George Knight

Debat tussen links en rechts

Wat Museumvereniging beoogt met presentatie van Museumcijfers 2016 is onduidelijk. Beeld van sterkte om zwakte te verhullen?

with 2 comments

De Museumvereniging brengt aan de hand van kerncijfers een positief verhaal naar buiten, maar zegt ook dat de sector nog niet solide is. Het frommelt dat laatste weg achter het eerste. De Museumvereniging presenteert de eigen cijfers selectief. Men kan zich alleen maar afvragen waarom dat gebeurt en waarom dat nodig is.

Alles is relatief, maar relatief is niet alles. Eigen inkomsten stijgen, maar overheidssubsidies nemen af. Dat is per saldo geen positieve, maar een negatieve ontwikkeling. Het lijkt er sterk op dat de museumvereniging koste wat kost positief wil overkomen en de eigen sector wenst te presenteren als toekomstbestendig en vitaal. Het kopt in een persbericht dat de feiten opsomt ‘eigen inkomsten Nederlandse musea stijgen snel’. Ja, dankje de koekoek, het effect is negatief: ‘schrijven de musea tezamen toch nog een negatief resultaat van 23 miljoen euro.’ Nog een bizarre omdraaiing: Het museumbezoek door jongeren tot en met 18 jaar neemt af, maar het aantal schoolbezoeken stijgt. Zo valt naast elke positieve wel een negatieve ontwikkeling te melden.

Kwantificering van de museumsector zegt niets over kwaliteit. Cijfers geven de buitenkant van de sector weer. Omdat die buitenkant toch al zo verdraaid wordt gepresenteerd door negatieve ontwikkelingen te verstoppen achter positieve ontwikkelingen wordt het beeld van de Nederlandse museumsector een spiegelpaleis waarin niets vastligt. Met dank aan de Museumvereniging die bewust een wildernis van spiegels naar buiten brengt.

Written by George Knight

11 oktober 2017 bij 11:45

2 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bemoeigoederen, theaters, musicals, musea e.d. ontvangen van de overheid subsidie zodat meer mensen gebruik daarvan gaan maken! Sinds 2003 heeft de museumvereniging subsidie om Nederlanders met de museumjaarkaart ertoe te bewegen vaker een museum te bezoeken.Vraag is tot hoe lang worden musea maatschappelijk ondergewaardeerd? En waarom? De exploitatie van musea wordt uitgevoerd in staatsdienst door aangestelde besturen en duurbetaalde overheidsfunctionarissen zoals directies, conservatoren en curatoren. Musea zijn gebonden aan de internationale Ethische Code, kunstverkoop aan particulieren is NOT DONE. Desondanks gebeurt dat wel en onderhouden musea rechtstreekse contact met beeldende kunstenaars.

  Like

  Dimp Nelemans

  11 oktober 2017 at 12:28

 2. @Dimp
  Veel musea zijn geprivatiseerd. Zodat het nog maar de vraag is of hier het etiket ‘staatsdienst’ opgeplakt kan worden. Directeuren en conservatoren van musea zijn hoogopgeleid en worden niet bovengemiddeld betaald. Om rijk te worden kunnen ze beter bij een bank of multinational gaan werken, sectoren waar meer overheidssubsidie heengaat dan naar de museumsector.

  Ermee eens dat het bestuur van de museumsector slecht is en de Good Governance Code of Ethische Code van de ICOM niet overal goed toegepast wordt. Zoals het Stedelijk Museum leert waar directie, kunsthandel, Raad van Toezicht en gemeentepolitiek al vele jaren steken laten vallen. Dat is een schandaal dat de hele sector bezoedelt. Het zou goed onderzocht moeten worden, maar het is zeer de vraag of Amsterdam dat aandurft. Dat musea rechtstreekse contacten met beeldende kunstenaars hebben is onvermijdelijk. Daar is niet mis mee als de ethische code gevolgd wordt.

  Like

  George Knight

  11 oktober 2017 at 12:41


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: