Overheid, stimuleer naast bezoek Rijksmuseum voor scholieren ook bezoek aan een museum van hedendaagse kunst

Het wordt druk in het Rijksmuseum in Amsterdam. En met 2,26 miljoen bezoekers per jaar is het al druk. Volgens directeur Taco Dibbets in een bericht in Het Parool ontving het Rijksmuseum in 2016 zo’n 150.000 leerlingen ‘in schoolverband’ en ‘daar kunnen volgens Dibbits nog makkelijk 100.000 bij’. Volgens het plan van de formerende partijen VVD, CDA, D66 en CU moet schoolgaande leerlingen ‘tijdens hun leerplichtige jaren’ het Rijksmuseum bezoeken. Er zijn volgens de opgave van het CBS in 2018 ongeveer 2,4 miljoen schoolgaande kinderen in de leeftijd 5-18 jaar. Dat betekent jaarlijks zo’n 184.000 leerlingen die langskomen in het Rijksmuseum. Als een bezoek verplicht wordt gesteld, wat nu (nog) niet het geval lijkt te zijn.

Het is onduidelijk hoe het bezoek van de 150.000 leerlingen in 2016 is samengesteld. Er kan sprake zijn van dubbeltellingen en leerlingen kunnen ouder dan 18 zijn (Pabo). Het jaarverslag 2016 geeft geen uitsluitsel. Het is onwaarschijnlijk dat van de 184.000 leerlingen die volgens het plan van de coalitie het Rijksmuseum moeten bezoeken, 150.000 leerlingen dat nu al doen. Want ze moeten ook uit Oostburg, Vlieland, Vaals of Delfzijl komen. En uit Rotterdam. Het valt niet in te zien dat dat nu al gebeurt. Het is de vraag of er meer of minder dan 100.000 extra leerlingen zijn om die 184.000 te halen. Omdat leerlingen ook de Tweede Kamer moeten gaan bezoeken waarschuwt volgens een bericht in het AD ProDemos -dat rondleidingen in de Tweede Kamer verzorgt- dat door de plannen daar capaciteitsproblemen kunnen ontstaan. ProDemos: ‘De grootste beperking zit nu bij de Kamer zelf, dus de capaciteit zal vooral daar groter moeten worden gemaakt’.

Een bezoek aan het Rijksmuseum is een goede zaak omdat het scholieren in contact brengt met kunst. En overigens ook met de hoofdstad van ons land. Maar er is een nadeel. Ofschoon het Rijksmuseum sinds de recente verbouwing een afdeling 20ste eeuw heeft opgetuigd ligt hier kwalitatief en kwantitatief toch niet het zwaartepunt van het museum. En hoe dan ook stopt de collectie in 2000. De leerlingen van 5-18 jaar komen in het Rijksmuseum dus niet in contact met objecten die tijdens hun eigen leven zijn gemaakt. Zo wordt het er afstandelijk op, welke educatieve programma’s ook worden ingezet om het te verbeelden en te actualiseren.

Het niet verplicht stellen van een bezoek aan een museum van hedendaagse kunst is daarom een gemis. En een gemiste kans. Het is goed dat leerlingen het Rijksmuseum bezoeken, maar dat zou voor leerlingen ‘tijdens de leerplichtige jaren’ aangevuld moeten worden met een verplicht bezoek aan een museum van hedendaagse kunst. Dat is in Nederland geen probleem omdat alle provincies op Zeeland en Flevoland na uitstekende kunstmusea binnen hun grenzen hebben: Groningen, Leeuwarden, Assen, Zwolle, Arnhem, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, Eindhoven en Tilburg, en Maastricht. Waar nodig kunnen musea hun collectie verbreden om een goed beeld van de ontwikkeling van de hedendaagse kunst te laten zien. Dat kan via bruiklenen van de Collectie Nederland. Het verdient aanbeveling dat de oppositiepartijen het voorstel van de coalitie aanvullen en verbeteren door te pleiten voor een bezoek aan een museum van hedendaagse kunst.

Foto: Schermafbeelding van deel paginaDe 20ste eeuw (1900-2000)’ van het Rijksmuseum.

3 gedachten over “Overheid, stimuleer naast bezoek Rijksmuseum voor scholieren ook bezoek aan een museum van hedendaagse kunst

 1. George Knight. Helemaal eens met de openingszin van uw reactie. En nog meer eens met het advies dat hedendaagse kunst evenveel aandacht van schoolkinderen behoeft. Echter hoe zit dat met de ouders? Het is toch ook een opvoedingstaak. Wie adviseert hen dat het voor opgroeiende kinderen weglaten van kennismaking met hedendaagse kunst een verarming van cultuurbesef betekent? Misschien kunt u nog eens op petities.nl de afrondende fase van ARTINSJOK bekijken. Publieke waardering voor hedendaagse beeldende kunst via kunstgaleries levert de meest democratische wijze waarop selectie voor toekomstig erfgoed voor komende generaties kan plaatsvinden. Of, bent u het daar niet mee eens?

  Like

 2. @Dimp Nelemans
  We hebben het over verschillende invalshoeken. Het bezoek aan het Rijksmuseum -mogelijk uitgebreid met die aan een museum van hedendaagse kunst- valt samen te vatten als educatie, kunstzinnige en culturele vorming. Dat kan van bovenaf geregeld worden. Nederland heeft een fantastische museale infrastructuur waar onderwijsprogramma’s beter en meer op aan kunnen sluiten dan nu gebeurt.

  Kunstgaleries zijn ongelijk van kwaliteit en ongelijk verdeeld over het land. Sommige zijn van museale kwaliteit, andere eerder een uitstalkast zonder pretentie. Buiten de grote steden in de randstad zijn ze schaars. Doorgaans zitten kunstgaleries dichter op de markt en hebben ze een andere doelstelling dan een museum. Ongetwijfeld kunnen galeries in voorkomende gevallen een goede aanvulling zijn op de museale basisinfrastructuur, zonder die te kunnen vervangen.

  Meer en betere culturele vorming van scholieren -en niet te vergeten: leerkrachten- is uiteindelijk in het belang van de hele beeldende kunst sector. Dus ook in het belang van de kunstgaleries. Trouwens niet in de laatste plaats om de neerbuigendheid van de politiek à la Halbe Zijlstra ‘mentaal’ te corrigeren. Maar dat alles is een proces van jaren voordat het effectief wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.