Trouw geeft Leila Aboulela een podium om atheïsten af te doen als materialistisch zonder geestelijke inspiratie

De islamitische, Egyptisch-Soedanese schrijfster Leila Aboulela die in het Schotse Aberdeen woont trekt fel van leer in een interview in Trouw. De krant die zoveel aandacht besteedt aan religie en filosofie. Met name Aboulela’s volgende uitspraak over het atheïsme is opvallend: ‘Ik ben kritisch over het toenemende atheïsme. Dat leidt tot meer materialisme. Atheïsten zullen dat niet toegeven, maar waar zullen ze anders heen gaan dan naar het materiële? Als je het spirituele ontkent, zul je omgeven worden door materialisme. Ik denk dat de kracht komt van de almachtige God. Hoe meer Europeanen zich verwijderen van het concept dat God groot is, hoe kleiner ze zijn.’

Ze suggereert dat atheïsten materialistisch zijn omdat ze buiten dat niets anders hebben omdat ze het spirituele ontkennen. Vervolgens verbindt ze dat aan de kracht van God. Dat is kort door de bocht en nogal beledigend voor mensen die zich als atheïstisch beschouwen. Haar bewijsvoering is een cirkelredenering die een sluitstuk vindt in een God van die overigens door mensen is gecreëerd. Dus feitelijk bezigt ze zich ook nog eens aan een dubbele cirkelredenering. Leila Aboulela lijkt weinig kennis te hebben van het atheïsme. De vraag is of Aboulela dom, onwetend, onnozel, kortzichtig of blind is. Of gewoon de weg kwijt is in Europa.

De vraag die dit interview oproept is waarom Trouw het in deze vorm publiceert. Het wordt er nog extra betreurenswaardig op omdat het de controversiële uitspraak ook nog eens prominent in de titel zet ‘Europa wordt te atheïstisch, dat leidt tot meer materialisme’. Trouw neemt er geen afstand van, maar dikt het aan.

Zo wordt de kortzichtigheid van Aboulela over het atheïsme tot de kortzichtigheid van Trouw gemaakt. Omdat haar betoog het niveau van een spreukenkalender niet overstijgt valt de noodzaak voor publicatie ervan niet makkelijk in te zien. Het benadrukt vooral de bevestiging van haar onvolledige en krakkemikkige wereldbeeld. Waarom atheïsten -of mensen die zich niet laten inspireren door godsdienst- materialistischer zouden zijn dan moslims of christenen is het raadsel dat blijft hangen na dit interview. Want uit niets blijkt dat atheïsten het spirituele zouden ontkennen of materialistischer zijn dan mensen die zich laten inspireren door de God van Aberdeen. Of van Egypte. Met haar uitspraak zet Leila Aboulela overigens meer dan de helft van de Nederlandse bevolking weg als materialistisch zonder geestelijke inspiratie. De onwetende arrogantie van Leila Aboulela is immens en doet de godsdienst waardoor ze zich laat inspireren geen goede dienst.

Foto: Schermfbeelding van deel interviewEuropa wordt te atheïstisch, dat leidt tot meer materialisme’’ van Christoph Schmidt met Leila Aboulela in Trouw, 20 januari 2018.

6 gedachten over “Trouw geeft Leila Aboulela een podium om atheïsten af te doen als materialistisch zonder geestelijke inspiratie

 1. Mijn reactie op de FB-pagina van Trouw bij dit artikel:

  De onderliggende vraag is waarom Trouw dit interview met deze schrijfster die dubieuze uitspraken doet over het atheisme en Europa dit in deze vorm meent te moeten publiceren. Welke journalistieke afweging heeft tot het interview in deze vorm geleid? Zonder context of kader dat uitlegt wat atheisme echt is en waarom Leila Aboulela er zo naast zit. En waarom meende de eindredactie van Trouw deze controversiële uitspraak nog eens aan te moeten dikken door het in de titel terug te laten komen? In deze vorm maakt Trouw het er heel verdacht op dat het de mening over het atheisme van Leila Aboulela volmondig deelt. Dat is tamelijk ontluisterend voor Trouw. Zo slaat de kortzichtige onnozelheid van Leila Aboulela over naar Trouw. Aanzetten tot debat door plaatsing van een controversiële mening is goed, maar Trouw lijkt verder te gaan door die mening te delen en te promoten. In elk geval ontstaat in de vorm deze indruk. Dat is geen goede journalistiek, maar religieus activisme van Trouw.

  Like

 2. Ik mis de bewijsvoering bij mevrouw Aboulela. Neemt het atheïsme echt toe? Ik dacht juist dat het aan het afnemen is. Hoeveel atheïsten zijn er nu in Nederland en hoeveel waren dat er bijvoorbeeld 20 jaar geleden? Deze materialist wil cijfers:-).

  Like

 3. @Raymond
  De aanname van mw. Aboulela dat zoals ze het noemt ‘atheïsten’ idealisme of spiritualisme verwerpen en materialistisch zijn is niet op feiten gebaseerd. Het is haar privé observatie die ze tot een karikatuur maakt. Nog los van de ongelukkige generalisering om alle ‘atheïsten’ over één kam te scheren.

  Leila Aboulela verwart twee zaken. Namelijk het afwijzen van het geloof in een hogere macht en het hebben van geestelijke inspiratie. Zij suggereert dat het laatste alleen kan volgen uit het eerste, maar dat is een normatief idee dat zij alleen kan beredeneren vanuit haar geloof dat per definitie normatief naar de wereld en de beleving van ‘andersdenkenden’ kijkt. Veelzeggend is ook dat godsdienst en niet-godsdienst putten uit dezelfde bron van een gemeenschappelijk cultuur of filosofie uit Griekenland of China die bestond voordat de nu bestaande monotheïstische godsdiensten bestonden en zich hadden georganiseerd.

  ‘Atheïsten’ kunnen zich op vele manieren laten inspireren door iets anders dan God of godsdienst. Bijvoorbeeld, het humanisme, kunst, wetenschap, filosofie, politiek activisme.

  Like

 4. @Blewbird
  Een terechte opmerking om ook bij dit aspect van het betoog van mw. Aboulela vragen te stellen. Uit een onderzoek van Pew Research uit 2017 blijkt uit een projectie van het aantal ‘atheïsten’ wereldwijd tot 2060 (of liever: mensen die zichzelf als religieus ongebonden beschouwen, inclusief atheïsten en agnostici) een absolute toename, maar een relatieve afname. Of dit verband houdt met de actieve vervolging van ‘atheïsten’ door talrijke overheden in bevolkingsrijke landen die zich door een meerderheidsgodsdienst politiek en moreel laten gijzelen is de vraag.
  http://www.pewforum.org/2017/04/05/the-changing-global-religious-landscape/

  In Nederland was volgens een overzicht van het CBS rond 1900 zo’n 90% kerkelijk. In 1990 was dat nog zo’n 60%, in 2010 55% en nu is het minder dan 50%.

  Klik om toegang te krijgen tot BT200903_Pag10.pdf

  Maar die afname van de traditionele godsdiensten betekent nog niet automatisch dat het percentage ‘atheïsten’ in dezelfde mate stijgt. Het versplintert en fragmenteert in tussencategorieën. Uit het onderzoek ‘God in Nederland’ van de Radboud Universiteit, Nijmegen en de VU, Amsterdam in opdracht van de KRO uit 2015 resteert een beeld dat het percentage atheïsten 24%, agnosten 34%, ietsisten 28% en het geloof in een persoonlijke God 14% bedraagt.
  https://visie.eo.nl/2016/03/onderzoek-nederland-is-god-kwijt-geraakt/

  Like

 5. “Trouw neemt er geen afstand van, maar dikt het aan.”

  Voorspelbaar, voor Trouw en Aboulela is atheïsme een gemeenschappelijke vijand.

  Wat hier voor mij opvallender aan is, is de veronderstelling dat als je godsdienst weghaalt er materialisme overblijft. Dat impliceert namelijk dat dit materialisme bij godsdienstigen in dezelfde mate aanwezig is als bij atheïsten maar de godsdienst er als een kadopapiertje omheen zit.

  Ze proberen atheïsten in een slecht daglicht te stellen maar hebben niet door dat dit als een boemerang op hen terugslaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.