George Knight

Debat tussen links en rechts

Madrid reageert onbezonnen op onverstandig Catalaans referendum over onafhankelijkheid. Een dag met verliezers

with 10 comments

De tegenstanders van een sterk en verenigd EU wrijven vandaag vergenoegd in hun handen. Zij zijn de winnaars. In Spanje houdt de Catalaanse regering vandaag een referendum over onafhankelijkheid dat in strijd is met de Spaanse grondwet. Door de hoogste rechters van het land is het verboden. Als de Catalanen de rechtstaat zouden respecteren hadden ze het referendum niet doorgezet. Dat deden ze wel. De reactie van de centrale Spaanse regering op zijn beurt was dom en contraproductief. Het machtsvertoon van de Guardia Civil werkt averechts, zorgt voor schrijnende beelden voor komende campagnes en jaagt in Catalonië de twijfelaars richting onafhankelijkheid. Heethoofdige en kortzichtige politieke leiders in Madrid en Barcelona zijn twee vechtende honden die niet beseffen dat een derde er met de buit vandoor gaat. Het is vandaag een beroerde dag voor Catalonië, Spanje en de EU. Volksmenners die Europa willen ontrafelen trekken het weefsel kapot. De protesten overtroeven trouwens de EU-sceptici die voor de natiestaat gaan met een roep om regionalisering.

Written by George Knight

1 oktober 2017 bij 13:29

10 Reacties

Subscribe to comments with RSS.

 1. Wat bedoel je met: “De protesten overtroeven trouwens de EU-sceptici die voor de natiestaat gaan met een roep om regionalisering.” ?

  Like

  dutchguy1958

  1 oktober 2017 at 14:45

 2. Europa wordt weer eens gestraft voor de veel te snelle en opportune vorming van een “verenigd Europa”.

  Like

  reinejragolo

  1 oktober 2017 at 15:52

 3. Misschien is het een vorm van cultuur-pessimisme maar ik krijg steeds meer de indruk dat het blijkbaar te lang vrede is geweest. Mensen kennen de verschrikkingen van een oorlog alleen maar van verhalen van opa en oma. Men hunkert naar iets heroïsch. Iets om voor te vechten. De stam, de natie een idee, iets. Wil men soms net als de Jonge Helden lijken op hun kolven kerven? Ik weet het niet. Ich verstehe die Welt nich mehr.

  Like

  Raymond Horstman

  1 oktober 2017 at 16:40

 4. @Dutchguy
  Als je de verschillende politieke bewegingen zou indelen in streven naar a) supranationaliteit (EU); b) nationaliteit (natiestaat); c) regionaliteit (Schotland, Catalonië, Padania), dan vinden de rechts-nationalistische partijen in Europa die streven naar de natiestaat -en zich daarbij primair richten op het bekritiseren van de EU- geen steun in de Catalaanse beweging die juist de natiestaat (Spanje) verwerpt.

  Interessant is de positie van Julian Assange die sinds 2014 de talking points van het Kremlin volgt. Omdat hij de lakmoesproef is in de zuurgraad tussen VS en Russische Federatie. Hij volgt daarin nauwgezet de Russische agenda die bestaat uit het steunen van linkse en rechtse flankpartijen ten koste van de stabiliteit van het centrum. En alles wat NATO en EU verzwakt. Nu verdedigt Assange de Catalaanse afscheidingsbeweging, maar is hierdoor in conflict gekomen met president Moreno van Ecuador die de relatie met Spanje die is gevormd door een gemeenschappelijke (koloniale) geschiedenis belangrijker vindt. Geruchten gaan dat als Assange niet inbindt -wat hem te verstaan is gegeven door de Ecuadoraanse regering- en zijn campagne voor Catalonië niet staakt hij door Moreno uit de Ecuadoraanse ambassade in Londen wordt gegooid.

  Like

  George Knight

  1 oktober 2017 at 17:15

 5. @reineragolo
  Hoezo wordt Europa -of de EU- gestraft? Ik kan daarvoor maar een cynisch argument vinden. Namelijk dat Spanje door de EU enorm is geholpen om zich politiek en economisch te ontwikkelen. Ook door regionale fondsen waar Catalonië van heeft geprofiteerd. Het is deze emancipatie die revolutionairen kweekt. Maar het alternatief om die emancipatie dan maar na te laten is geen optie. Catalonië is trouwens niet anti-EU, integendeel.

  De EU treft ook het omgekeerde verwijt, namelijk dat het niet goed kan functioneren zonder politieke unie. Dus, dat het zich niet te snel, maar juist te langzaam verenigt.

  Like

  George Knight

  1 oktober 2017 at 17:24

 6. Dit is niet van gisteren…..lees maar eens hoe in de Spaanse burgeoorlog een Lorca is afgeslacht.
  In Catalonia hebben ze toentertijd ook goed huis gehouden.
  Dat blijft gisten.
  Wat er nu gebeurd, zal veel oude wonden openen.
  Dit gaat volgens mij enorme consequenties hebben.
  Groet Paul

  Like

  Anoniem

  1 oktober 2017 at 22:06

 7. @Paul
  Ja, er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen met toen. Deze keer lopen denk ik de scheidslijnen minder duidelijk dan in de burgeroorlog. Barcelona is vanouds natuurlijk wel een modernere stad, maar de Catalaanse regering vertoont ook anti-democratische trekjes.

  Ik denk dan eerder aan de verschrikkingen van Goya, dan aan Garcia Lorca.

  Dit gaat niet meer liggen, dat ben ik met je eens. Bemiddelaars van buiten gezocht.

  Like

  George Knight

  1 oktober 2017 at 23:17

 8. Het referendum is gewonnen door de regering van Catalonie. De vraag is wat ze nu doen. Gaan ze onderhandelen met de regering in Spanje over de voorwaarden van een Catex of roepen ze de onafhankelijkheid meteen uit. Wat doet Spanje, legt het zich neer bij de wens van een groot deel van de inwoners van Catalonie of grijpt het in met leger, Guardia Civil en privé milities? En wat doet dan de rest van de Wereld. Praten en toekijken zoals dat meestal gebeurt of grijpen ze in? Het is een heel riskant avontuur die eens te meer laat blijken hoe gevaarlijk het is om emoties een rol te laten spelen in de politiek.

  Like

  Raymond Horstman

  2 oktober 2017 at 10:01

 9. @Raymond
  Los van alle grondwettelijke en rechtsstatelijke overwegingen is het de vraag of het referendum geldig is. En zorgvuldig is gevoerd. Hadden de tegenstanders voor onafhankelijkheid in de aanloop evenveel publicitaire en politieke ruimte om onder dezelfde voorwaarden als de voorstanders campagne te voeren? En wat is een opkomst van 42,3% waard? Spoort dat alles met de voorwaarden van de wet waarin dat omschreven staat?

  Kortom, eerst moet naar mijn idee de vraag beantwoord worden wat het referendum waard is en hoe eerlijk en representatief het was.

  Like

  George Knight

  2 oktober 2017 at 12:19

 10. @George,
  Je hebt gelijk. Deze vraag zou eerst moeten worden beantwoord maar de regering in Catalonië gaat vast een stap verder op een bij voorbaat rampzalige weg. Niemand zit te wachten op een onafhankelijk Catalonië. De NATO niet, de EU niet en de Veiligheidsraad van de VN net zo min. Het land zal er vanaf het allereerste begin alleen voor staan en spoedig ophouden om een van de welvarendste regio’s van Spanje zijn. Burgeroorlog ligt in het verschiet. In Spanje en in de Spaanse gebieden in Catalonië staat een groot deel van de bevolking achter de bereidheid van de Spaanse regering om grof geweld toe te passen indien nodig bevonden.

  Like

  Raymond Horstman

  4 oktober 2017 at 10:33


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: