baudet. Het gevaar dat de partij verder naar extreem-rechts wordt getrokken is levensgroot. Dat maakt dit in potentie een zeer gevaarlijke mix.” Reedijk: „Ik maak me grote zorgen”.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2018/02/16/partij-van-baudet-verandert-in-sekte-a1592553

  Like

 2. On-kritische FvD leden zijn gelijk te stellen aan makke schapen.
  Verbijsterend dat veel van de opgestapten zich nog steeds onvoorwaardelijk aan Thierry Baudet verbinden en de schuld voor de wanorde bij andere kernbestuurders leggen. FvD gedraagt zich als een besloten ge-coöpteerde stichting, die het in beginsel altijd al is geweest, niet als uitvoerders van de wil en wensen van de leden – die immers slechts een bijkomstigheid (‘quantité négligeable’) vormen.

  Like

 3. @dutchguy
  Ik verschil deels met je van mening. Zoals uit het interview met NRC blijkt zien de geroyeerde leden nu wel degelijk het gevaar van een radicaliserend FvD dat in de rechts-extreme hoek eindigt. Hoewel dat rijkelijk laat is.Je kunt inderdaad zeggen dat deze leden naïef waren, het aan politiek besef ontbrak en ze niet zagen in wat voor soort beweging ze zich begaven en wat voor legitimatie ze daar aan gaven. Maar nu lijkt hun inzicht eindelijk helder. Jammergenoeg een jaar te laat en ook nog eens een inzicht omdat ze de partij worden uitgeknikkerd. De vraag nu is, hoe bereik je de FvD-sympathisanten die van geen weten willen weten en achter hun leider aanhobbelen. Met dank aan de amateur-politici die dachten dat ze het verschil konden maken, maar werden gebruikt. Triest, het menselijk tekort in volle werking.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.