Wild, Wilder, Wilders

Woorden krijgen betekenis in de nabijheid van andere woorden. Ze sturen en beïnvloeden elkaar. Middelpunt is de achternaam van de vakkundige Oostenrijks-Amerikaanse filmregisseur Billy Wilder (1906-2002). Geert Wilders is twee stappen verwijderd van twee kinderen met een dode tijger in Java, 1914. De laatste tijger als Wild. Door de opsomming van drie begrippen worden we geleid naar het idee om er een opeenvolging van drie begrippen in te zien: these, antithese, synthese. De dialectiek die werd aangewend door onder meer Hegel en Marx. Een tegenstelling wordt opgeheven in de ’sluitende’ samenstelling. Dat is een in zichzelf draaiende en afgesloten argumentatie. Wild (betekenisniet tam; ongetemd; niet veredeld; primitief; woest, ruw; ongeregeld) en Wilder (elegantie; cynisme, humor en wereldwijsheid) wordt onontkoombaar tot Wilders. Of we dat nou willen of niet. Een vleugje ongetemd, primitief en ongeregeld met een vleugje Weense elegantie en cynisme wordt een Nederlandse rechts-populistische politicus. Of redeneren we nou ins Blaue hinein?

Foto: Twee kinderen van de administrateur van tabaksonderneming Gedong Jehore in Deli met een dode tijger, circa 1914.

Een gedachte over “Wild, Wilder, Wilders

 1. Meer ins schwarze hinein.

  Als je de cv van GW bekijkt dan zie je dan hij nooit een vak of kennisgebied heeft geleerd of uitgeoefend. Hij kwam zonder bagage bij Bolkesteinds VVD terecht als hulpje, werd Kamerlid, kreeg ruzie, stapte eruit.

  De reden die hij zelf gaf – en wordt geciteerd – om te blijven zitten was om zijn anti-islam opvattingen uit te dragen. Maar daarmee wordt genegeerd dat GW helemaal niets anders kon en ook nergens welkom zou zijn.

  Hij kon nergens terecht als bestuurder want dat was hij niet. Hij kon onmogelijk ergens mee gaan draaien in de ‘baantjescarrousel’. En hij was ook geen symbolisch kopstuk waar een organisatie goede sier mee kon maken.

  Zijn eigen fractie en partij waren een vlucht naar voren. Het alternatief was immers wachtgeld en daarna wegkwijnen in de bijstand.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.