Waarom ‘onuitsterfbaar’ niet in de Nederlandse woordenschat is opgenomen

Een petitie op petities24.com vraagt om opname van het woord ‘onuitsterfbaar’ in de Dikke van Dale. Een reden wordt niet gegeven. De petitie baseert zich op het lemma ‘onsterfelijk’ in de Dikke van Dale. Het woord ‘onuitsterfbaar’ lijkt een nieuwe zegswijze (‘neologisme’) dat ontstaat uit de woorden ‘onsterfelijk’ en ‘uitsterven’. Als het bestond zou ‘onuitsterfbaar’ trouwens geen bijwoord, maar een bijvoeglijk naamwoord zijn. Net als ‘eetbaar’ of ‘verteerbaar’. Bijvoorbeeld in de samenstelling ‘de onuitsterfbare mensheid’ of ‘een onuitsterfbaar idee’. Het achtervoegsel ‘-baar’ geeft er de betekenis ’te uit te sterven’ aan. Dat is een rare opeenstapeling. Het maakt duidelijk waarom het niet in de Dikke van Dale opgenomen is. Het woord toont onnatuurlijk en onlogisch. Voor degenen die denken dat eeuwigheid bestaat, en een hogere macht daarin een rol speelt is dit waarschijnlijk een onverteerbaar idee. Ze zullen hun heil bij andere woorden moeten zoeken.

Foto 1: Schermafbeelding van petitieOnuitsterfbaar in de Dikke van Dale’ op petities24.com, 11 oktober 2017.

Foto 2: Schermafbeelding van lemmaonsterfelijk’ in de Dikke van Dale Online.

Een gedachte over “Waarom ‘onuitsterfbaar’ niet in de Nederlandse woordenschat is opgenomen

  1. Voor degenen die denken dat eeuwigheid bestaat, en een Hogere Macht daarin een rol speelt is het niet opnemen van ‘onuitsterfbaar’ helemaal geen onverteerbaar idee. Ook zij die in God geloven willen best een juist taalgebruik eigen maken. Ook hebben zij het moeilijk met diegenen die denken dat de mens later onsterfelijk zal zijn, want volgens de bijbel is de mens “sterfelijk”. Ook wanneer hij later in het Koninkrijk van God zou opgenomen worden zal hij een wezen zijn dat sterfelijk was maar nu het recht heeft gekregen om eeuwig te leven.

    De mens zal wel niet uitsterven, terwijl bepaalde diersoorten wel uitgestorven zijn. dat er geen einde komt aan het mensdom maakt de mens niet ” ‘onsterfbaar’ ” of ‘onsterfelijk’.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.