Controversiële verkoop van 19 werken uit collectie van het Berkshire Museum

Update 8 april 2018: Na een maandenlange procedure heeft uiteindelijk een rechter afgelopen week het groene licht gegeven voor de verkoop om economische redenen van delen van de collectie op de commerciële markt. Het Berkshire Museum hoopt via een veiling bij Sotheby’s 55 miljoen dollar op te halen. The Association of Art Museum Directors (AAMD) reageert teleurgesteld in een verklaring omdat het in strijd is met de normen van de museumsector: ‘It does not resolve the violations of ethical and professional standards that will occur when the Museum’s plans are implemented.’ Een rechter heeft een afweging gemaakt en het korte termijn belang van dit museum boven dat van de museumsector geplaatst. Als het Berkshire Museum zoals het van plan is doorgaat met de veiling dan dreigt de AAMD met censuur en/of sancties. Zoals mogelijk uitsluiting uit het museumregister. In Nederland ontkwam in 2011 Museum Gouda op het nippertje aan dit lot toen het de ethische en professionele normen van de museumsector schond en het werk ‘The Schoolboys’ van Marlene Dumas om economische redenen bij Christie’s liet veilen. Zie hier over die kwestie. 

Het Berkshire Museum in het Amerikaanse Pittsfield, Massachusetts gaat het financieel niet voor de wind. In de afgelopen jaren heeft het 10 miljoen dollar verlies geleden, zo beweert een woordvoeder van het museum. Daarom zet de Raad van Toezicht het plan door om 19 kunstwerken uit de collectie te verkopen bij Sotheby’s op een veiling van Amerikaanse kunst op 13 november in New York. Waaronder twee schenkingen van werk van Norman Rockwell. Eén ervan, SHUFFLETON’S BARBERSHOP wordt op een waarde van 20 tot 30 miljoen dollar geschat. Ook presenteert het museum een nieuwe visie die wijst in de richting van interdisciplinariteit. Tegen dat laatste bestaat weinig protest, maar wel tegen de verkoop van stukken uit de collectie om economische redenen. Voor de deur van het museum geeft Elizabeth McGraw, de voorzitter van de Raad van Toezicht (Board of Trustees) uitleg. Ze is betuttelend en vanuit de hoogte, alsof de mensen het niet begrijpen en het nog een keer uitgelegd moet worden. Maar het lijkt vooral Elizabeth McGraw die het niet begrijpt.

In publicaties over deze controversiële verkoop blijkt dat de Raad van Toezicht in strijd met de ethische code handelt en zich niet kan beroepen op overmacht. Het wordt door media onvoldoende aangesproken op de ontoelaatbaarheid ervan. Volgens de ethische code van de AAM is een collectie er niet om het museum te behouden, maar is het museum er om de collectie te behouden: ‘The collections aren’t there to preserve the museum; the museum is there to preserve the collections. Therefore, good institutional (financial) stewardship and good stewardship of the collection are not mutually exclusive. Because a collection is held for the benefit of the public, it must not be treated as a disposable financial asset. It was not collected by, nor donated to, the museum with this intent. So, although objects in a museum’s collection may have a monetary value, once they become part of a museum’s collection, that value becomes secondary to their importance as a way to help us understand our world and ourselves.’ Elizabeth McGraw kijkt door een verkeerde bril naar de kwestie.

Foto: ‘WORKS OF ART SOLD TO BENEFIT THE BERKSHIRE MUSEUM. Norman Rockwell, SHUFFLETON’S BARBERSHOP. Estimate 20,000,000 — 30,000,000 USD.’ Aangeboden op veiling ‘American Art’ by Sotheby’s in New York City op 13 november 2017.

Advertentie

22 gedachten over “Controversiële verkoop van 19 werken uit collectie van het Berkshire Museum

 1. @Raymond
  Zo op het eerste oog lijkt het wellicht een valide argument om te stellen dat verkoop van objecten uit de collectie een museum kan redden, maar bij nader inzien is dat toch niet zo. Het museum kan zich daar niet op beroepen en had eerder het beleid moeten aanpassen. En zoals het citaat in de tekst zegt, objecten in een collectie hebben geen verkoopwaarde.

  Daarnaast gaat het bij het werk van Rockwell dat nu op minimaal 20 miljoen dollar wordt geschat om een schenking. Dat ondergraaft voor de toekomst niet alleen voor dit museum, maar voor de hele sector de bereidheid van burgers om waardevolle objecten aan musea te schenken.

  Like

 2. Maar zonder verkoop geen sluitende begroting en mogelijk faillissement. En dan gaan de kunstwerken de veiling op (toch?). Een gecontroleerde verkoop van een selectie lijkt me beter dan een wilde dump van alles in de markt.

  Like

 3. @Manfred
  Nee, zo zit het niet in elkaar. Zo’n vermeende noodzaak is overigens geen situatie die van vandaag op morgen ontstaat. Je moet naar de langere termijn kijken. Het is slecht rentmeesterschap van een Raad van Toezicht van een publiek museum om te besluiten werken in de verkoop te doen. Dat kan maar niet zomaar onttrokken worden aan het openbaar kunstbezit. De ethische code van de internationale museumvereniging verbindt ontzamelen aan strikte voorwaarden. Economisch belang is geen voldoende reden voor afstoting van objecten uit de collectie. Van een wilde dump van de hele collectie is geen sprake.

  Daarnaast spelen andere factoren. Zoals de geloofwaardigheid van openbare musea als het particuliere schenkingen op de commerciële markt gaat verkopen. Dat kan toekomstige schenkers afschrikken en de maatschappelijke steun voor musea doen afnemen. Ook geeft het de overheid een vrij ritje om zich niet verantwoordelijk te stellen voor de lokale culturele infrastructuur en de handen ervan af te trekken.

  In veel gevallen brengen musea bij dit soort ontzamelingsvoorstellen oneigenlijke argumenten in stelling en compliceren ze het voorstel door het te vermengen met beleidsvoornemens die betrekkelijk los staan van de verkoop. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij Museum Gouda bij een verkoop via Christie’s van een werk van Marlene Dumas dat uit het publieke domein verdween. De toenmalige directeur van het museum presenteerde het als financiële noodzaak, maar hij heeft nooit overtuigend aan kunnen tonen dat dit zo was. Eerder leek een bezuinigingsprogramma en een beleidsomslag aan de orde dat de gemeente Gouda dit museum oplegde:
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2017/04/12/de-kleijn-geeft-aanbod-kreuk-toe-om-the-schoolboys-te-kopen-en-museum-gouda-in-bruikleen-te-geven-waarom-ging-het-niet-door/

  Like

 4. “If museums began to essentially use their collections as financial assets, that would erode the confidence of collectors and donors in giving artworks to museums,” said Lori Fogarty, president of the Association of Art Museum Directors.

  She said widely held professional standards permit museums to sell art for just one specific purpose: “If artworks from the collection are sold, that the proceeds from the sale will only be used for future acquisitions to the collection,” she said.
  http://www.wbur.org/artery/2017/10/31/berkshire-museum-auction-hearing

  Like

 5. Two iconic paintings by Norman Rockwell and other artworks owned by the Berkshire Museum can be sold as planned, after the struggling nonprofit prevailed Tuesday in a Berkshire Superior Court legal challenge. (..)

  The case has drawn national attention and is considered precedent-setting because it may be the largest such deaccession to date in the museum world in which proceeds would be applied in large part to operational expenses. (..)

  “Deaccessioning has become a necessary evil in the museum industry due in large part to loss of funding and economic upheaval,” Agostini writes.
  http://www.berkshireeagle.com/stories/berkshire-museum-cleared-to-sell-artworks-at-nyc-auction,523937

  Like

 6. De laatste wending in de juridische strijd rond de verkoop van objecten uit de collectie van het Berkshire Museum. Een Hof van Beroep van Massachusetts verbood te elfder ure de veiling van de werken. Het is een tijdelijke maatregel tot 1 december die echter verlengd kan worden:
  The Massachusetts Appeals Court on Friday blocked a much-anticipated auction next week of art from the Berkshire Museum, including two paintings by Norman Rockwell.

  Like

 7. The museum community is unanimous in its condemnation of this decision because there is no limiting principle to apply to the next museum claiming financial hardship, or the next. In addition, there is no mention in the editorial of what remains a primary point of contention for so many in Berkshire County: the complete lack of transparency that accompanied the announcement.
  https://www.bostonglobe.com/opinion/letters/2017/12/03/foes-art-sale-see-dim-future-for-berkshire-museum/gge26T2BC1sqZ8Z1btRXqK/story.html

  Like

 8. Another potential barrier to the Berkshire Museum’s plan to sell up to 40 works from its collection, including two Norman Rockwells donated by the artist, fell today. Rockwell’s sons, who had been among a group of plaintiffs who filed the first lawsuit attempting to halt the plan, said that they would cease their objections.
  http://www.artnews.com/2018/02/15/rockwell-family-drops-challenge-berkshire-museum-sale-plaintiffs-continue-fight/

  Like

 9. Statement on Court Approval of Berkshire Museum Settlement
  New York, NY—April 5, 2018
  The Association of Art Museum (AAMD) believes firmly that the sale of works from a museum’s collections to fund non-collection-related expenses is a violation of the public trust—and is not a path to financial sustainability. Yet this is exactly the misguided approach being pursued by the leadership of the Berkshire Museum.

  The recent decision by the Massachusetts Supreme Judicial Court to approve the Berkshire Museum’s planned art sales addresses outstanding legal questions. It does not resolve the violations of ethical and professional standards that will occur when the Museum’s plans are implemented. Those are separate and distinct issues that are the purview of organizations such as ours, and the American Alliance of Museums (AAM).

  AAMD’s professional practice rules prohibit a museum from using the proceeds from sales of art to fund anything other than new acquisitions. We believe this is a critical issue of ethical conduct and best practice, one tied directly to the public trust. When museums violate the trust of their donors and the public, they diminish the opportunity and responsibility to make great works of art available to the public; this hurts the individual institution and affects the museum field as a whole.

  We are grateful to the Attorney General’s Office for its diligence in examining the public trust and donor intent issues raised by the Berkshire Museum case in such detail. It was an important process to pursue, even if we are ultimately disappointed with the legal outcome.

  Notwithstanding the decision by the Court, AAMD will continue to advocate for the highest ethical and professional practice standards in collections management and deaccessioning. And if the Berkshire Museum proceeds with its current plan for selling deaccessioned works and utilizing the funds for operating and capital purposes, AAMD will have no choice but to consider taking further action in accordance with its policy, which may include censure and/or sanctions.

  The Association of Art Museum Directors advances the profession by cultivating leadership capabilities of directors, advocating for the field, and fostering excellence in art museums. An agile, issues-driven organization, AAMD fosters engagement, leadership, and shared learning. Further information about AAMD’s professional practice guidelines and position papers is available at http://www.aamd.org.
  https://www.theartnewspaper.com/news/supreme-court-justice-greenlights-berkshire-museum-s-art-sale

  Like

 10. John Townes op Facebook:

  Now that the Berkshire Museum has “won” the legal right to sell off Pittsfield’s art collection, it is dark news for Pittsfield, the entire concept of public art and resources, and the museum itself. Their “victory” is a pyrrhic one.

  As the hammer drops at Sotheby’s for the sell-off of Pittsfield’s artistic heritage to wealthy private buyers, the museum is also selling off its public trust. The museum’s actions and attitudes caused needless divisiveness in the community that is wide and deep. The disapproval of the museum’s actions and attitude was shared by many, many people, far beyond those who were most actively and visibly opposed to the sale.

  Despite legal technicalities, the museum‘s present board and staff were not the owners of this amazing art collection that was built over generations for the public. They were merely the temporary stewards. A responsible course of action and true stewardship would have been to agree to open up the decision process and allow actual community dialogue and compromise.

  If the board and leadership had been open about its financial situation earlier, and actively sought support and alternative ideas from the public and outside experts, the original goal of strengthening the Berkshire Museum could have united the community as a source of local pride. The museum could have become an anchor for Pittsfield’s identity as a vibrant center for the arts, a valuable engine for the city’s revitalization, and an attraction for visitors

  However, the museum chose the opposite course, by pursuing the massive sell off of this irreplaceable public art collection in secret. It then rigidly presented it as a stark either/or choice of “sell or close” and created false dichotomies between art and education, science and culture, and progress and heritage. This has split the consensus on the goal of fostering the arts in Pittsfield and undermined the momentum of efforts to connect Pittsfield to the county’s cultural/tourism economy.

  Pittsfield’s revitalization efforts are also collateral damage of the museum’s public-relations campaign. The museum’s message deliberately spread an image of Pittsfield nationally as a decaying city that cannot support the arts and other community resources. The name of the Berkshire Museum has also become a national symbol of institutions selling public art and heritage to wealthy private buyers.

  Is it too late to mitigate the damage? Probably not because the museum’s board has been totally resistant to other alternatives. As a result, the long-term damage to the Berkshire Museum as an institution, and the unfortunate impact on Pittsfield will not be easily healed.

  Like

 11. The Lucas Museum of Narrative Art, which Star Wars director George Lucas is currently building in Los Angeles, has bought Norman Rockwell’s painting Shuffleton’s Barbershop (1959). The folksy image is the priciest piece in a group of artworks being sold off by the Berkshire Museum, in a hotly contested, closely scrutinized attempt to right its finances.
  https://news.artnet.com/market/lucas-museum-bought-norman-rockwell-shuffleton-barbershop-1264154

  Like

 12. In its present form, the AAM’s deaccessioning policy hinders—rather than facilitates—access to one of America’s greatest sources of cultural capital: the art museum. With some updating, the AAM could usher in a new era where permanent collections in the U.S. are better maintained as the American museum directs its resources towards those works directly related to its mission. Troubled institutions will be better able to keep doors open, while larger institutions, like the Met, may consider opening their doors a little wider. The big winner in all of this, though, is the museum-going public.
  https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-outdated-rules-killing-museums-things-change

  Like

 13. Pingback: Met controversiële verkoop van werken uit collectie heeft Berkshire Museum zich geïsoleerd. Is dat de les die hieruit te leren valt? | George Knight

 14. The Berkshire Museum has completed its controversial sale of artworks. According to an announcement by the Pittsfield museum on Tuesday, it has sold 22 pieces of art for a total of $53.25 million, including Norman Rockwell’s “Shuffleton’s Barbershop” and “Blacksmith’s Boy,” two of the museum’s most famous works.
  https://www.bostonglobe.com/arts/art/2018/11/27/berkshire-museum-finishes-controversial-art-sales-raising-million/yP57mTi9SoP5PHerblPdnN/story.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.