Protesten in Iran tegen de islamitische dictatuur. Hoe groot en doorslaggevend kunnen ze worden?

Iran is een klerikaal fascistische republiek. Iran of het traditionele Perzië is geen semitisch, maar een arisch land. Zonder dat daar een waardeoordeel aan toegekend moet worden staat het niet in de Arabische traditie. Dat wakkert ideologisch protesten aan tegen de machthebbers die hun legitimiteit ontlenen aan islam en de God van Iran. Protesten die begonnen als economisch protest zijn veranderd in protesten tegen de Iraanse betrokkenheid in Syrië, Libanon en Jemen. Over liever gezegd tegen de besteding van het overheidsgeld dat dat kost, aldus een bericht op Axios. Als de islam door velen als een geïmporteerde, vreemde en opgelegde traditie wordt beschouwd, dan kan dat de verdrijving van de islamitische dictatuur een extra steun in de rug geven. Hoe het verder gaat valt niet te voorspellen. Het is logisch om te veronderstellen dat de islamitische dictatuur alle middelen zal inzetten om aan de macht te blijven. In een land met 80 miljoen inwoners kan dat tot veel bloedvergieten leiden. Nu is het nog beperkt tot zo’n 20 doden, aldus een bericht in de Washington Post met de onheilspellende titel ‘Iran protesteert en het aantal doden neemt toe terwijl de spanning stijgt’.

Foto: Tweet van BBC Persian: ‘Deze foto naar ons verstuurd vanuit een contactpersoon in Teheran. Hij schreef: de veiligheidstroepen tussen plein van de revolutie op Vali ASR kruising.’, 2 januari 2018.

3 gedachten over “Protesten in Iran tegen de islamitische dictatuur. Hoe groot en doorslaggevend kunnen ze worden?

 1. L’Occident judéo-chrétien a pu se séculariser à partir de ses propres fondements. L’Iran est en train de faire la même chose à partir de ses propres racines culturelles, sans importer un sécularisme à l’occidentale. On reste dans une république islamique mais qui s’ouvre progressivement au pluralisme.
  http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2018/01/02/31002-20180102ARTFIG00156-l-iran-est-en-train-de-se-seculariser-a-partir-de-ses-propres-racines-culturelles.php

  Het joods-christelijke Westen heeft zichzelf kunnen seculariseren vanuit zijn eigen fundamenten. Iran doet hetzelfde vanuit zijn eigen culturele wortels, zonder het westerse secularisme te importeren. We blijven in een islamitische republiek maar [wel één] die zich geleidelijk opent voor pluralisme.

  Like

 2. De betogers eisen in helder Perzisch radicale verdwijning van het regime, de islam en de geestelijkheid uit de politieke en maatschappelijke arena. Het enige geloofwaardige alternatief moet van buiten het islamitische regime komen en dat is een grote onomkeerbare stap voorwaarts. Daarmee is het failliet van de islam als maatschappelijke- en politieke ordeningsprincipe een kristalhelder feit.
  https://www.volkskrant.nl/opinie/opinie-in-iran-is-failliet-van-de-islam-nu-kristalhelder-feit~a4552380/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.