D66 Rotterdam probeert Jos Verveen uit fractie te zetten. Heeft coalitie nog een meerderheid?

Een soap met grote gevolgen. Het Rotterdamse raadslid voor D66 Jos Verveen is door vijf fractiegenoten uit de fractie gezet. Maar Verveen accepteert dit niet en laat zich niet uit D66 zetten. Hij gaat in de tegenaanval en meent dat zijn fractiegenoten onzorgvuldig de procedures hebben gevolgd en zichzelf uit de fractie hebben gezet. Omdat elke stem telt in een coalitie van Leefbaar Rotterdam (14), D66 (6) en CDA (3) met 23 van de 45 zetels dreigt als het aan de fractieleiding van D66 ligt de coalitie haar meerderheid te verliezen. Op 21 maart 2018 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Verveen is eerder op plek 12 van de lijst van D66 gezet.

Hoe het zover heeft kunnen komen is de vraag. In een interview met RTV Rijnmond van 24 november wijst Verveen op een verschil in stijl. Het interview in AD dat door de fractieleiding nu tegen hem wordt gebruikt heeft de veelzeggende kop ‘Fractie van D66 is te volgzaam’. Er lijken twee ontwikkelingen in deze kwestie samen te komen. D66 is licht elitair en op sociaal-economisch terrein als een VVD-light opgeschoven naar rechts. Daarnaast geeft het geen prioriteit meer aan de kroonjuwelen van de staatshervorming. Ooit de reden waarom de partij is opgericht. Wat is dan nog de bestaansrecht van deze partij? Die weggezakte profilering trekt kandidaat-raadsleden die de politiek als spel zien en te weinig de verbinding met de realiteit leggen. Iets wat Verveen wel zegt te doen. Verder is er de coalitiediscipline en fractiedwang die de hele politiek in haar greep heeft. Individualisten die een eigenzinnig geluid laten horen hebben in de Nederlandse politiek steeds minder te zoeken. Verveen maakt om dit toe te lichten een verschil tussen coalitieafspraken waaraan hij zich altijd zegt te hebben gehouden en de vrije ruimte die hij benut om zijn eigen standpunten weer te geven.

Het lijkt erop dat de Rotterdamse D66 in de coalitie met Leefbaar Rotterdam naar rechts is getrokken en Jos Verveen die lijn niet heeft gevolgd. Of dat een kwestie van volgzaamheid, verschil in stijl, beleid of gebrek aan transparantie is valt te bezien. De wetmatigheid is dat kleinere partijen altijd het onderspit delven. Dat is een spanningsveld dat geldt voor alle colleges. Maar als dat niet alleen ten koste gaat van het eigen beleid, maar ook van eigen durf, ambitie en zelfvertrouwen, dan gaat machtspolitiek versluierd over in pathologie.

Foto: Schermafbeelding van deel artikelFractie van D66 is te volgzaam’ van Monica Beek en Antti Liukku in AD, 22 november 2017.

6 gedachten over “D66 Rotterdam probeert Jos Verveen uit fractie te zetten. Heeft coalitie nog een meerderheid?

 1. “D66 is licht elitair en op sociaal-economisch terrein als een VVD-light opgeschoven naar rechts.”

  Dat geldt misschien voor D66 in het algemeen, maar wat wjst er op dat dit in Rotterdam ook zo is?

  “Het lijkt erop dat de Rotterdamse D66 in de coalitie met Leefbaar Rotterdam naar rechts is getrokken”
  Ook hier, waar bestaat die verrechtsing dan uit?

  Like

 2. @Manfred
  Het gaat hier om de landelijke politiek van D66. De opmerking dat D66 licht-elitair zou zijn is afkomstig van Jos Verveen. Er bestaat redelijke overeenstemming over dat D66 progressief is op sociaal-culturele onderwerpen. Ook wordt breed aangenomen dat D66 op sociaal-economische onderwerpen minder links is dan op die sociaal-culturele onderwerpen. Ik laat me er niet over uit waar D66 dan precies uitkomt op die sociaal-economische onderwerpen, behalve dat ik het VVD-light noem. Dus minder rechts dan de VVD, maar rechtser dan D66 was. Ergens in het midden. Een en ander blijkt uit het programma dat verworvenheden van de verzorgingsstaat terugschroeft. Ze worden door D66 als ‘hervormingen’ gepresenteerd. Zie ook:
  http://www.hpdetijd.nl/2012-08-31/zijn-de-hipsters-van-d66-nou-links-of-rechts/

  Like

 3. De interne D66-twist duurt voort. Jos Verveen heeft aangekondigd dat hij als raadslid van D66 blijft. ,,Ik laat mij niet wegsturen.’’ Hij legde de bal bij burgemeester Ahmed Aboutaleb hoe nu verder. De voorzitter van de raad benoemt hem als lid Verveen. Het onafhankelijk raadslid zit nu apart achterin de raadszaal. De coalitie heeft nu zijn meerderheid verloren.
  https://www.ad.nl/rotterdam/jos-verveen-verder-als-onafhankelijk-raadslid~aba43db2/

  Like

 4. Voormalig D66-raadslid Jos Verveen gaat met een eigen lijst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. De lijst Stadsinitiatief Rotterdam wil meer ruimte voor sociale en maatschappelijke initiatieven van Rotterdammers voor hun stad, wijk of straat. Verveen werkt samen met de horeca, Feyenoordsupporters en andere belangengroepen in de stad.
  https://stadsinitiatief-rotterdam.nl/blog/03/01/18/jos-verveen-doet-in-rotterdam-met-eigen-lijst-mee/nid:67/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.