Amsterdam: Waarom sluit D66 samenwerking met FvD niet uit?

In Amsterdam sluit D66 Forum voor Democratie (FvD) niet uit voor samenwerking in het volgende college. Zo zei de Amsterdamse D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig gisteren in het Radio 1-programma Dit is de Dag: ‘Ondanks de vele verwijten over en weer tussen Van Dantzig en Nanninga sluiten beide politici elkaar niet uit bij eventuele college-onderhandelingen, mocht dat zo ver komen na de raadsverkiezingen in maart.’ Op 21 maart 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Zowel D66, PvdA als GroenLinks maken kans om in de hoofdstad de grootste partij te worden. FvD staat in een peiling op 3 zetels.

Hoe kan Van Dantzig het laten gebeuren dat in het nieuws komt dat D66 eventueel gaat samenwerken met FvD? Is het geen strategische blunder van hem dat hij niet meer afstand neemt tot deze partij? Want hoewel hij signalen afgeeft dat FvD ‘een xenofobe onderbuik is’ jaagt hij met zijn uitspraak linkse en gematigde kiezers naar GroenLinks of PvdA. Van Dantzig lijkt ook een verkeerd idee van FvD te hebben door het conservatief te noemen. Dat miskent de ware aard van FvD en doet twijfelen aan het inzicht van deze D66’er. FvD wil het politieke bestel opblazen en Nederland reconstrueren, en niet zoals conservatieven het oude systeem in stand houden. In Van Dantzigts halfslachtige en gebrekkige opstelling komt het oude euvel van D66 naar boven als partij zonder ruggengraat, richting en principe. Het geeft te denken dat Van Dantzig D66 vertegenwoordigt.

Foto: Schermafbeelding van deel artikel ‘D66 en FvD sluiten elkaar niet uit voor samenwerking college’ op AT5, 16 januari 2018.

Advertentie

2 gedachten over “Amsterdam: Waarom sluit D66 samenwerking met FvD niet uit?

 1. Mijn reactie bij een video met Reinier van Dantzig op AT5:

  Het verschil in benadering van D66 tegenover PVV en FvD is opmerkelijk. Terwijl de partij onder leiding van Alexander Pechtold zich jarenlang principieel en praktisch afzette tegen Wilders, lijkt D66 nu welwillender tegenover FvD te staan. Hoewel onduidelijk is of dit werkelijk zo is. Die oppositie tegen PVV leverde D66 electoraal en moreel succes op. Het is opvallend dat deze lijn tegenover FvD niet naar buiten wordt gebracht, terwijl deze partij niet minder radicaal is dan PVV ooit was. Want zoals ook Jan Paternotte in december 2017 in een opinie-artikel concludeerde: ‘Nee, de focus op afkomst en ras van het Forum voor Democratie moeten we vooral niet normaal gaan vinden’.
  https://d66.nl/opinie-focus-op-ras-forum-democratie-schadelijk/

  Reinier van Dantzig vaart een zigzag-koers en lijkt niet goed raad met de afstand die hij tegenover FvD moet nemen. Enerzijds verwijt hij FvD xenofobe tendenzen, maar anderzijds sluit hij samenwerking niet uit. Dat levert een warrig beeld op over de positie van D66, dat overigens verder uitstraalt dan Amsterdam alleen. Kiezers elders kunnen uit de onduidelijke en weinig principiële koers van D66 in Amsterdam ten aanzien van FvD besluiten om niet op D66 te stemmen. De landelijke partijleiding moet snel een standpunt innemen over samenwerking met FvD op lokaal niveau. Zodat alle lokale afdelingen waar FvD aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoet of allianties met partijen sluit (Leefbaar Rotterdam) weten hoe ze zich op moeten stellen.

  De onduidelijke en halfslachtige stellingname van Van Dantzig die gemengde signalen afgeeft over FvD is weliswaar een blunder van de eerste orde waarvoor hij verantwoordelijk is, maar kan alleen ontstaan doordat sturing door partijleider Alexander Pechtold en partijvoorzitter Letty Demmers-van der Geest ontbreekt.

  Like

 2. D66 en GroenLinks sluiten Forum voor Democratie uit als coalitiepartner in Amsterdam omdat politiek leider Thierry Baudet zich niet distantieert van racisme van partijgenoten. Ook de PvdA wil er niet mee samenwerken. (…)

  “Baudet vergoelijkte dit racisme zelfs en wilde het onder het tapijt vegen. Dat is dan blijkbaar de ware aard van zijn partij, maar dat gaat in tegen het dna van D66 en van deze stad dat iedereen gelijk is,” aldus Van Dantzig.
  https://www.parool.nl/verkiezingen/d66-groenlinks-en-pvda-zetten-partij-baudet-buitenspel~a4565334/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.