Is het geval Thierry Baudet voer voor psychologen? Of toch gewoon voor politicologen?

Cherry slaat opnieuw toe met een onbegrijpelijke uitspraak. Thierry Baudet zegt in een interview voor Bernie Magazine dat ‘meer dan de helft van de Nederlanders het in principe met hem eens is’. Waar hij dat op baseert is onduidelijk. Het wordt er pas echt bizar op als hij dat vertaalt naar 80 tot 90% van de zetels. In potentie zou Baudet dan in de Tweede Kamer 120 tot 135 zetels behalen. Merkwaardig is dat hij weet dat wat hij zegt onzinnig en onjuist is, maar het toch zegt. Wat beoogt een politicus als Baudet met een uitspraak waarvan hij weet dat die onjuist is? Hoe denkt hij hiermee zijn eigenbelang of dat van zijn partij te dienen? Interessant is dat deze en andere aantoonbare onjuiste uitspraken van Baudet de vraag oproepen of hij  zichzelf nou wel of niet onder controle heeft. Is het hem naar het hoofd gestegen en gaat het met hem op de loop? Of is het bewuste tactiek die hij schaamteloos leent van zijn voorbeelden uit de Amerikaanse alt-right beweging? Die ernaar streeft om door liegen en het schetsen van een alternatieve waarheid de samenleving te deconstrueren.

Dat is Baudets paradox: in de vorm is hij deconstructivist en naar de inhoud een 19de eeuwse nostalgische romanticus. Feitelijk bestrijdt hij zijn eigen modernisme dat hij niet wil erkennen. Ligt hier de kiem van een heus complex van zelfoverschatting, narcisme en een misplaatst zelfbeeld? Dobbert Baudet weg in zijn eigen bubbel als een bal op de golven aan het strand? Het is tijd dat de psychologie zich over dit geval uitspreekt:

Foto 1: Schermafbeelding van deel artikelThierry Baudet: Een Haagse Dandy’ in Bernie #2 (december 2017).

Foto 2: Tweet van Jaap Jansen (BNR Nieuwsradio) van 5 december 2017, met eigen reactie.

4 gedachten over “Is het geval Thierry Baudet voer voor psychologen? Of toch gewoon voor politicologen?

 1. Misschien een slip of the tong en bedoelt Baudet 80 to 90 zetels? Dat komt dichter in de buurt met zijn bewering dat meer dan 50 procent van de Nederlanders zijn meningen deelt.

  Like

 2. @Raymond
  Dat zou kunnen, 80 of 90 zetels. Maar ook dat is voor Nederlandse verhoudingen buitengewoon. De grootste partijen (CDA) kwamen in verleden nooit verder dan zo’n 54 zetels.

  Ik denk dat Baudets grootspraak is terug te voeren op zijn obsessie om aandacht te trekken. En de opgang van Trump leert dat het er niets toe doet of de feiten kloppen. Die aanpak volgt Baudet.

  Dat deed hij trouwens in de aanloop naar het Oekraïne-referendum ook al toen hij nog verklaarde geen politicus te zijn of te willen worden en de meest aantoonbare onzin verkocht over Oekraïne. En daarbij de talking points van het Kremlin volgde dat Oekraïne geen autonome staat kan zijn. Tja, hoe origineel kun je zijn als je onvoorwaardelijk de vijand van je vijand volgt en een reputatie als de grootste intellectueel van Nederland zonder vakkennis wil vestigen? Zijn achterban smult blijkbaar van zulke onzin. Omdat het een goed gevoel geeft.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/11/06/thierry-baudet-blijft-onzin-verkopen-over-oekraine-hoe-serieus-is-dat/

  Like

 3. Wat Thierry Baudet niet wil, werd in het café geopperd, is het opstellen en ratificeren van wijze, intelligente wetten die ons allemaal vooruit helpen. De Eerste Kamer interesseert hem niet. Hij zit niet in Den Haag om de handen ineen te slaan, zijn ideologie is niet consistent, bij allerlei stemmingen en debatten blijft zijn tweemansfractie weg. Maar Baudet ontdekte dat hij best goed is in praten op camera, dat hij het spelletje met de media begrijpt en dat er mensen zijn die op een figuur als hij zitten te wachten. Als romancier mislukte hij al eens, maar als mediapersoonlijkheid vond hij een andere vorm van kunstenaarschap. Politiek werd zijn doek, en dat doek wil hij onderwerpen aan zijn ervaringen, zijn obsessies – aan zijn persoonlijkheid.
  https://www.groene.nl/artikel/intiem-met-barbie?utm_source=De+Groene+Amsterdammer&utm_campaign=04434f2751-Dagelijks_2018_01_05

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.