Rietveld Academie schrapt bijeenkomst met Kirac en Bert Kreuk vanwege ‘racisme’ en ‘seksisme’. Waar is de intellectuele vrijheid?

Er is een relletje in de maak over een bijeenkomst bij de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Het Parool bericht erover in een artikel van Marcel Wiegman. Het gaat om een bijeenkomst van de kunstcritici van Kirac (Keeping It Real Art Critics) over kunsthandel (met verzamelaar Bert Kreuk) die op 8 februari om 16.00 uur zou worden gehouden, maar door de Rietveld Academie op het laatste moment is afgelast. Kirac geeft als uitleg dat het door studenten van racisme en seksisme zou worden beschuldigd. Kirac laat het er niet bij zitten en roept iedereen op vooral te komen. De Academie schermt met de veiligheid van studenten en docenten.

Is het een storm in een glas water? De harde koppen van Kirac die hun plek in de kunstwereld willen innemen botsen tegen de harde koppen van studenten van de Rietveld Academie die in navolging van de richtingenstrijd op Amerikaanse universiteiten lichtvaardig omgaan met beschuldigingen van racisme en seksisme. Daartussen heeft het bestuur van de Rietveld Academie zich klem laten zetten en uit laten rangeren. Dat is een wanprestatie van hoog niveau. College en directie weten niet meer goed hoe de vrijheid van het publieke debat bij hun instelling gegarandeerd moet worden en hoe ze in de harde praktijk moeten opereren.

Het uit angst en door politieke druk verbieden van politieke meningen in een openbaar debat op een Nederlandse kunstacademie is een verschrikkelijk teken aan de wand van bijbelse proporties. Voordat de bijeenkomst heeft plaatsgevonden stelt collegevoorziter Annelies Eenennaam al dat Kirac een ‘platform aan racisme en seksisme’ geboden zou worden. Dat is wegduiken voor angst van de Rietveld Academie. Dat is het buigen voor de politieke druk van studenten en het weinig standvastig en moedig optreden van het college.

Advertentie

4 gedachten over “Rietveld Academie schrapt bijeenkomst met Kirac en Bert Kreuk vanwege ‘racisme’ en ‘seksisme’. Waar is de intellectuele vrijheid?

 1. Uit het Instellingsplan:

  Klik om toegang te krijgen tot instellingsplangra2012_2016.pdf

  Onze kernwaarden (p.8)
  1 We willen de capaciteiten en de creativiteit van het individu optimaal tot ontplooiing brengen.
  2 We hebben respect voor het individu en voor zijn vrijheid om een persoonlijke benadering te ontwikkelen en de eigen toekomst te bepalen.
  3 We kiezen voor auteurschap, onderzoek en experiment.
  4 We hechten grote waarde aan een open houding tegenover de omgeving en pleiten voor betrokkenheid bij de ander en de maatschappij.
  5 We zijn eigenzinnig.

  Het toegeven aan activisten om gasten af te zeggen lijken mij strijdig met kernwaarden 2, 4 en 5.

  Like

 2. Ongelooflijk, wat een geblunder.

  [https://sundaymorning.ekwc.nl/handtekening/ranti.jpg]

  ________________________________

  Like

 3. De Gerrit Rietveld Academie staat toe dat kunstcritici Stefan Ruitenbeek en Kate Sinha morgen komen spreken op de kunstenaarsschool. Eerder annuleerde de instelling nog een première van het duo.
  Toch vindt Annelies van Eenennaam, directeur van de Gerrit Rietveld Academie, uitspraken van Sinha ‘discriminerend en racistisch’. Zij wil wel achter gesloten deuren in gesprek met het duo om uit te leggen waarom een eerdere uitnodiging geannuleerd werd.

  http://www.at5.nl/artikelen/178292/gerrit-rietveld-academie-grijpt-niet-in-nu-omstreden-duo-tch-komt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.