Domme krachten als Ramautarsing en Plaisier bemoeilijken de normalisering van FvD. De kanaries in de kolenmijn zingen vals

Er is een verschil van mening ontstaan tussen politicus Thierry Baudet (FvD) en de lerares Nederland Michelle van Dijk. Aanleiding was de schrijfopdracht die Van Dijk als toets gaf aan de leerlingen van 5 VWO. Ze gaf tien prikkelende stellingen waarvan de laatste luidde: ‘Als het aan Baudet ligt, moeten we naar een Nederland waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben.’ In een kader bij een artikel van Van Dijk geeft NRC als voorbeeld van het soort opdracht ook een andere stelling: ‘De EU is een moloch die te duur is, niets oplevert en zorgt voor onrust. De EU opheffen en terug naar een Europa met wat basale economische en militaire afspraken is hard nodig. Of toch niet?

Baudet kreeg de 10 stellingen van een leerling toegestuurd en bracht het vervolgens in de publiciteit. Hij meende zich verkeerd gepresenteerd te zien en probeerde zich met zijn klacht in de media te profileren. FvD richtte de pijlen op de lerares waarbij Yernaz Ramautarsing die namens FvD kandidaat is voor de gemeenteraad van Amsterdam in een tweet zelfs opriep tot ontslag van Van Dijk. Waarop  kritiek kwam, zoals in een tweet van Jesse Donders: ‘Gewoon even netjes sorry zeggen, Yernaz. Dit soort gedrag kan echt niet bij een serieuze partij’. Andere verdedigers van Baudet sprongen ook op de kar van de verontwaardiging.

Men kan het oneens zijn met de uitleg van Van Dijk, maar om op te roepen tot haar ontslag of schorsing past niet binnen een democratische partij die FvD zegt te zijn. Het tekent ook de kwaliteit van het Nederlandse publieke debat waar het niet meer volstaat om standpunten tegenover of naast elkaar te zetten, maar waar de persoon of de motivatie van de opponent erbij wordt gehaald. Dat gaat een grens over en is onaanvaardbaar.

Voor TPO maakt ‘de halve filosoof’ Jaap Plaisier het in een opinie-artikel bont door Van Dijk persoonlijk aan te vallen. (‘Michelle is dus een heel vervelend mens. Ze is zo dom en kwaadaardig dat haar lesbevoegdheid haar eigenlijk afgepakt zou moeten worden’). Plaisier is halfslachtig en dekt zich ironisch in door zich te baseren op een column uit 1990 van Boudewijn Buch over een niet-partijpolitiek onderwerp in het Amsterdamse universiteitsblad Folia. Jaap Plaisier denkt FvD en Baudet te helpen of in bescherming te nemen, maar bewerkstelligt het omgekeerde. Hij schopt door zijn geschop tegen Van Dijk en NRC vooral zichzelf onderuit.

Plaisier benadrukt het intolerante en ondemocratische aspect van FvD zoals Yernaz Ramautasring ook doet door het ontslag van een lerares te eisen die een stelling presenteert waarin leerlingen kunnen reflecteren op de gedachten van de alt-right beweging zoals die in Nederland door FvD wordt gerepresenteerd. Met dit soort domme krachten als Ramautarsing en Plaisier schiet Baudet niets op. Integendeel, ze brengen Baudet in problemen. Hij doet namelijk in de publiciteit moeite om maatschappelijk aanvaard te worden en afstand te nemen van radicale of extreme standpunten. Ook van zijn eigen foute uitspraken over vrouwen of niet-witte Nederlanders (‘homeopatische verdunning van de Nederlandse bevolking’) waarvan het de vraag is of hij die nog van harte steunt of er slechts om opportunistische redenen  afstand van neemt. Uitspraken die trouwens exact de onderbouwing  voor de stelling van Michelle van Dijk geven. Domme krachten als Ramautarsing en Plaisier missen de politieke handigheid van Baudet. Ze zijn de vals zingende kanaries in de kolenmijn van FvD.

Foto: Schermafbeelding van deel artikel van Jaap Plaisier voor TPO, 16 december 2017.

9 gedachten over “Domme krachten als Ramautarsing en Plaisier bemoeilijken de normalisering van FvD. De kanaries in de kolenmijn zingen vals

 1. Het gaat er om hoe de potentiële achterban van het FvD hierop reageert. Aangezien die voor een groot deel afkomstig lijkt te zijn van de achterban van Geert Wilders PVV denk ik dat de schade voor Baudet wel mee valt. De mensen die achter dit soort rechts-extremisten aan loopt vinden het heerlijk om dit soort reacties tot zich te nemen.

  Like

 2. @Marcel
  Dank voor de aanvulling. Ik heb een verwijzing naar de schrijftoets ingevoegd. Ja, Van Dijk gaf de toets, maar had die niet zelf geschreven. Dat maakt de aanval op haar er nog merkwaardiger op.

  @Raymond
  Het gaat er denk ik ook om dat FvD een middenweg probeert te vinden tussen maatschappelijke aanvaardbaarheid en reuring om publiciteit te trekken met ferme standpunten. Het voorbeeld is Geert Wilders die eenzijdig heeft ingezet op dat laatste en zich daarom politiek en maatschappelijk geïsoleerd heeft. En daarom praktisch machteloos is. De domme krachten in de achterban van FvD lijken die zoektocht naar de middenweg door Baudet te verstoren. Of dit het tekort aan regie binnen FvD tekent is de vraag.

  Like

 3. @George Je bent nu wel heel slordig aan het lezen.

  De docent die de toets maakte heet Gierveld en werkt op een school in Gelderland. Ramautarsing riep in zijn tweet op hem te ontslaan.
  Van Dijk schreef een protestbrief naar de NRC en is lerares in Rotterdam, zij schreef de toets niet en heeft die ook niet gebruikt als lesmateriaal. Het kadertje in de NRC toont een vraag uit de toets van Gierveld, is te zien in de pdf van de school waar je naar linkt. Dat is dus niet een vraag uit een toets van Van Dijk en zij heeft niet Giervelds toets aan haar leerlingen gegeven.

  Ramautarsing riep dus niet op die lerares Van Dijk te ontslaan. Dat kan ook helemaal niet want zijn ontslag-tweet was van 28 november en de brief van Van Dijk verscheen pas op 8 december. Overigens was die brief een bewerkte en ingekorte versie van een blogpost van Van Dijk op haar eigen site op 6 december: https://michellevandijkschrijft.nl/2017/12/06/linkse-leraren/

  Like

 4. @George,
  Baudet is inmiddels tot politicus va het jaar uitgeroepen. Het lijkt er op dat zijn stijl van politiek voeren heel goed aansluit op de behoefte van zijn potentiële achterban. Die zijn nu eenmaal dol op dit soort stunts. Het is een ontwikkeling die overal ter Wereld plaatsvindt. Kijk naar Italië waar een Clown de dienst probeert uit te maken. Er zijn gewoon te veel mensen die te stom zijn om aan de politiek deel te nemen. Daar komt mijns inzien de ellende uit voort. Als je een rijbewijs nodig hebt (theorie en praktijk) om aan het verkeer deel te nemen zou het dan geen slecht idee zijn als je een diploma burgerschap(theorie en praktijk) nodig hebt om zelfs maar te mogen stemmen?

  Like

 5. @Manfred
  Uit de combinatie van de desbetreffende tweet van Ramautarsing die sprak over ‘RT voor ontslag
  Like voor schorsing’ en de inleiding van de reactie uit het artikel van Michelle van Dijk (‘Stel, je bent leraar Nederlands. Je leest kranten en romans en daarmee verzin je elke week nieuwe, actuele lesonderwerpen en opdrachten. En dan vindt Thierry Baudet een van je opdrachten, waarop een Twitter-storm van kritiek losbarst: ‘RT voor ontslag’.) concludeerde ik dat het ging om Michelle van Dijk. Zij betrekt de aanval van Baudet en Ramautarsing op zichzelf. Om die reden concludeerde ik dat het om haar functioneren en achtergrond ging, maar als het zo is dat zij niet eens focus van kritiek is -en dat neem ik aan na je toevoeging- dan begrijp ik niet waarom ze zich hier op deze manier in mengt.

  Het was me duidelijk dat Van Dijk de toets niet schreef, het was me niet duidelijk dat zij die niet heeft gebruikt (of onderdelen ervan) als lesmateriaal. Door het kader bij het artikel van Van Dijk in NRC (‘Een docent Nederlands gaf leerlingen in 5 vwo een schrijftoets, waarbij ze de keuze hadden uit tien onderwerpen, prikkelend gepresenteerd’) nam ik aan dat het om Michelle van Dijk ging die de toets gaf omdat er hier verder geen docent bij naam wordt genoemd. Het artikel van Van Dijk in NRC reageerde op de tweet van Ramautarsing en Baudet, maar daarmee is niet gezegd waar Ramautarsing op 28 november op reageerde.

  @Raymond
  Laten we beginnen met een diploma burgerschapskunde, integriteit en politieke overtuiging voor politici en bestuurders in het openbaar bestuur. Als ze weer goed in hun oren knopen dat niet de marketing van henzelf of hun partij de hoofdzaak is, maar het behartigen van het algemeen belang van Nederland en de Nederlanders, dan komt het met de kiezer ook wel goed. Hoop ik.

  Like

 6. “begrijp ik niet waarom ze zich hier op deze manier in mengt”

  Zij wil het opnemen voor haar vakgenoten door begrip te kweken voor haar en hun manier van werken door een beeld te schetsen van hun dagelijkse werkzaamheden en methodes.

  Like

 7. Voor de volledigheid, Michelles reactie via Twitter:

  “Als hij bedoelt: op een verwarrende manier, omdat hij dacht dat ik de docent was; niemand anders had dat verkeerd begrepen. Ik denk dat het eraan ligt wanneer je in de discussie bent gevallen. In mijn beide teksten is de link duidelijk.”

  “tja, op welke manier? Op een heel genuanceerde en verfijnde, beschaafde, welsprekende manier? Zo ben ik nu eenmaal ;)”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.