Zijlstra liegt en Zijlstra veinst. Stelt hij het belang van Nederland of van Shell voorop?

Update 13 februari 2018: In een email aan de Volkskrant erkent Jeroen van der Veer dat hij de bron van Zijlstra was, zo meldde deze krant. Tevens zegt de voormalige Shell-topman dat Zijlstra de woorden van Putin over Groot Rusland verkeerd zou hebben begrepen. De Volkskrant verbreekt hiermee de afspraak met Van der Veer dat dit off the record zou worden gehouden. Reden dat de krant de identiteit van Zijlstra’s bron alsnog openbaart is dat hij het als ontlastend bewijs opvoerde. Hieraan zegt de Volkskrant niet te willen meewerken. 

Aldus toenmalig fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra op het VVD-partijcongres in 2016. Het gaat om een ontmoeting in 2006 tussen de top van de Brits-Nederlandse Shell en Putin. Naar nu blijkt heeft Zijlstra het uit zijn duim gezogen en heeft hij het verhaal van Putin over Groot-Rusland niet direct, maar uit de tweede hand gehoord. Waarschijnlijk van toenmalig directeur van Shell Jeroen van der Veer. Die dat overigens niet bevestigt. Een en ander is des te ongemakkelijker voor Zijlstra’s positie omdat hij minister van Buitenlandse Zaken is en afreist naar de Russische Federatie om met zijn collega Lavrov te spreken.

Dat debat ging over het veld Sachalin-2: het olieveld Piltum-Astokjskoje en het gasveld Lunskoje. Shell is toen door het Kremlin uit dit project gegooid. Vraag is wat Shell ervoor terug heeft gekregen. Want het is logisch dat daarover is onderhandeld en Shell iets terug kon eisen. Dan doemt het belang van Shell in pijplijn Nord Stream op. Met als gevolg dat de Nederlandse regering niet meer vrij is om te handelen en zich laat gijzelen door het economisch belang van Shell. Datzelfde geldt trouwens ook voor de Duitse regering. Zo zei kanselier Merkel dat Nord Stream geen politiek, maar een economisch project is. Ondanks het feit dat de uitvoering ervan in tegenspraak is met de Europese energiepolitiek die de EU robuuster en minder afhankelijk moet maken van energieproducenten. Nord Stream II bereikt exact het omgekeerde. Het maakt de EU afhankelijker van Russische energie. Dus de aanleg van Nord Stream II staat haaks op bestaand beleid van de EU.

Dit verhaal draait om Zijlstra’s relatie met de toenmalige CEO van Shell Jeroen van der Veer die weliswaar in 2013 officieel afscheid heeft genomen, maar achter de schermen en in overheidscommissies nog steeds het belang van Shell behartigt. Zijlstra was van 2001 tot 2006 eigenaar van en directeur bij Improvex dat voor Shell werkte. Er gaan al sinds het neerschieten van de MH17 op 17 juli 2014 geruchten dat Nederland voor de bühne het Putin-regime hard aanpakt, maar dat achter de schermen de economische en politieke contacten gewoon ongehinderd doorgaan. Mede door de macht van Shell op de Nederlandse regering, en dan met name op de VVD. Jaroslav Koshiw schreef er in 2015 een boek over, zie hier het commentaar.

In de reacties op de afgedwongen bekentenis van Zijlstra wordt gezegd dat hij uit zou zijn op oorlog met de Russische Federatie. Maar eerder het omgekeerde is waar. Dat is de schijn die Zijlstra als afleiding en misleiding voor de werkelijkheid plaatst. Herinneren we ons nog de controversiële uitspraak van Zijlstra in maart 2015 in de context van het migratiebeleid waarin hij verklaarde dat ‘Nederland dictators aan de randen van Europa voortaan niet meer met opgeheven vinger tegemoet moet treden’? Dat Zijlstra heeft gelogen over zijn aanwezigheid in 2006 op een bijeenkomst tussen Putin en Shell is menselijk. Hij wilde zichzelf belangrijker maken dan hij was en promoveren van een D-status naar een B-status. Dat hij en premier Rutte veinzen hard op te treden tegen de Russische Federatie, maar achter de schermen het omgekeerde doen of parallele overlegstructuren bewandelen vanwege Shells economisch belang – en de kritiekloze gezindheid binnen de VVD voor Shell – is iets waar de oppositiepartijen Zijlstra beter op aan zouden kunnen spreken.

Het gesprek in 2006 waarbij Zijlstra over heeft gelogen biedt vooral een verklaring voor en een inkijkje in de innige economische banden tussen Russische en Europese bedrijven (Gazprom – Shell) die onder één hoedje spelen. Zijlstra gaat mentaal niet voor het Europees of Nederlands belang, hij is de spreekwoordelijke politicus die in de zaak van het bedrijfsleven zit. Dat hij liegt om zichzelf belangrijk te maken is nog daar aan toe, maar dat hij suggereert het Nederlands belang te dienen terwijl bij hem en zijn partij heimelijk het belang van Shell vooropstaat diskwalificeert hem. Er zijn geen bezwaren om Zijlstra tot aftreden te dwingen. Dus niet omdat hij liegt of oorlog met de Russische Federatie zoekt, maar omdat hij veinst over zijn intenties en achter de schermen het Russische belang dient. Hoewel die nuancering in de retoriek van de oppositie verloren gaat.

Advertentie

6 gedachten over “Zijlstra liegt en Zijlstra veinst. Stelt hij het belang van Nederland of van Shell voorop?

 1. De Tweede Kamer wil opheldering van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken over zijn verzonnen contacten met Rusland. Regeringspartij CDA steunt het debatverzoek van de oppositie. De minister zal tijdens dat debat, wellicht morgen al, uitleg moeten geven over zijn bekentenis vandaag in de Volkskrant dat hij sinds 2014 een nepverhaal heeft verteld over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.
  https://www.volkskrant.nl/binnenland/kamer-wil-opheldering-van-zijlstra-over-verzonnen-ontmoeting-poetin-rutte-hij-is-nog-geloofwaardig~a4569140/

  Like

 2. Interesting, but undervalued is the power and maneuvering of Shell in this story. While that is the guiding strand in this fabric. Shell calls the shots in the Dutch government. About Nord Stream II and the relation with the Kremlin.

  The question is how credible Jeroen van der Veer is in denying Zijlstra’s account of Putin’s words about Great Russia. Remember Zijlstra is a former Shell employee. Van der Veer has still an interest in protecting the interests of Shell in the Russian Federation and in Nord Stream.

  Therefore, Van der Veer can not automatically be believed on his reprimand of Zijlstra. Although Zijlstra has made mistakes in his report of the facts. But that does not mean that Van der Veer has not also lied about the facts.
  https://www.politico.eu/article/halbe-zijlstra-putin-dutch-foreign-minister-resigns-over-russia-remarks/#comment-1151412

  Like

 3. De krant wil, in de woorden van de hoofdredacteur, niet optreden als ‘getuige a décharge’ voor de minister. Maandagavond doorbreekt de hoofdredactie de overeengekomen vertrouwelijkheid: de bron is Van der Veer, maar Zijlstra heeft zijn relaas over de ontmoeting in de datsja verkeerd geïnterpreteerd. Poetin zou slechts in historische context over Groot-Rusland hebben gesproken. Het betekent een bres in de verdediging van Zijlstra. De minister heeft dubbel gelogen: hij was er niet bij en zijn verhaal klopt niet (met de kanttekening dat Van der Veer weer zijn eigen belangen kan hebben om Poetin niet voor het hoofd te stoten).
  https://www.villamedia.nl/artikel/halbe-zijlstra-en-de-fuik-van-off-the-record

  Like

 4. Toen Halbe Zijlstra sprak van een geopolitieke dreiging vanuit het Kremlin tegen de buurlanden, had hij zeker een punt, zegt Rusland-kenner bij Instituut Clingendael Tony van der Togt. “Feit is dat er wel degelijk sprake is van een steeds assertiever en revisionistisch Rusland, maar dan net een slag anders en genuanceerder dan Zijlstra dit had voorgesteld.”
  https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/hoe-bedreigend-rusland-voor-zijn-buurlanden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.