World’s Best News Nederland presenteert ‘Journalistiek Manifest’. Het schiet ernstig tekort

Ik had het gemist, het Journalistiek Manifest. Dat zou gaan om ‘Verantwoordelijke Journalistiek’. Dat klinkt nogal hoog van de toren. Villamedia zegt in een bericht waar het om gaat: ‘Journalisten zouden meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor het wereldbeeld van hun lezers, kijkers en luisteraars, stelt de organisatie World’s Best News. Dat wereldbeeld is volgens hen doorgaans te somber en die somberheid is op veel terreinen onterecht.’ Achter World’s Best News Nederland zit naar eigen zeggeneen klein team van mensen met een achtergrond in de journalistiek, communicatie en internationale samenwerking’.

Het is een vreemd en overbodig initiatief. Journalisten hebben al hun ethische code waar ze zich aan te houden hebben, de Code van Bordeaux. Of een daarvan afgeleid redactiestatuut. Maar World’s Best News Nederland acht het nodig om de Code uit te breiden met de doelstelling of intentie dat somberheid geen plaats in de journalistiek mag hebben. Werkelijk? Los van de vraag of het de plicht voor de journalistiek is om een exacte weergave van de werkelijkheid te geven is de mate van somberheid afhankelijk van de toestand in de wereld. De journalistiek van 1945 zal somberder zijn dan die van 1990. Dat kan niet afgedwongen worden.

Het Journalistiek Manifest komt van een groepje mensen dat niet puur journalistiek bezig is, maar journalistiek vermengt met ontwikkelingssamenwerking, armoedebestrijding en publieksbeïnvloeding. Het begint al met de aanname dat ‘een groeiend aantal Nederlanders’ zich afkeert van het nieuws omdat ze (!) genoeg zouden hebben van ‘de drama’s, conflicten en ellende’ in dat nieuws. Het ‘bewijs’ hiervoor bestaat uit drie artikelen waaruit blijkt dat individuen het nieuws mijden. De vraag hoeveel dat er zijn en of bijvoorbeeld jongeren die nieuwsvermijding wellicht compenseren door sociale media op te gaan wordt niet beantwoord.

Dat World’s Best News Nederland aan wensdenken door valse voorlichting doet blijkt uit de zin: ‘Wie weet dat de Westerse wereld volledig oorlogsvrij is en dat er ook in Afrika geen grote oorlogen meer woeden? In het in Europa gelegen Oost-Oekraine woedt sinds 2014 een oorlog waar volgens opgave van de VN tot 15 augustus 2017 34.766 mensen werden gedood of gewond. De westerse wereld is niet volledig oorlogsvrij. Ontbreken van positief nieuws gaat ook samen met het ontbreken van negatief nieuws. Want waar is de verslaggeving in de Nederlandse media over de Centraal Afrikaanse Republiek waar 20% van de bevolking ontheemd of vluchteling is volgens een bericht van Artsen Zonder Grenzen? Dat is een gewapend conflict met grote gevolgen dat ook het Journalistiek Manifest in haar ogenschijnlijke fascinatie met Afrika ongenoemd laat.

Nieuws is nieuws als het afwijkt van het gangbare. Dat laatste hoeft niet verslagen te worden omdat het bekend is of gewoonweg geen nieuwswaarde heeft. Iedereen die het nieuws volgt kan weten dat nieuws zo werkt. Die relativering heeft iedere nieuwsconsument in het achterhoofd. De dubbele moord in Stad A haalt het nieuws, maar het ontbreken van een dubbele moord in de Steden B tot Z niet. De uitbraak van een ziekte in Regio A is nieuws, het ontbreken van een uitbraak in Regio B- Z is geen nieuws. Als nieuwsconsumenten dat niet of onvoldoende begrijpen, dan moet niet de journalistiek veranderen door te ‘ontsomberen‘, maar moet de bevolking voorgelicht worden door media educatie. Of liever gezegd, moet media educatie in het onderwijs eindelijk eens een echte plek krijgen. Dat is de denkfout die World’s Best News Nederland maakt.

2 gedachtes over “World’s Best News Nederland presenteert ‘Journalistiek Manifest’. Het schiet ernstig tekort

 1. Dat het het World’s Best News Nederland om meer dan journalistiek te doen is en een eigen politieke doelstelling nastreeft en de oproep in het Journalistiek Manifest daarvoor gebruikt blijkt uit de opstelling van Mirjam Vossen. Zij doet promotieonderzoek, is mede-ondertekenaar en presenteert zichzelf als ‘promotie-onderzoeker naar de beeldvorming van armoede in ontwikkelingslanden’.
  http://www.leugens.nl/2017/09/14/vertekend-beeld-door-nadruk-op-rampen-bemoedigend-nieuws-haalt-zelden-de-krant/

  ‘Op 9 januari 2018 hoop ik te promoveren op een onderzoek naar de framing van wereldwijde armoede in de media in Nederland, Vlaanderen en Engeland. Mijn onderzoek gaat over de vraag welk ‘verhaal’ over armoede in ontwikkelingslanden de media ons vertellen. Daartoe kijk ik naar schrijvende journalisten en ontwikkelingsorganisaties. Ik onderzoek welke armoedeframes ze gebruiken, hoe deze frames tot stand komen, en wat ze doen met het beeld van ontwikkelingslanden bij het publiek.
  http://mirjamvossen.nl/onderzoek/

  Uit de Nederlandse samenvatting van haar onderzoek uit 2009 blijkt Vossens betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking en armoedebestrijding. Maar wat in het Journalistiek Manifest als uitgangspunt wordt genomen, namelijk dat ‘Een groeiend aantal Nederlanders zich afkeert van het nieuws’ was hier juist het onderwerp van onderzoek van Vossen. Zij en anderen hebben sindsdien in acht jaar onderzoek kunnen doen, maar dat rechtvaardigt de vraag hoe breed en valide het in 2017 is om tot de pertinente conclusies van het Journalistiek Manifest te komen. Het Manifest zelf geeft daar geen inzicht in.

  Vossen lijkt eerder het vermoeden te bevestigen wat ik eerder uitte, namelijk dat er weinig empirische informatie over de nieuwsconsumptie en mediarepresentatie bestaat (2009): ‘Feitelijk is er echter bijzonder weinig over de mediarepresentatie bekend. Empirische studies zijn schaars en bovendien vaak beperkt tot Britse data of specifieke onderwerpen, zoals de verslaglegging van een bepaalde hongersnood. Het doel van dit onderzoek is om de kennis over de mediarepresentatie van armoede in ontwikkelingslanden te vergroten. Het wil de diversiteit van armoederepresentaties in kaart brengen, en de frequenties van verschillende representaties meten in berichten in de media. Daarnaast wil deze studie het inzicht vergroten in de verhouding tussen mediabeeldvorming en de percepties van het publiek, en de percepties van journalisten die het nieuws over armoede in ontwikkelingslanden maken.

  In een versie van januari 2017 voor Kaleidos Research zegt Vossen waar het haar om te doen is. Zij verwijst eerst naar een onderzoek van de Deense tak van World’s Best News en zegt dan: ‘Dit onderzoek wil bijdragen aan de actuele discussie over framing en beeldvorming van wereldwijde armoede. Het wil journalisten, ontwikkelingsorganisaties en andere betrokkenen meer inzicht geven in de manier waarop het onderwerp in de Nederlandse media wordt gerepresenteerd.’
  https://www.researchgate.net/publication/312939505_Wereldwijde_armoede_in_de_media

  Hieruit blijkt waarvoor het Journalistiek Manifest dient en waartoe het door World Best News wordt ingezet. Het gaat er de kerngroep achter World’s Best News in de eerste plaats om om journalisten door het voorhouden van een spiegel meer inzicht te geven in de manier waarop ontwikkelingssamenwerking en armoedebestrijding in de Nederlandse media worden gerepresenteerd. Het Journalistiek Manifest gaat niet zozeer om de werking van de journalistiek zelf, de nieuwsconsumptie of media educatie, maar om de representatie van onderwerpen in de Nederlandse media. Inclusief de specifieke ‘politieke’ weergave ervan waarvan World Best News wil dat journalisten die overnemen en verinnerlijken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.