WTC The Hague Art Gallery: Foto’s van Vivian Keulards verwijderd op verzoek van internationaal bedrijf wegens aanstootgevendheid

Update 17 november 2017: Het blijkt dat de link naar de FB-pagina van Vivian Keulards met haar tekst over WTC Den Haag en WTC The Hague Art Gallery is weggehaald door FB. Evenals vele reacties erop. Keulards zegt dat volgens FB haar posting ‘niet zou voldoen aan de richtlijnen’. Ze heeft ‘haar verhaal’ hier opnieuw gepost. 

Het is een internationaal bedrijf in het WTC Den Haag dat ervoor gezorgd heeft dat twee foto’s van Vivian Keulards van een tentoonstelling zijn verwijderd omdat ze aanstootgevend zouden zijn. Ze waren in de WTC The Hague Art Gallery te zien op een tentoonstelling met twee series van haar werk: ‘Bloody Mary and Sloppy Joe’ (documentaire portretten uit haar tijd in de VS) en ‘Flaming Grace’ (portretten van roodharige kinderen).

Op Facebook geeft Keulards een toelichting waarin haar onbegrip, verbijstering en woede doorklinken: ‘Het betreft portretten van twee kinderen met ontblote bovenlijfjes: een roodharig jongetje en een is m’n eigen dochter uit de Amerikaanse serie.’ Uit haar toelichting blijkt dat de Art Gallery niet het laatste woord over het artistieke beleid heeft. Dat is opmerkelijk: ‘De galerie heeft, in opdracht van de WTC directie, deze beelden van de muur moeten halen. Ze zeiden dat ze geen andere keus hadden, want ze hebben geen uiteindelijke zeggenschap over deze ruimte, ze zijn alleen verantwoordelijk om deze ruimte, in opdracht van het WTC, in te richten.’ Dit roept de vraag op wat voor soort galerie de WTC The Hague Art Gallery is die geen zeggenschap over de eigen ruimte heeftMerkwaardig is ook dat de WTC directie de leiding van de WTC The Hague Art Gallery niet steunt. Want die laatste heeft aanvankelijk toegestaan dat de verwijderde foto’s werden getoond.

Vivian Keulards geeft aan behoorlijk van slag te zijn: ‘Ik ben het hele weekend ontdaan geweest van deze actie. Natuurlijk is fotografie en kunst een kwestie van smaak, je vindt iets mooi of niet, maar mijn werk aanstootgevend? Die opmerking hoor ik voor het eerst. Ik raakte geëmotioneerd door deze boodschap en hoefde maar kort na te denken waar dit gevoel vandaan kwam. De portretten waar ik schoonheid en onschuld in heb gelegd, waren plotsklaps door deze actie besmet. Dat maakt me verdrietig. Wie kijkt er in hemelsnaam zo naar deze portretten? Naar mijn kind? Wat gaat er in de hoofden rond van deze kijkers?’ Ze legt uit waarom ze vond dat ze hierover niet kon zwijgen en dit naar buiten moest brengen: ‘Het feit dat iemand er iets heel anders in ziet, zegt alles over deze persoon. Om deze kwestie stil aan mij voorbij te laten gaan, voelde alles behalve goed. Ik moet opkomen voor mezelf en mijn werk. Sterker nog, ik moet ook opkomen voor onze beroepsgroep fotografen. De creatieve vrijheid wordt op deze manier behoorlijk aangetast als ik niets van me laat horen. Waar ligt de grens van acceptabel en onacceptabel. Een moeilijke discussie in deze tijd, maar ik weet wel, dat ik de visie van dit bedrijf zwaar overtrokken, hypocriet preuts en nauwdenkend vind.’ 

Vivian Keulards, noch de curator van WTC The Hague Art Gallery, noch de directie van WTC Den Haag, noch het internationale bedrijf dat in het WTC Den Haag is gevestigd hebben tot nu toe de naam van dit bedrijf naar buiten gebracht. Waarom is onduidelijk. Dat is jammer, want zo kan geen debat ontstaan met desbetreffend internationaal bedrijf over de bezwaren. Zo kan het evenmin uitleggen waarom de foto van een 6-jarig kind op een tentoonstelling in een kunstgalerij aanstootgevend is en zelfs op verzoek verwijderd moest worden.

Foto: Een van de verwijderde foto’s van Vivian Keulards op een tentoonstelling in de WTC The Hague Art Gallery, met opdruk ‘Censuur???????’

Advertentie

6 gedachten over “WTC The Hague Art Gallery: Foto’s van Vivian Keulards verwijderd op verzoek van internationaal bedrijf wegens aanstootgevendheid

 1. volstrekt ziek en onbegrijpelijk, mooie foto van een prachtig spelend kind. als je dit aanstootgevend vindt, ben je zéér ziek en heb je psychische hulp nodig, XXX

  Like

 2. @Ruud Jurriaans
  Ja, een merkwaardige en onverkwikkelijke kwestie. Een internationaal bedrijf dat gevestigd is in het WTC Den Haag klaagt bij de directie van dat WTC Den Haag dat het aanstoot geeft aan twee foto’s van Vivian Keulards in het in hetzelfde pand gevestigde WTC The Hague Art Gallery.

  De directie van het WTC Den Haag gebiedt vervolgens de leiding van WTC The Hague Art Gallery om de foto’s te verwijderen. De leiding van het WTC The Hague Art Gallery gaat hiermee akkoord en verwijdert beide foto’s. De naam van de klagers of de naam van het internationale bedrijf worden niet bekend gemaakt.

  Wat mij verbaast is niet de preutsheid, opvatting van seksualiteit of de hypocrisie van de klagers of de bedrijfscultuur van dat internationaal bedrijf dat in een foto van een 6-jarig dochtertje van de fotografe iets ziet wat de moeder er niet in ziet. Dat soort mensen en bedrijven bestaat. Dat kan men verwachten.

  Wat mij verbaast is het opereren van het WTC Den Haag en WTC The Hague Art Gallery dat bij een klacht van één of meerdere individuen een werk uit een galerie verwijderd. Een werk dat notabene in samenspraak met de curator van WTC The Hague Art Gallery is geselecteerd om getoond te worden.

  Welke procedure is hier gevolgd? En wat zijn de precedenten? Worden werken altijd uit WTC The Hague Art Gallery verwijderd als bezoekers klagen? Of alleen als de klachten komen van een bedrijf dat in het WTC Den Haag is gevestigd?

  Waarom heeft de directie van WTC Den Haag niet meer ruggengraat getoond toen de klagers van dat ene internationale bedrijf aanklopten? Waarom heeft de directe van WTC Den Haag de ‘eigen’ curator van WTC The Hague Art Gallery niet gesteund in het artistiek beleid? Dat roept de vraag op hoe de verhoudingen binnen dat WTC Den Haag eigenlijk liggen en wat voor functie zo’n WTC The Hague Art Gallery eigenlijk heeft.

  Wat ik helemaal niet begrijp is waarom tot nu toe door geen van de betrokkenen, inclusief Vivian Keulards en haar vertegenwoordiger Suzanne Henning van DuPho, de naam van het internationaal bedrijf waarvan medewerkers hebben geklaagd openbaar heeftt gemaakt. Dat heeft iets dubbel en duisters. Wel klagen en verzoeken dat een werk uit een galerij verwijderd wordt, maar als puntje bij paaltje komt daar niet voor uit willen komen.

  Like

 3. Ook bij Twitter is link naar deze pagina met belangrijke toelichting plots weggehaald! Heb ‘m nu drie keer in tien minuten in tweet teruggezet, één seconde beeld daarna trekt de almachtige ‘sociaal0media’-censor de tekker eruit… ben herbergs/ @rotterdampoetry

  Like

 4. ,,Iedereen die in onze lobby met de lift omhoog gaat, komt langs de galerie”, zegt directeur Eveline Steenbergen van het WTC. ,,Onze wisselende collectie is een geste aan huurders en gebruikers om ze op een aangename manier met kunst in aanraking te brengen. Als huurders bezwaren hebben tegen bepaalde werken, dan komen we ze tegemoet en halen we die weg.”

  Steenbergen wil niet zeggen welk van de in het WTC gevestigde bedrijven bezwaar heeft aangetekend. ,,Het is niet netjes om namen van onze huurders te noemen”, zegt ze.
  https://www.ad.nl/den-haag/fotografe-overstuur-na-bezwaar-tegen-expositie~aa37a33e/

  Like

 5. Pingback: Kwestie Keulards, WTC The Hague en WTC The Hague Art Gallery. Geen aanpassing aan eigenaardigheid van de Nederlandse cultuur | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.