Trump publiceert memo. Ondanks bezwaren van inlichtingendiensten en Democraten

De memo is vrijgegeven door president Trump, in weerwil van het uitzonderlijke verzoek van de FBI om dat niet te doen in verband met het vertrouwelijke karakter ervan. Het draait om het zogenaamde Steele-dossier van de Britse spion die zegt dat hij ‘wanhopig was dat Trump president werd en er gepassioneerd over was dat hij geen president was’. Dat is volgens de Republikeinen de kern ervan waarmee ze willen aantonen dat het onderzoek van de FBI gebaseerd was op anti-Trump sentimenten. Maar Steele was als Brit niet zozeer een partijpolitieke tegenstander van Trump. Hij had als Rusland-specialist het sterke vermoeden dat Donald Trump ‘gerund’ wordt door het Kremlin en het daarom vanwege de nationale veiligheid van de VS niet gewenst was dat hij president werd. Overigens was het Rusland-onderzoek al gestart voordat Steele via het FISA-verzoek in beeld kwam bij de FBI. Paragraaf 5 maakt dat duidelijk en ontkracht de Republikeinse claim dat het Rusland-onderzoek gekleurd is. Daarnaast zijn alle verantwoordelijke functionarissen Republikeins.

Democraten noemen de memo een nothingburger of dud dat niet het effect heeft dat Trump, Devin Nunes en Republikeinse hardliners in het Huis voor ogen hebben. Als het al een slimme actie was die door meer werd ingegeven dan wanhoop. Toch heeft Trump even verwarring weten te zaaien. Maar hij heeft ook de FBI en het ministerie van Justitie tegen de haren ingestreken en tegenkrachten gemobiliseerd. Dat is zonder precedent.

Het valt niet makkelijk in te zien dat de publicatie ervan Trump enig respijt geeft om zich te ontworstelen aan het onderzoek van speciale aanklager Robert Mueller. Zelfs als Mueller via een bijltjesdag op het ministerie van Justitie ontslagen wordt, dan wachten Trump en zijn omgeving aanklachten op staatsniveau. Bijvoorbeeld in de staat New York. De memo is een wanhoopsoffensief waarmee Trump zijn laatste reserves verbruikt.

Foto: Tweet van James Comey, 2 februari 2018.

6 gedachten over “Trump publiceert memo. Ondanks bezwaren van inlichtingendiensten en Democraten

  1. @Raymond
    Ja, het is zoals vele critici van Trump zeggen. Je kunt of Trump hebben of de rechtsstaat, maar niet allebei tegelijk. Daarom moet om de rechtsstaat (dus: de democratische instituties) te garanderen Trump uit zijn ambt gezet worden. De eerste stappen in die richting worden naar verwachting in de lente gezet. De timing heeft onder meer te maken met de tussentijdse verkiezingen van november 2108. Voor de beïnvloeding daarvan kan dit proces niet vlak daarvoor naar buiten komen. Dus aanklager Mueller lijkt ook om die electorale reden verplicht om haast te maken. Naast de dreiging van zijn ontslag.

    Like

  2. On Friday, House Republicans released the so-called “Nunes memo,” a set of deeply misleading talking points drafted by the Republican staff of the House Permanent Select Committee on Intelligence. House Republicans did so over the objections of the Department of Justice, the Director of the FBI, the Director of National Intelligence, and several Senate Republicans, among others.

    Klik om toegang te krijgen tot FINAL%20DRAFT%20–%20Dear%20Colleague%20on%20Nunes%20Memo.pdf

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.