Forum voor Democratie kampt met groeistuipen. Zijn ze incidenteel of structureel? Heeft de partij voldoende benul van politiek?

Politiek leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet heeft een aangifte wegens smaad en laster gedaan tegen minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. Volgens juristen is dat kansloos en daarom op te vatten als een publiciteitsstunt. In de Ien Dales lezing zei ze over Baudet en zijn partij: ‘De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: Het praten over rassen in het politieke debat. Rassenmenging kwam al voorbij uit de mond van Forumleden. Rassenverdunning ook. De afgelopen weken ging Baudet opnieuw verder. Geconfronteerd met uitspraken dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen, een uitspraak van een kandidaat van Forum bij de verkiezingen aanstaande maart, zei de voorman van Forum dat hij daar geen afstand van wilde nemen. Volgens Baudet was dit een wetenschappelijk debat. Daar wilde hij zich niet in mengen. Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras. Het populisme wil sommige Nederlanders dus anders behandelen dan andere. En daarmee bedreigt het kernwaarden van Nederland. Het is in deze tijd dan ook belangrijker om artikel 1 van de Grondwet te koesteren dan ooit.

Of het verstandig is dat een minister zich uitlaat over een parlementariër is de vraag. Want een parlementslid moet de minister controleren. Van de andere kant mag een minister een politieke mening uitspreken. Dat Baudet zich meende te moeten mengen in een wetenschappelijk debat met metereoloog Gerrit Hiemstra over het klimaat, maar over ras een wetenschappelijk debat uit de weg gaat oogt selectief. Het is niet consequent.

De afgelopen dagen bleek dat het bestuur twee kaderleden zonder dat ze zich konden verdedigen uit de partij heeft gezet: Robert de Haze Winkelman en Betty Jo Wevers. In een verklaring zegt FvD over deze twee leden dat ze: ‘op oneigenlijke wijze en door gebruikmaking van dreigementen en kwaadsprekerij, geprobeerd hebben de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen.’ Wat FvD daar mee bedoelt is onduidelijk en evenmin wat eigenlijk de kern van het geschil is en de werkelijke reden om deze leden te royeren. De Haze Winkelman neemt extreme standpunten in over de Holocaust en Rusland en dat kan door de leiding van FvD als een publicitair risico gezien worden. Vanwege de stapeling van incidenten. Allerlei FvD’ers halen landelijk en in Amsterdam met extreme standpunten over ras de publiciteit. Dat staat de normalisering van de FvD in de weg en bedreigt de verzilvering van de gunstige peilingen.

Uit een reactie van oud kandidaat-kamerlid Kees Eldering voor TPO onder de titel ‘De problemen bij Forum voor Democratie zijn het topje van de ijsberg’ wordt penningmeester Henk Otten afgeschilderd als een idioot: ‘Daarnaast maak ik me ernstig zorgen over de wanen die Henk heeft over “afgeluisterd” en “achtervolgd” worden.’ Hieruit blijkt hoe erg de onderlinge verhoudingen binnen FvD zijn verziekt. Het lijkt een partij met generaals en zonder soldaten waar het absurdisme nu door het vernis breekt. Ook De Haze Winkelman richt zich in een reeks tweets op de macht van het bestuur met Baudet (voorzitter), Otten (penningmeester) en Rob Rooken (secretaris) dat als een soort politbureau de macht achter de schermen in handen zou hebben:

Foto:  Tweets van Robert de Haze Winkelman, 5 februari 2018.

7 gedachten over “Forum voor Democratie kampt met groeistuipen. Zijn ze incidenteel of structureel? Heeft de partij voldoende benul van politiek?

 1. GroenLinks-leider Jesse Klaver heeft een debat aangevraagd over een uitspraak van Theo Hiddema. Het Forum voor Democratie-Kamerlid liet zich in De Telegraaf uit over een verband tussen IQ en volkeren.

  In de krant werd Hiddema gevraagd naar een uitspraak van partijgenoot Yernaz Ramataursing, de nummer 2 op de kandidatenlijst van de partij voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Ramataursing zei in 2016 dat we ‘door IQ-testen het gemiddelde IQ van bevolkingen weten’. “En wat blijkt? Er is een verschil in IQ tussen volkeren.”

  ‘Wat is daar mis mee?’
  Hiddema nam in De Telegraaf geen afstand van die uitspraak: “Nou, wat is daar nou weer mis mee? Dat is allang bewezen. Dat is wetenschap”.

  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/klaver-wil-debat-over-uitspraak-hiddema-alle-kenmerken-van-racisme

  Like

 2. De Haze Winkelman zegt zelf dat hij in een – niet openbaar gemaakte – brief pleitte voor meer interne democratie. Langzaam wordt binnen en buiten FvD duidelijker dat de partij geen normale ledenpartij is zoals VVD, D66 en GroenLinks. De werkwijze van FvD is sterk gecentraliseerd en leden hebben geen echte invloed. Dat kon aanvankelijk nog als een aanloopprobleem worden gepresenteerd, maar inmiddels is duidelijk dat het om een structureel fenomeen gaat.
  http://politiek.tpo.nl/column/chris-aalberts-nieuwste-ondemocratische-puinhoop-op-rechts-forum-democratie/

  Like

 3. Het is hommeles bij Forum voor Democratie (FvD). Na de royering van FvD-prominent Robert De Haze Winkelman en zijn vrouw Betty Jo Wevers, schreven drie kandidaten voor de Tweede Kamer een brief naar de partijtop: Gert Reedijk (no.8), Arthur Legger (no.12) en Freek-Jan Berkhout (no.17). Ze willen meer interne democratie en wensen het vertrek van penningmeester Henk Otten.
  http://politiek.tpo.nl/2018/02/07/closeread-hoe-forum-democratie-bestuur-kritische-partijleden-monddood-maakt/

  Like

 4. Zijn er ‘rassen’ of ‘volkeren’ die minder intelligent zijn dan andere? Zo wordt er in kringen van het Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, wel over gesproken. Humaan bioloog dr. Machteld Roede, voormalig UM-docent, dient hem van repliek. Inclusief het soort Latijnse spreuken waar Baudet zo dol op is.
  https://www.observantonline.nl/Home/Artikelen/articleType/ArticleView/articleId/13367/OPINIE-Open-brief-aan-de-heer-Thierry-Baudet

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.