Wanneer wordt duidelijk dat de afschaffing van de dividendbelasting niet werkt?

Gisteren kwam de nieuwsredactie van de NOS met de onthulling dat een lobby van vier internationaal opererende van oorsprong Nederlandse bedrijven (Shell, Unilever, Philips, Akzo) heeft gelobbyd voor de afschaffing van de dividendbelasting. In geen enkel programma van de politieke partijen was de afschaffing opgenomen, zodat het als een volslagen verrassing kwam. Het kost zo’n 1,4 miljard euro. De argumentatie van het kabinet voor de afschaffing ervan is de verbetering van het vestigingsklimaat voor multinationals. Het is nattevingerwerk en onbewezen, maar kan nut hebben. De ongunstige beeldvorming voor het kabinet is dat dit pas duidelijk wordt als het negatief uitpakt en zich tegen het kabinetsbeleid keert. Mocht namelijk één van de multinationals als Unilever binnenkort besluiten het hoofdkantoor in Nederland te sluiten en naar Londen te verplaatsen, dan heeft het kabinet een probleem omdat het zijdelingse argument van het vestigingsklimaat blijkbaar niet werkt. Vraag is dan of het kabinet andere geheime middelen ingezet heeft om de multinationals te bewegen om hun hoofdkantoor niet uit Nederland te verplaatsen. De recente ontwikkelingen geven de multinationals alleen maar extra middelen om het kabinet te chanteren. Dat is de paradox van transparantie.

4 gedachten over “Wanneer wordt duidelijk dat de afschaffing van de dividendbelasting niet werkt?

 1. Je gaat je natuurlijk wel afvragen wie of wat onze politici vertegenwoordigen. Zien ze zich zelf als dienaar van het algemeen belang of zijn het slechts zetbaasjes voor het grootkapitaal en wat krijgen ze straks als het cabinet weer verdwenen is terug voor hun dienstbaarheid? Er hangt hier een naar luchtje?

  Like

 2. Ik herinner me nog levendig uit 2014 dezelfde soort chantage door ING vanwege het bonusbeleid en in 2007 vanwege de discussie over topsalarissen. De politieke partijen zouden zich niet moeten laten chanteren.
  https://www.businessinsider.nl/ing-wil-verhuizen-om-strikte-bonusregels-in-nederland-te-ontlopen-474232/

  En … andere maatschappelijke groeperingen moeten zich even goed als het grote bedrijfsleven organiseren om hun beleid door te drukken. Al is het maar als tegenwicht tegen de werkgevers.

  Like

 3. Pingback: Maatschappelijk exorcisme van grensoverschrijdend seksueel en fiscaal gedrag kan kloof tussen machtigen en machtelozen dichten | George Knight

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.