Waarom plaatst De Volkskrant de extreemrechtse, activistische, misleidende en slecht onderbouwde opinie van Derk Jan Eppink?

De in de VS wonende Derk Jan Eppink is volgens een analyse uit augustus 2017 van gepensioneerd VRT-journalist Johan Depoortere in De Morgengeen “waarnemer” of “analist” maar een (ex-)politicus van rechtse tot extreemrechtse signatuur en een ideologische scherpslijper die werkt voor “een instelling die de Republikeinse partij van reactionair ideologisch voer voorziet”. Eppink is dus geen objectieve waarnemer of analist constateert Depoortere. Toch is Eppink in de Nederlandse media, zoals het radioprogramma Met het oog op Morgen vaak opgevoerd als een objectief waarnemer. Eppink werkt voor het London Policy Center in New York. Naamgever Herbert London was in een politieke campagne in New York in 1994 tegen de Afro-Amerikaanse kandidaat Carl McCall zo openlijk racistisch dat Republikeinen zich van hem distantieerden.

Met zijn extreemrechtse opinies en verkeerde voorstelling van de feiten krijgt Eppink om onbegrijpelijke redenen steeds weer toegang tot de Nederlandse media en kan hij daar ongestoord en zonder redactionele disclaimer zijn onwaarheden verspreiden. Vraag is of de redacties van Nederlandse media niet beseffen wat het extremisme van Eppink inhoudt of dat ze wel degelijk weten dat hij aan misleiding en verspreiding van alternatieve feiten doet, maar hem desondanks in hun kolommen of programma alle ruimte geven.

Neem nou een afsluitende opmerking in Eppinks opinieLinks gezaaid, rechts gebaard’ dat vandaag op 31 januari 2018 onder de titel ‘Progressief Nederland moet zich dezelfde zorgen maken als de Democraten in Amerika’ in De Volkskrant werd geplaatst: ‘Progressief Nederland moet zich dezelfde zorgen maken als de Democraten in Amerika. Traditioneel links (socialistisch en groen) krimpt.’ Deze opinie is in strijd met de demografische indicatoren in de VS die exact op het tegendeel wijzen van wat Eppink beweert. Het zijn juist de Republikeinen die met een krimpende basis te maken hebben en niet de Democraten. Dat is een proces dat zich komende jaren voortzet. Het is al meermalen gezegd, Trump trekt zich terug op een krimpende basis van het electoraat dat onder de 40% is gezakt. De Democratische partij kan niet per definitie rekenen op een hoge opkomst van minderheden, hoewel dat bij recente verkiezingen in Alabama en Virginia wel het geval was.

Eppink is om politieke redenen een handelaar in wensdenken en misleiding. Hij stelt feiten bewust verkeerd voor en probeert daar voor Nederland iets uit te concluderen dat niet geloofwaardig is en op de werkelijkheid gebaseerd. Hij stelt de politieke werkelijkheid in de VS verkeerd voor en extrapoleert die verkeerde aanname naar Nederland. Als niet de Amerikaanse Democraten, maar de Republikeinen zich zorgen moeten maken over de steun onder het electoraat, waarom zouden Nederlandse progressieven zich dezelfde zorgen moeten maken als de Democraten die zich geen zorgen hoeven maken? Als noodgreep verwijst Eppink naar ‘links’ en ’socialistisch’, maar omdat dat wat anders is dan ‘progressief’ slaat dat zijn betoog dood. Hij is een politieke manipulator die zich bedient van een slechte argumentatie en begrippen als links en progressief bewust met elkaar verwart. Eppink vervuilt het publieke debat met zijn gekleurde opinies die zo aantoonbaar nonsensicaal en slecht onderbouwd zijn, dat het een raadsel is waarom De Volkskrant het meent te moeten plaatsen.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelProgressief Nederland moet zich dezelfde zorgen maken als de Democraten in Amerika’ van Derk Jan Eppink in De Volkskrant, 31 januari 2018. Met tweets.

5 gedachten over “Waarom plaatst De Volkskrant de extreemrechtse, activistische, misleidende en slecht onderbouwde opinie van Derk Jan Eppink?

 1. Pingback: Elsevier Weekblad geeft ruim baan aan Ellian en Eppink die Trump in verdediging nemen. Dat is het conservatisme voorbij | George Knight

 2. Baarlijke extreemlinkse nonsens uit de koker van heer Knight, die net als zijn geloofsgenoten op links onvermogend is de keerzijde van zijn ideologie onder ogen te nemen. De linkse dictatuur in ons land verschilt nauwelijks van de ‘democratische’ hersenspinsels van H. Clinton. De NSB’ers nieuwe stijl heten bij ons Pechtold, Klaver, Asscher, Buma.

  Like

 3. @Willem
  Nee, hoor, de heer Knight is niet links, laat staat extreemlinks. De heer Knight is noch links, noch rechts, maar neemt een centrumpositie in. Wel kritisch, maar nooit radicaal. Niet toevallig is de ondertitel van dit blog ‘Debat tussen links en rechts’.

  Mijn geloof is het secularisme, de rechtsstaat en de democratie. Niets anders.

  Er is geen linkse dictatuur in Nederland, evenmin als er overigens een rechtse dictatuur is. Nederland heeft nog nooit – ik herhaal: nog nooit – een links kabinet gehad. Zelfs het kabinet Den Uyl was niet ronduit links, maar een combinatie van links en rechts. Dus waar verwijst u in hemelsnaam naar? Naar uw eigen sprookjeswereld waar de feiten volgen uit uw mening?

  Iedereen heeft het recht om zichzelf belachelijk te maken door de feiten te verdraaien en de eigen geschiedenis niet te kennen. Het is uw goed recht dat u die kans grijpt door ongerede beschuldigingen aan het adres van politici van linkse (Klaver), centrum-linkse (Asscher), centristische (Pechtold) en centrum-rechtse (Buma) partijen.

  Hillary Clinton is een centrum-rechtse politica die aanschuurde tegen het grote geld van Wall Street en het bedrijfsleven, en de progressieven in de Democratische partij met succes naar de marge verdreef doordat ze de partij had gekaapt. Vandaar haar totale gebrek aan geloofwaardigheid. Haar een representant noemen van de linkse dictatuur getuigt niet van enig inzicht in het functioneren van de Amerikaanse partijpolitiek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.