Opnieuw kritiek op rondreizende tentoonstelling ‘Real Human Bodies’. Onzekerheid over herkomst lijken. Dakloze Chinezen?

RTV Oost bericht over het protest tegen de al vijf jaar rondreizende tentoonstelling Real Human Bodies die nu Raalte aandoet. De toelichting zegt over de herkomst van wat er te zien is: ‘Deze verzameling bestaat uit bewaarde menselijke lichamen, skeletten, ledematen, organen, simulatie van functies, proefmodellen en 3D afdrukken.’ De tentoonstelling is een productie van Primetime Exhibiton Las Vegas en is tot nu toe in 24 Nederlandse gemeenten te zien geweest. Een bericht van het ED van 28 augustus 2017 geeft meer details. Manager Eddy Mareco van dit tentoonstellingsbedrijf beweerde eerst dat de lijken van overleden Amerikanen afkomstig waren, maar gaf daarna toe dat het om lijken van Chinezen ging. ED: ‘De getoonde lichamen zouden volgens Corcoran afkomstig zijn van overleden dakloze Chinezen, wier lichamen door de overheid op straat gevonden zijn en die illegaal zijn doorverkocht.’ Zoals blijkt uit de kritiek van de activist in het verslag verwijzen burgemeesters defensief naar de openbare orde, maar lijkt er meer mis met deze tentoonstelling.

2 gedachten over “Opnieuw kritiek op rondreizende tentoonstelling ‘Real Human Bodies’. Onzekerheid over herkomst lijken. Dakloze Chinezen?

 1. Wat vind jij George, tentoonstellen totdat is aangetoond dat de lichamen onrechtmatig zijn verkregen, of tentoonstelling staken totdat bewezen is dat de lichamen rechtmatig zijn verkregen? Of iets daartussenin (wat dan)?

  Like

 2. @Manfred
  Er zou vooraf een toetsing moeten zijn over de wetmatigheid van de herkomst van de lijken. Het is naar mijn idee nogal een verschil of ze legaal of illegaal zijn verkregen.

  Probleem is dat het een internationaal rondreizende tentoonstelling is en het daarom onduidelijk is aan de hand van welke criteria welke overheid dit moet toetsen. Binnen de EU zou dit grensoverschrijdend geregeld moeten worden. Ik neem aan dat dat nu niet het geval is.

  Kamerleden, stap er maar in, en stel kamervragen aan de bewindslieden van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de reparatie van dit klaarblijkelijke gat in de wetgeving over en handhaving van tentoonstellingen die in een illegale reuk staan.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.