Takiyya van Forum voor Democratie. Partij verbergt ware aard en doet zich anders voor dan het is

In een bericht in Metro zegt de leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet te schrikken van een schoolopdracht die hem is toegestuurd. Het bericht zegt: ‘Volgens de schoolopdracht wil Baudet onder andere een wereld waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben en is klimaatverandering een verzinsel. En dat komt niet helemaal overeen met de realiteit, aldus de fractievoorzitter. Hij gooide de opdracht op Twitter en vroeg zich hardop af of andere studenten dit ook meemaken op hun opleiding.’ Hoe het bericht in Metro terecht kwam is onduidelijk. Wellicht is het onderdeel van de publiciteitscampagne van deze politieke partij.

Het is aantoonbare onzin wat Baudet zegt. Of hij weet niet wat hij zegt of hij anderen op zijn partijcongres laat zeggen. Of hij doet net alsof hij niet weet wat hij zegt. Ja, Baudet is een aanhanger van (voormalig) alt-right icoon Milo Yiannopoulos met wie hij gretig genoeg was om samen op de foto te willen. Ja, Baudet heeft klimaat-scepticus Marcel Crok het podium gegeven op het eerste partijcongers van Forum voor Democratie.

Is dat toeval? Nee, dat is de structuur van deze politieke partij. Wie op de foto gaat met een icoon van alt-right geeft daarmee een politiek signaal af.  En wie een klimaatscepticus op een partijcongres laat spreken geeft ook een signaal af. Dat is geen toeval, maar een patroon. Dat past in het programma. Het raadsel is alleen waarom Baudet daar zo gespeeld verontwaardigd over doet. Het ligt er dik bovenop waar de partij voor staat.

Waarom ontkent Baudet wat hij zegt of anderen laat zeggen? Deze ontkenning is het patroon van zijn reacties. Hij zegt iets en als dat kritiek krijgt ontkent hij het achteraf. Conclusie? Baudet doet aan Takiyya. Tegenover de buitenwereld verbergt hij zijn gedrag. Dit uitgangspunt staat aanhangers van Forum voor Democratie toe om hun radicale overtuiging te verbergen. Ondersteunend bewijst hiervoor is wat Dirk-Jan van Baar gisteren in een tweet schrijft. Baudet veinst en Forum voor Democratie is een partij van veinzers. Ze verbergen hun ware aard om salonfähig te zijn. Maar onder elkaar klinken fascistische praatjes. Prima onderwerp voor een schoolopdracht die uitgebreid kan worden met de vraag waarom Forum voor Democratie ontkent wat het is:

Foto 1: Schermafbeelding van deel artikelThierry Baudet schrikt van ‘bizarre schoolopdracht’’ in Metro, 28 november 2017.

Foto 2: Tweet van Dirk-Jan van Baar, 27 november 2017. Inclusief mijn reactie.

8 gedachten over “Takiyya van Forum voor Democratie. Partij verbergt ware aard en doet zich anders voor dan het is

 1. 29 november 2017

  In aanvulling op de verklaring die de school gisteren gedaan heeft het volgende:

  Door de docent is namens de school gisteren een uitnodiging uitgegaan om op een later moment met de heer Baudet over de kwestie in gesprek te gaan. Deze uitnodiging blijft staan.

  De situatie die op Twitter ontstaan is, biedt onze school bij uitstek de gelegenheid om de rol en de impact die de social media hebben op de leefwereld van onze leerlingen in een leerproces te plaatsen. De school heeft er in overleg met de docent voor gekozen om de communicatie met de heer Baudet over dit onderwerp niet via social media te laten verlopen, maar in direct contact met hem.
  http://marianum.nl/nieuws/verklaring/

  Like

 2. Moderne haat is: niet hardop zeggen dat zwarte mensen dommer zijn dan witte. Maar, zoals Thierry Baudet, stelselmatig Joost Niemöller retweeten, die die mening is toegedaan. (..)

  We zien ook niet dat een Nederlandse parlementariër deze week doodleuk datzelfde giftige account Britain First reweet. Want ook Thierry Baudet besteedt zijn haat uit, zoals Trump. Alleen camoufleert en masseert hij het veel vernuftiger, met tweets over Chopin enzo. Een fascist zal ik hem dan ook niet noemen, wel een klavecimbelfascist, die zijn giftige grondtoon overstemt met klassiek gepingel. Laffe klappen, inderdaad.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/01/haat-zo-hollands-als-nederwiet-a1583399

  Like

 3. Slim is het niet, vertelt Nikki Sterkenburg, journalist bij Elsevier en promovendus aan de Universiteit Leiden op rechtse bewegingen in Nederland. “Je trekt de relatie met racisme naar je toe.” Baudet heeft zich de laatste tijd van extreem-rechts in het algemeen gedistantieerd. “Als Baudet daar afstand van had willen nemen, had hij niet met deze meneer moeten gaan eten. Het is heel duidelijk wie deze man is. Natuurlijke nieuwsgierigheid geldt niet meer in deze tijden”, zegt Sterkenburg.
  https://nos.nl/artikel/2208593-baudet-moet-zich-er-heel-bewust-van-zijn-wie-hij-de-hand-schudt.html

  Like

 4. In Nederland hebben we op dit moment geen Lauren Southern of Stefan Molyneux, hoewel ik Joost Niemöller en Erik de Vlieger het dichtste in de buurt komen vindt, met hun tweets over omvolking. Ook Thierry Baudet komt met sommige van zijn uitspraken en standpunten dichter in de buurt van Altright dan bijvoorbeeld Geert Wilders. Toch profileert geen enkele van deze BN’ers zich als Altright. Wellicht dat dit komt door de extremiteiten die voorkomen in het Altright-spectrum. Dit heeft tot gevolg dat geen enkele BN’er zichzelf met deze beweging wil profileren.
  http://verenoflood.nu/altrechts-en-beweging-nederland/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.