Presidentskandidaat Ksenia Sobchak voert campagne in VS en haalt het Russische nieuws. Heeft ze toestemming van het Witte Huis?

De Russische presidentskandidate Ksenia Sobchak voert volgens het nieuws van staatszender Rusland-24 (Россия-24) op dit moment campagne in de VS. Zij wordt door de meeste Kremlin-watchers niet als een echte kandidate beschouwd, maar als een heimelijke medestander uit het pro-Putin kamp die eraan mee moet helpen om de opkomst boven de 70% te tillen. Zodat de legitimiteit van Putins verkiezing wordt verhoogd.

De reportage van Vesti Nieuws is dubbelzinnig en zendt tegenstrijdige signalen uit. Sobchak lijkt tegen te stribbelen en afstand te willen houden tot de toevallig aanwezige (?) Russische journalist, maar tegelijkertijd is ze toch het onderwerp van de reportage. Ze wordt gewild of ongewild gebruikt om de missie van het Kremlin te onderstrepen. Namelijk dat westerse sancties van de Russische Federatie moeten worden beëindigd. Zij leidt niet aan een gebrek aan zelfoverschatting en hoogmoed door te suggereren dat zij daarbij een rol als bruggenbouwer kan spelen. Tegen alle machten en krachten in zowel de VS als de Russische Federatie in.

Opmerkelijk is dat Sobchak haar campagne niet in de Russische Federatie, maar in de VS voert. Dat is buitengewoon en roept de vraag op of ze daar expliciet toestemming van heeft gekregen van de regering-Trump. Mijn reactie bij dit fragment op het YouTube-kanaal van Vesti News:

Weird Sobchak is campaigning abroad. In many countries it is not permitted to do so. For instance, last year Turkish ministers were forbidden by the Dutch and German government to campaign on their territory. The question therefore is whether the US government has given Sobchak permission to campaign in the US or that Sobchak may not have asked the White House altogether. Even then it seems appropriate that Sobchak is requested by the U.S authorities to stop her campaign and leave the US.

5 gedachten over “Presidentskandidaat Ksenia Sobchak voert campagne in VS en haalt het Russische nieuws. Heeft ze toestemming van het Witte Huis?

 1. Een video (met Engelse ondertiteling) van de Russische, oppositionele politicus Alexei Navalny die door de zittende macht buiten het politieke systeem wordt gehouden. Het gaat over de link tussen oligarch Oleg Deripaska (met een lijntje naar Paul Manafort en Trump) met vice-premier Sergei Prikhodko (met een lijntje naar Putin). Zo kondigt zich een lijn Trump – Manafort – Deripaska – Prikhodko – Putin aan.

  Navalny mengt zich in ‘gevaarlijke’ onderwerpen die raken aan corruptie, omkoping, illegale campagnes, beïnvloeding en machtsuitoefening. Iets wat Sobchak niet doet. Dit maakt Navalny onaanvaardbaar voor het Kremlin omdat hij het systeem aan de orde stelt en bekritiseert.

  (Voor Engelse ondertiteling: klik op ‘Instellingen’ en kies dan Engels).

  Like

 2. Als Poetin 70 procent opkomst verlangt wordt dit gewoon door de kiescommissie van Rusland ingevuld. Wie zal in staat worden gesteld om iets anders vast te stellen? Voor een KGB man geen enkel probleem.

  Like

 3. @Raymond
  Daar heb je gelijk in. In de Russische Federatie gaat het nog steeds volges de wetmatigheid van een uitspraak die aan Stalin wordt toegeschreven en luidt ‘het is niet van belang hoe de mensen stemmen, maar wie de stemmen telt’. De Russische Federatie kent geen open, transparante en eerlijke verkiezingen. De uitslag wordt vooraf vastgesteld. Daarom kan een leider 18 of wellicht 25 jaar aan de macht blijven. Dat is ondenkbaar in een westerse democratie waar de machtsuitoefening ook vaak samen gaat met machtsdeling met opponenten. Maar toch moet door de opkomst van sociale media en burgerbewegingen het Kremlin oppassen dat het een zekere mate van geloofwaardigheid onder verkiezingen legt. Daar gaat het in dit geval om.

  Like

 4. Heb aan geestverwant in de US (NY, NY) gevraagd of dit geoorloofd of te verklaren is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.