George Knight

Debat tussen links en rechts

Waarom helpt Leon de Winter eraan mee de bescherming die de democratische instituties hem bieden te helpen afbreken?

with 7 comments

In Charlottesville, Virginia marcheerden in oktober 2017 neonazi’s door de straten die anti-joodse leuzen scandeerden. Binnen de alt-right beweging in de VS bestaat verschil van mening over de positie van joden. Of ze wel of niet tot de witte mensen behoren. Een tamelijk ranzige en onverkwikkelijke discussie overigens. Waar laat dat joodse opiniemakers in de VS en daarbuiten die zich sterk maken voor het afbreken van de democratische instituties? Zijn ze wel alert genoeg en beseffen ze de eigen kwetsbaarheid voldoende?

Zo doet de opstelling van de joodse Leon de Winter denken aan de Duitse joden aan het begin van de jaren ’30 die zich op en top Duits voelden, de Duitse cultuur omarmden en als veilige schil zagen, vaak in WOI hadden gevochten en zich daaraan vastklampten, maar uiteindelijk als groep door de meerderheid werd afgewezen. Met vreselijke gevolgen zoals we uit de geschiedenis leren. Dit roept de vraag op waarom De Winter in zijn columns voor De Telegraaf en zijn politieke uitspraken een beweging steunt waarvan een groot aantal leden hem afwijst en zoekt hij niet politiek onderdak bij een groepering die joden onvoorwaardelijk door dik en dun steunt? Waarom probeert hij niet de rechtsstaat en de democratische instanties te helpen versterken die juist minderheden bescherming bieden? Maar De Winter doet het omgekeerde en probeert met zijn ageren tegen de FBI of ‘de politiek’ juist de instituties die hem uiteindelijk kunnen beschermen tegen het barbarisme van de marcherende neonazi’s te helpen afbreken. Is Leon de Winter wel goed bij zijn hoofd?

Het lijkt er sterk op dat De Winter bezig is zichzelf ergens van te overtuigen. Maar dat dat zover gaat dat hij mensen die hem afwijzen verdedigt is moeilijk te begrijpen zonder de politiek te verlaten. Het is een netelig onderwerp omdat psychologiseren in het openbaar iemand onterecht kan reduceren tot een eendimensionale mens die de dreiging ontkent door deze te omarmen. Als er echter geen andere verklaring is voor iemand die tegen het eigenbelang in handelt dan resteert slechts een buiten-politieke verklaring. Hypercorrectie duwt dat in zijn binnenste weg om de buitenwereld ervan te overtuigen dat hij anders is dan sommigen denken. Het is een mission impossible zoals de moderne geschiedenis leert. Wellicht een beredeneerde gok van De Winter.

7 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. In the topsy-turvy world ushered in on November 8, 2016, one adage has held remarkably true: there’s a Trump tweet for every situation.

  So is the case for a newly-unearthed tweet sent by then-candidate Donald Trump to Paul Nehlen, the anti-Semitic GOP candidate for House Speaker Paul Ryan’s (R-WI) potentially-open congressional seat.
  https://www.rawstory.com/2017/12/very-fine-people-internet-lambastes-trump-for-unearthed-tweet-thanking-paul-ryans-jew-hating-challenger/

  Like

  George Knight

  28 december 2017 at 09:26

 2. Like many Jewish journalists who reported on Donald Trump’s presidential campaign, I spent the 2016 election being harassed by a motley crew of internet racists who coalesced around the future president. They sent me threats, photoshopped me into gas chambers and hurled an uncreative array of anti-Semitic slurs my way. A study by the Anti-Defamation League found that I’d received the second-most abuse of any Jewish journalist on Twitter during the campaign cycle. My parents didn’t raise me to be No. 2; fortunately, there’s always 2020.

  Like

  George Knight

  28 december 2017 at 09:32

 3. De canon is er, met andere woorden, niet voor niets – maar statisch is hij nooit geweest, zoals het Trouw-artikel kennelijk veronderstelt. Kijk naar de portretten die het stuk illustreren en zie Hannah Arendt erin opgenomen in de galerij van vermaledijde ‘witte’ filosofen. Een joodse vrouw die vluchten moest voor het nazisme, dat wel raad wist met intellectuelen die niet ‘voor het volk’ waren – en die onder het mom van diversiteit nu kennelijk opnieuw het curriculum moet worden uitgejaagd.
  https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/ik-vraag-me-af-wat-ik-nog-op-de-filosofiepagina-van-trouw-doe~a82132d1/

  Like

  George Knight

  28 december 2017 at 11:00

 4. A reclusive neo-Nazi who co-runs the white supremacist Daily Stormer website , and recently said Jewish children “deserve to die,” has Jewish relatives on “both sides of his family,” his mother told Newsweek.
  https://www.rawstory.com/2018/01/a-famous-daily-stormer-nazi-may-actually-be-jewish-according-to-his-mother/

  Like

  George Knight

  3 januari 2018 at 16:07

 5. The rancour between Bannon and “Javanka” – Kushner and his wife Ivanka Trump – is a recurring theme of the book. Kushner and Ivanka are Jewish. Henry Kissinger, the former secretary of state, is quoted as saying: “It is a war between the Jews and the non-Jews.”
  https://www.theguardian.com/us-news/2018/jan/03/donald-trump-russia-steve-bannon-michael-wolff

  Like

  George Knight

  3 januari 2018 at 16:15

 6. […] christelijke invalshoek wordt beredeneerd tot een afwijzing die joden niet accepteert als wit. In de reacties bij een commentaar over Leon de Winter geef ik verwijzingen naar dat debat. Volkan mist dat er een oorlog of op zijn […]

  Like

 7. […] tekent ook de onhoudbare positie van een Telegraaf-columnist als de zich met de Joodse zaak en het gedachtengoed van alt-right identificerende Joodse Leon de Winter die steeds moeilijker beide identificaties met elkaar in harmonie kan brengen omdat ze […]

  Like


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: