Zentrum für Politische Schönheit zet kunst in om te protesteren tegen Bjõrn Höcke

Het is een dilemma dat voor meningsverschillen zorgt tussen degenen die onrecht aan de kaak willen stellen. Is dat wijs of maakt het extra reclame voor degene die men aan wil klagen? Werkt het mogelijk averechts? Wat is er voor nodig om op een doelmatige wijze aandacht te besteden aan de uitspraken en het gedrag van rechts-radicalen als Thierry Baudet of Bjõrn Höcke (AfD Thüringen)? Het antwoord is de manier waarop men het doet. Dat moet goed voorbereid en overtuigend zijn om het beoogde resultaat te behalen. De zender ‘Das Erste’ van de Duitse publieke omroep besteedt aandacht aan het kunstenaarscollectief Zentrum für Politische Schönheit dat een replica van het Berlijnse Holocaustmonument (‘Denkmal für die ermordeten Juden Europas’) voor Höckes huis heeft geplaatst. Philipp Ruch van het kunstenaarscollectief licht de actie toe. Hij meent dat er geen betere manier is om iemand als Höcke belachelijk te maken. Kunst vervult een nuttige functie. Toch?

4 gedachten over “Zentrum für Politische Schönheit zet kunst in om te protesteren tegen Bjõrn Höcke

 1. Met zo’n 3D Godwin wordt je kunst een cartoon. Grappig en plat. En verwaarloosbaar.

  Like

 2. Het Zentrum für Politische Schönheit is meer dan omstreden binnen de Duitse performance- en activistische kunst en opereert bijna volledig buiten het kunstveld. (Niet dat dit erg is). In mijn ogen vernietigen Ruch en het Zentrum hun op zich grappige, YesMen-achtige actie door hun verklaring dat ze de politicus enkele maanden lang in zijn huis geheim hebben geobserveerd. Zulke Stasi-methoden bevallen juist in Oostduitsland niet en maken Höcke de morele winnaar van deze actie.

  Meer over Ruch en zijn omstreden programma (in het Duits – veelzeggend trouwens dat de bronnen allemaal politieke tijdschriften zijn; in het kunstdiscours wordt hij niet serieus genomen):
  http://www.spiegel.de/kultur/literatur/philipp-ruch-wer-wenn-nicht-wir-propagiert-eine-diktatur-der-schoenheit-a-1062092.html
  https://jungle.world/artikel/2016/02/jammerlappen-aus-hackepeter
  http://www.konkret-magazin.de/hefte/id-2016/heft-12016/articles/heroismus-der-idiotie.html
  https://www.akweb.de/ak_s/ak612/02.htm

  Like

 3. @Manfred
  Ik heb geen idee wat je bedoelt. Hoezo wordt kunst een cartoon? De klacht die je vaak hoort is dat kunst zich maatschappelijk niet uitspreekt en niet relevant is. Als dat dan een keer wel gebeurt kun je best zeggen dat je het een suffe actie vindt. Maar om het nou plat of verwaarloosbaar te noemen … is dat niet simpel?

  Like

 4. @Florian Cramer
  Ja, het Zentrum für Politische Schönheit heeft veel kritiek gekregen op de actie. Toch wordt het wel als een ‘Kunstaktion’ van een ‘Künstlergruppe’ gezien. Ook door de felste critici. Maar dat het volgens velen averechts uitpakt is duidelijk. Welke argumenten daarbij gebruikt worden zegt veel over de omgang met het verleden (Nazi, Stasi) in Duitsland. Dat maakt het in mijn ogen interessant.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.